onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Tükenmişlik Sendromunu da Beraberinde Getiren Yoğun İş Hayatının Tüm Enerjinizi Sömürdüğünü Anlamanın Yolları

Tükenmişlik Sendromunu da Beraberinde Getiren Yoğun İş Hayatının Tüm Enerjinizi Sömürdüğünü Anlamanın Yolları

Aybk Y.
17.08.2022 - 09:01

Çalışmak hemen hemen her insanın hayatının büyük bir parçasıdır. Fazla çalışmak, işe gidiş geliş yolculuğu, sorumluluklar ve çalışma ortamı bazen tükenmişliğe neden olabilir. Sizin işiniz de sizi tüketiyor mu? Bunu öğrenmek için sizleri yazımıza alalım...

Kaynak: https://www.healthline.com/health/wor...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Artık üretken olamayabilirsiniz.

1. Artık üretken olamayabilirsiniz.

Çalışma saatlerinizi arttırırsanız daha uzun saatler üretkenliğinizi düşürebilir.. Bir araştırma haftada 70 saat çalışan insanların aslında 56 saat çalışan insanlardan daha fazla iş yapmadığını gösterdi. İnsanlar günün her dakikasında üretken olamayabilirler.

Bu yüzden yapılacaklar listesi yapmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede bunalmadan ne yapacağınızı planlayabilirsiniz. Her gün en önemli 3 işinize öncelik tanıyarak zamanınızı verimli kullanabilirsiniz.

2. Yeteri kadar uyuyamıyorsanız ve yorgun hissediyorsanız...

2. Yeteri kadar uyuyamıyorsanız ve yorgun hissediyorsanız...

Uzun süre ayakta kalıyorsanız ve sonrasında iyi uyuyamıyorsanız kendinizi yorgun hissetmeniz çok normal. Uzun süre çalışan insanların uyumadan önce zihinlerini susturması zor olabilir. Bunun sonucundaki yetersiz uyku da insanları sadece huysuz yapmaz. Aynı zamanda tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkların riskini artırır.

Bunun önüne geçmek için kendinize molalar vermeyi deneyebilirsiniz. Dışarda yürümek, bir arkadaşınızla konuşmak veya hafif esneme hareketleri yapmak size iyi gelebilir.

Bu içeriğimizde de sizlere hızlıca uykuya dalma taktiklerini listelemiştik:

3. Canınız sıkkınsa...

3. Canınız sıkkınsa...

Hafta sonları çalışmıyorsanız “Hafta sonları için yaşamak” zihniyetinde olabilirsiniz. Çok fazla çalışmak zihinsel sağlığınıza zarar verebilir. Uzun saatler çalışan insanların diğer insanlara göre depresyonla karşı karşıya kalma olasılıkları daha yüksektir.

Depresyon riskini azaltmak için çalışma saatlerinize dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra çeşitli egzersizler yapabilir ya da arkadaşlarınızla vakit geçirebilirsiniz.

4. Kalbiniz de fazladan mesai yapabilir.

4. Kalbiniz de fazladan mesai yapabilir.

Fark etmeyebilirsiniz ancak iş stresi kalbinizi zorlayan kortizol hormonunu serbest bırakabilir. Bu da inme, koroner arter hastalığı, tip 2 diyabet ve hatta kanser riskini arttırabilir.

Bu hastalık risklerini azaltmak için stres seviyenizi kontrol altında tutmanız gerekir. Stresle başa çıkabilmek için işinize ayırdığınız vakit kadar kendinize de vakit ayırmanız gerekebilir.

5. Sırtınız ve boynunuz ağrıyorsa...

5. Sırtınız ve boynunuz ağrıyorsa...

Bir araştırma insanlar ne kadar çok çalışırsa sırt ağrısı riskinin de o kadar yüksek olabileceğini gösterdi. Bu ağrı kadınlarda genelde boyunda ortaya çıkma eğilimi gösterirken, erkeklerde ise sırtta ortaya çıkma eğilimi gösterir. Bu ağrıların kas gerginliğinin neden olduğu yaygın bir stres belirtisi olabileceği de düşünülüyor.

Bunun önüne geçmek için  terapi alabilirsiniz. sırt ağrısı veya uyumakta zorluk çekmek normal değildir.  Biriyle kişisel durumunuz hakkında konuşmak, hayattan daha fazla keyif almanıza yardımcı olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. İlişkinizi de etkiliyor olabilirsiniz.

6. İlişkinizi de etkiliyor olabilirsiniz.

İlişkiler için zamanınız olsa bile iş nedeniyle yaşadığınız stres, yorgunluk ve depresyon ilişkilerinizi kötü yönde etkileyebilir.

Bunun önüne geçmek için programınızda eğlenceli şeylere öncelik verebilirsiniz. Arkadaşlarınızla vakit geçirmek veya müzik dinlemek gibi basit etkinlikleri mümkünse her gün yapmaya çalışın.

7. Hep geride kalmış gibi hissedebilirsiniz.

7. Hep geride kalmış gibi hissedebilirsiniz.

Aşırı çalışmayla ilgili ironik olan şey aslında hem işte hem de evde daha az üretken olmanızdır. Kendinizi o kadar zorlarsınız ki zamanınızın çoğunu işinize adadığınız için hayatınızın diğer alanlarında kendinizi geride hissetmeye başlarsınız. Faturaları ödemek gibi küçük işleri bile yapmak size zor gelebilir.

8. Sağlığınız tehlikeye girebilir.

8. Sağlığınız tehlikeye girebilir.

Beyniniz çok çalıştığınızı kabul etse de etmese de aşırı çalışmanın etkisini vücudunuzda gözlemleyebilirsiniz. Yorgunluk stres ve uykusuzluğun yanı sıra kötü beslenme alışkanlıkları yüzünden sağlıksız kilo alımı ve kilo kaybı yaşayabilirsiniz. Ayrıca zamanla kalp hastalığı gibi bazı ciddi sorunlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz.

9. Tutkunuzu kaybedebilirsiniz.

9. Tutkunuzu kaybedebilirsiniz.

Fazla çalışmak eğlence anlayışınızı değiştirebilir. Ayrıca tutkunuzu ateşleyen kıvılcım zorlu geçen çalışma saatleri tarafından söndürülür. Yaratıcılığınızı kaybedebilirsiniz. Dışarda vakit geçirmek sizi memnun etmez her zaman ofiste kalmak isteyebilirsiniz.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Zeynep Yılmaz

Gel de patrona söyle bunları

Bozkurt

Haftanın 6 günü çalıştıktan sonra ne enerjisi kalacak geriye?