Görüş Bildir
Haberler
Hint Okyanusu Depreminin 10. Yıldönümü

Hint Okyanusu Depreminin 10. Yıldönümü

Onedio Medya
25.12.2014 - 05:30 Son Güncelleme: 26.12.2014 - 14:49
İçeriğin Devamı Aşağıda

26 Aralık 2004'te Hint Okyanusu'nda meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami, başta Endonezya ve Tayland olmak üzere 14 ülkede yaklaşık 230 bin kişinin ölümüne ve büyük yıkıma neden olmuştu.

Yerle bir olan bölgeler, aradan geçen 10 yılda büyük oranda yeniden inşa edildi.

Tarihin en büyük doğal felaketlerinden birinin hemen ardından çekilmiş olan fotoğraflarla bugünün fotoğrafları, bu bölgelerdeki dönümüşümü ve 'yeniden kurulan hayatı' gözler önüne seriyor.

Tsunami'den sonraki 10 yıldaki büyük dönüşüm

Asya genelinde felakette hayatını kaybedenler için dini törenler düzenlendi ve tsunaminin vurduğu sahillerde anma etkinlikleri yapıldı.

Endonezya, Tayland, Sri Lanka, Hindistan ve bölgedeki diğer ülkelerde düzenlenen törenlere felaketten kurtulanlar, hükümet yetkilileri, diplomatlar ve kurbanların yakınları törenlere katılırken dünyayı yasa boğan ve dehşete düşüren tsunaminin vurmaya başladığı anda birçok yerde saygı duruşunda bulunulması planlanıyor.

Endonezya'nın Banda Açe kentinde düzenlenen törene katılan binlerce kişi arasında yer alan 51 yaşındaki Teuku Ahmed Salman, 'On yıl geçse de o zaman havanın ve suyun nasıl koktuğunu unutamam. Karımı, çocuklarımı, evimi nasıl kaybettiğimi unutamam' derken, yıllarca aile üyelerinin öldüğünü kabullenemediğini, ama sonunda onları aramayı bıraktığını söyledi.

Modern tarihin en büyük felaketlerinden biri olan depremin merkez üssüne en yakında bulunan Açe bölgesi, afetten en fazla etkilenen yer olmuştu. Deprem, Açe'de önce binaların yıkılmasına yol açmış, panikle sokaklara çıkan halk bundan 20 dakika sonra 10 metre yüksekliğindeki dalgayla karşı karşıya kalmış, afette sadece Endonezya'da 170 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Tayland'da da Khao Lak'taki bir plajda felaketten kurtulan 100'den fazla kişi, Almanya, Avusturya ve İsviçre'den gelen kurban yakınlarıyla bir anma töreni düzenledi. Kalabalık, dalgalar içinde yürüdü ve Andaman Denizi'nin ılık sularına çiçekler bıraktı.

Hint Okyanusu depremi ve tsunami, Tayland'da yaklaşık yarısı ülkenin beyaz kumdan plajlarında Noel'i kutlamak için buraya gelen turistlerden oluşan 5 binden fazla kişinin ölümüne neden olmuştu.

Almanya'dan Khao Lak'a gelen ve 10 yıl önceki tsunami felaketinden ağır yaralı kurtulan, neredeyse bacağını kaybetme olasılığıyla karşı karşıya kalan Claudia Geist, son yıllarda birkaç kez daha buraya geldiğini, ancak hiç bu kadar duygusallaşmadığını söyledi.

Tayland'da günün ilerleyen saatlerinde cunta yönetiminin lideri Başbakan Prayut Çan-oça'nın, felaketi anmak üzere o günden bu yana her sene düzenlenen bir törene liderlik etmesi bekleniyor.

Sri Lanka'da düzenlenen anma etkinlerinin merkezinde tsunami dalgasının vurduğu ve trajedinin sembolü haline gelen yolcu treni Ocean Queen Express bulunuyor. Törenler kapsamında söz konusu yolculuğun sembolik bir canlandırmasının yapılması planlanıyor.

Dalganın raydan çıkardığı trende bin 700'den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Olay aynı zamanda dünyanın en büyük demiryolu felaketi olarak da tarihe geçmişti.

Hint Okyanusu'nda 26 Aralık 2004 tarihinde meydana gelen 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından bölgeyi vuran tsunami felaketi, yaklaşık 230 bin kişinin ölümüne yol açtı.

Bugüne kadar sismografla kaydedilmiş en büyük üçüncü deprem, yaklaşık 500 ila 600 saniye sürmüş, böylece yine günümüze kadar görülen depremlerin en uzun sürelisi olmuştu. Tüm gezegeni bir santimetre hareket ettiren, Alaska'ya kadar depremleri tetikleyen depremin merkez üssü, Simeulue ile Sumatra arasındaydı.

Tsunami, aynı zamanda Bangladeş, Myanmar, Malezya, Maldivler ve daha sonrasında da Doğu Afrika ülkeleri Kenya, Somali ve Tanzanya'yı vurmuştu.

AA

İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraflar: Fırat Yurdakul, Anadolu Ajansı [Arşiv]

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
0
0
0