Görüş Bildir
Haberler
Tribünlerde ‘E-Fişleme’ Dönemi Resmen Başlıyor

Tribünlerde ‘E-Fişleme’ Dönemi Resmen Başlıyor

yelda kahveci
08.03.2014 - 17:26

Tribünlerde ‘E-Fişleme’ Dönemi Resmen Başlıyor

Türkiye Futbol Federasyonu, taraftarların ‘fişleme’ yi stadyumlara taşıyacağı gerekçesiyle karşı çıktıkları ‘e-bilet’ uygulamasına 14 Nisan’da geçileceğini resmen duyurdu. Projenin yaklaşık 2 milyar TL tutarındaki faturası taraftara kesilirken, beş milyon futbolsever Çalık Grubu‘na ait AktifBank‘ın müşterisi haline getiriliyor.

Federasyonun resmi sitesinde yer alan açıklamada, 14 Nisan’dan itibaren statlara girişlerin artık sadece elektronik kartla yapılacağı bildirildi.

6222 Sa­yı­lı Sporda Şiddeti Önleme Kanunu çerçevesinde başlatılan proje, Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig’de oynanacak bütün maçlarda uygulanacak.

Ha­zır­la­nan pro­je kap­sa­mın­da her ta­raf­tar için, içerisinde manyetik bir okuyucunun yer aldığı ‘e-kart’ ba­sı­la­cak. Ta­raf­tarlar, banka kartı olarak da kullanılacak bu karta sahip olmak için Aktifbank ‘a vatandaşlık numarası, fotoğraf, ev adresi ve kimlik bilgilerini ‘beyan’ etmek zorunda.

Elektronik bilet satışları da bu kart üzerinden gerçekleştirilecek. Gideceği maç için kim­lik bil­gi­le­riyle kol­tuk nu­ma­ra­sı alan taraftarlar stadyumda herhangi bir olaya karışmaları durumunda anında tespit edilecek. Proje kapsamında ilk etapta beş milyon taraftarın kayıt altına alınması planlanıyor.

Taraftarların, tribündeki tüm hareketlerinin yüksek çözünürlüklü görüntü sistemleriyle dakika dakika kayıt altında tutulacağı e-bilet ve kameralı güvenlik sistemleri yaklaşık 2 milyar TL’ye mal olacak.

E-bilet projesinin 15 Temmuz 2013′te düzenlenen sistem entegratörü ihalesini Netaş ile Başbakan Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla da bilinen Çalık Grubu’na ait E-Kent ortaklığı, taraftar kart‘ ihalesini ise tüm mas­raf­la­rı karşılaya­cağı­nı belirten yine Çalık Grubu’na ait AktifBank kazanmıştı.

AktifBank tarafından hazırlanan taraftar kartları aynı zamanda banka kartı olarak da kullanılacak. Kart sahipleri kartlarına para yükleyerek, başta stadyumlar olmak üzere tüm alışveriş noktalarından yine aynı kart ile ödeme yapabilecek.

Cumhuriyet’in haberine göre, taraftarlar elektronik karta ilk yıl 15 lira ödenecek. Bu kart ücreti her yıl yenileme adı altında enflasyon oranında artacak.

Turnikeden her geçişte her taraftar ayrıca 2 lira ödeyecek. Bu ücret de aynı şekilde her yıl enflasyon oranında artırılacak.

Sözleşme gereği e-bilet uygulamasından elde edilecek gelirin yüzde 55’i AktifBank’ın dahil olduğu konsorsiyuma, yüzde 40’ı kulüplere, yüzde 5’i TFF’nin kasasına gidecek.

Kaynak: Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/tribun...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0