Görüş Bildir
Haberler
Yatakta Dönüp Durup Koyun Saymaya Son! Hızlıca Uykuya Dalmak İçin Bilmeniz Gereken Mükemmel Taktikler

Yatakta Dönüp Durup Koyun Saymaya Son! Hızlıca Uykuya Dalmak İçin Bilmeniz Gereken Mükemmel Taktikler

Aybk Y.
03.08.2022 - 07:26

Uyumaya çalışırken aklınızdan bin bir şey geçiyor ve beyninizi susturamıyor olabilirsiniz. Çoğu insan geceleri uyumakta zorluk çekebilir. Bu yazımız sayesinde geceleri daha hızlı uykuya dalacaksınız çünkü sizlere kolay uykuya dalmanız için bilmenin gerekenleri listeledik. Detaylar için sizleri yazımıza alalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Uyurken çorap giymek sanılanın aksine o kadar da tehlikeli değildir.

1. Uyurken çorap giymek sanılanın aksine o kadar da tehlikeli değildir.

Eller ve ayaklar insan vücudunun en soğuk kısımlarıdır ve bu kısımların soğuk olması vücut sıcaklığınızın düşmesini engelleyerek geceleri rahat uyuyamamanıza sebep olur. Fakat vücudun bu iki kısmını sıcak tutarak genel vücut sıcaklığını düşürebilir ve daha rahat uyumanıza yardımcı olabilirsiniz.

Araştırmalar, geceleri çorap giyerseniz ellerinize ve ayaklarınıza giden kan akışını artırabileceğinizi ve bunun da vücut ısınızı düşürebileceğini söylüyor. Ayaklarınızı sıcak tutabilirseniz daha hızlı uykuya dalabilirsiniz. Ayrıca araştırmalar, uyku için en uygun oda sıcaklığının 65 derece ile 70 derece arasında olduğunu da söyler.

2. Yatmadan önce televizyon izlemeyin.

2. Yatmadan önce televizyon izlemeyin.

Araştırmalar yetişkinlerin yüzde 60'ının uyumadan önce televizyon izlediğini söylüyor. Peki  bu alışkanlığın yarardan çok zararı olabileceğini biliyor musunuz?

 Birçok insan yatmadan önce televizyon izlemenin kendisini sakinleştirdiğini düşünür. Fakat yatmadan önce çok fazla ekran başında kalmanız uyku kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Yatmadan önce televizyon izlemeden yapamam diyorsanız haberler veya drama türleri yerine komedi türleri izlemenizi öneririz. Böylece yatmadan önce zihninizi çok meşgul etmiş olmazsınız.

3. Kafein tüketiminden kaçınmanız uykularınızın kaçmasını önleyebilir.

3. Kafein tüketiminden kaçınmanız uykularınızın kaçmasını önleyebilir.

Kafein uyku kalitenizi etkileyen bir diğer faktördür. Hızlıca uykuya dalmak istiyorsanız uyumadan 10-12 saat öncesine kadar kafein tüketmemeye çalışın. Yani 22.30'da uyuyacaksanız sabah 10.30'dan sonra kafein tüketmeyin. 

Araştırmalar insan vücudunun kafeini uzaklaştırmasının yaklaşık 12 saat sürdüğünü söylüyor. Bu yüzden kafeini tükettiğiniz saat oldukça önemlidir.

4. Loş bir ortam size yardımcı olabilir.

4. Loş bir ortam size yardımcı olabilir.

Yatmadan önce iyi aydınlatılmış bir odada oturmak uykunuz gelmesini engeller. Bunun yerine daha loş bir ortam yaratarak uykunuzun gelmesine yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca telefon ve tablet gibi kullandığınız akıllı cihazları da yatmadan en az 1 saat önce gece moduna alabilirsiniz. 

Yarattığınız loş ortam vücudunuzun melatonin salgılamasına yardımcı olur. Bu sayede de yastığa başınızı koyar koymaz uyuyabilirsiniz.

5. Bir rutin oluşturmayı deneyin.

5. Bir rutin oluşturmayı deneyin.

Yatmadan önce bir rutin oluşturmak daha kolay uykuya dalmanız için önemlidir. İnsan zihni sandığınızdan çok daha güçlüdür ve onu adeta Pavlov'un çan deneyindeki gibi eğitebilirsiniz. Tek yapmanız gereken yatmadan önce bir rutin oluşturmak.

Vücudunuzu uyuması için eğitmek kolaydır ancak bunun için tutarlılık çok önemlidir. Bu yüzden saat 22.30'da yatağa girerseniz diğer günler de aynı saatte yatağa girmeniz gerekir ki zihninizi uykuya hazırlayabilesiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Protein tüketiminizi arttırın.

6. Protein tüketiminizi arttırın.

Geceleri iyi uyumak için gün boyunca ne tükettiğinize dikkat etmeniz gerekir. İyi uyumak için eker, kafein ve alkolden uzak durmalısınız ve protein tüketiminizi arttırmalısınız. Protein tüketmek uykuya çabuk dalmanıza ve geceleri iyi uyumanıza yardımcı olur.

Bu yüzden pirinç, fasulye, mercimek, yumurta, süt ürünleri ve et gibi protein bakımından zengin gıdalar tüketmelisiniz. Ayrıca bazı araştırmalara göre yüksek proteinli beslenmek sadece daha kaliteli bir uyku için değil kilo kaybı için de mükemmeldir.

7. Duş alın.

7. Duş alın.

Uyumak için vücut ısınızın düşmesi gerekir. Eğer hızlıca uykuya dalmak istiyorsanız duş almak bunun için güzel bir yöntemdir. Gece sıcak bir duş aldığınızda vücut sıcaklığınız su sıcaklığından daha yüksektir, bu nedenle vücudunuz aşırı ısıyı dışarı atar ve genel vücut sıcaklığınızı düşürür. Bu sayede de hızlıca uykuya dalabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Beyaz Zenci

@1 Uyku için en uygun oda sıcaklığı 65-70 mi olmalı.Birileri ya cehennemden yazıyor yada Fahreneit ı Celcius a çevirmeyi unutmuş :D

duygu olur

Ebedi uykuyu kastetmişse :D

Engin..

Boşverin taktiği kafan zihnin her Allahin günü doluysa akşama kadar uyku hapı yutsan da iflah olmaz o yüzden 🤷‍♂️ GünaydınlaR 🙃 ☘️