Tren Raylarının Altında Hep Aynı Tip Taş Olmasının 40 Yıl Düşünseniz Aklınıza Gelmeyecek Sebebi
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Tren Raylarının Altında Hep Aynı Tip Taş Olmasının 40 Yıl Düşünseniz Aklınıza Gelmeyecek Sebebi
Trenle yolculuk yapıp muhteşem manzaralar arasında ilerlerken, neredeyse her rayın altında küçük taşlar olduğunu fark etmişsinizdir.
Peki bu taşlar neden burada? Sorunun cevabı oldukça ilginç…
Rayların altında gördüğünüz taşlar, "balast" olarak adlandırılır. Balast, rayların altındaki yatak tabakasını oluşturur ve rayların düzgün bir şekilde sabitlenmesini sağlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Travers, rayları düzgün bir şekilde dik tutmak ve aralarındaki mesafeyi korumak için kullanılan dikdörtgen desteklerdir. Ahşap veya beton traversler günümüzde yaygın olarak kullanılır ve rayların düzenli bir şekilde sabit kalmasına yardımcı olur.
Rayların altına herhangi bir taş konulmuyor. Eğer yuvarlak ve kaygan çakıl taşları kullanılsaydı, tren geçtiğinde bu taşlar birbirine sürtünerek kayabilir ve rayları sabitleme işlevini yerine getiremezdi.
Balastın en önemli görevlerinden biri, ağır trenlerin geçişi sırasında rayların yerinden oynamasını önlemek.
Balastlar, suyun rayların altına sızmasını engelleyip suyun düzgün bir şekilde tahliye edilmesine de yardımcı olur. Böylece rayların sağlamlığı korunmuş olur.
Yüksek hızda geçen trenler, çevredeki binalarda titreşimlere ve rahatsız edici gürültülere neden olabilir. Bu titreşimleri en aza indirmek için EPDM kauçuktan yapılan bir dinamik titreşim sönümleyici kullanılır.
Bu basit teknik sayesinde titreşimler büyük ölçüde azalır ve gürültü minimum seviyeye iner.
Sakarya Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Onedio'da ilk defa doğrudan mesleğimle ilgili bir içerik görmek mutlu etti.
Aynı zamanda raylardan kendisine iletilen kuvvetleri altyapıya iletme görevi de görür ve çalıştığım fabrikada da bu balast taşlarına rayların içine ve dışına... Devamını Gör