Görüş Bildir
Haberler
Tema Vakfı Genel Müdür Yardımcısı: 'Her Yere Gelişigüzel Ağaç Dikilemez'

Tema Vakfı Genel Müdür Yardımcısı: 'Her Yere Gelişigüzel Ağaç Dikilemez'

Batuhan
02.08.2021 - 08:46

Peşi sıra gelen orman yangınları, halkımızı ağaç seferberliğine yöneltse de yanan arazinin kendine gelmesi için en az 1.5 yıla ihtiyaç duyuluyor. TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, 'Her yere gelişigüzel ağaç dikilemez, doğa size hangi türü istediğini söylüyorsa, o bölgede o ağaç dikilir' diyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Antalya'nın Gündoğmuş ve Manavgat, Muğla'nın Marmaris, Köyceğiz, Milas ile Seydikemer ilçelerinde ve Tunceli'de orman yangınları devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, son 5 günde 32 ilde meydana gelen 119 yangının kontrol altına alındığını duyurdu.

Hürriyet gazetesinden Ömür Kurt'un haberinde görüşlerine yer verilen TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, orman yangınları sonrasında yapılması gerekenleri anlattı.

"Hemen ağaçlandırma olmaz"

"Hemen ağaçlandırma olmaz"

Yangından ortalama 1.5 yıl sonra ekime başlanabileceğini belirten Öztürk, 'Eğer uygun fidan yoksa, o fidanın da fidanlıkta büyütülmesi gerekir. Bir fidanın büyütülüp sahaya ulaşması için de ayrıca ortama 8-10 aya ihtiyaç vardır. Temmuz ayında çıkan yangını ele aldığımızda yaklaşık ekim/kasım aylarına kadar saha incelemesi yapılacaktır. Nerede ağaçlandırma çalışması yapılacağı, nerede kendiliğinden topraktaki tohumlarla gerçekleşecek çimlenme yapılacağı belirlenecek. Tohum için ocak-şubat aylarını beklemek gerekecek. Büyüme periyodu 10 ay ise, 2022 kasım-aralık en erken dikim tarihi olarak karşımıza çıkacaktır. Kızılçam için konuştuğumuzda, nisan-mayıs ayında kozalak hasadına başlamak gerekir. Kozalaktan tohum çıkarma işlemi devreye girer. Bu da yanan alandaki ekim süresinin 2.5 yıla uzaması anlamına gelir' diye konuştu.

"30-50 yılda büyüyor"

"30-50 yılda büyüyor"

Kızılçamın diğer türlere göre hızlı büyüdüğünü söyleyen Öztürk, 'Bu ağaçların tekrar, yanmadan önceki büyüklüklere ulaşması yaklaşık 30-50 yıl alabilir. Bu, toprağın özelliğine, derinliğine, yağış miktarına, bulunduğu konuma göre değişiklik gösterir. Fidanlar dikilen bölgelere göre farklılık gösterir. Bütün yanan alanlar ağaçlandırılmaz, fidan dikilmez. Yeterince yaşlı ağaçların bulunduğu ve toprakta yeterli yaşayabilir tohum olduğu görünen alanlar, o tohumlar çimlenerek yeniden orman oluşturduğundan, gelişimi için bırakılabiliyor' dedi.

"Ağaç turunu doğa belirler"

"Ağaç turunu doğa belirler"

'Doğa size hangi türü istediğini söylüyorsa o bölgede o ağaç dikilir' diyen Öztürk, 'On binlerce yıldır o bölgede hangi ağaç türünün yaşayacağını doğa kendisi belirlemiştir. Başka ağaç türünü getirdiğinizde, adaptasyon sorunları, hastalık ve büyüme gerilikleri gibi sorunlar ortaya çıkar. O nedenle kural eski orman nasılsa benzer yapıda ormanın kurulması beklenir. Öte yandan ağaçlandırma çalışmaları yapılırken, mümkün olan yetişme ortamlarında karışık ormanlar kurulabilir' değerlendirmesinde bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Topluma büyük görev düşüyor"

"Topluma büyük görev düşüyor"

Öztürk, 'Türkiye’de yangın istatistiklerine baktığımızda hemen hemen yangınların yüzde 95’ini insan hata ve kasıtlarıyla çıktığını görüyoruz. Burada en önemli nokta, ormanların bizim yaşam kaynağımız olduğunu görmemizde saklı. Yangınların sönmesinden ziyade yangının çıkmasını engellemek gerekmektedir. Orman yanıcı maddenin en yüksek olduğu varlıktır. Yangında, ekosistem olarak tahrip olur. Bu nedenle ateş ile ormanı buluşturmamamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
118
38
8
8
3
3
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

TEMA vakfına yapılan yardımlar doğrudan Orman Bakanlığına gidiyor . İnsanlar bakanlığa güvenmediği için TEMA öne sürülüyor .Kısacası TEMA'ya yardım yapıyorsa... Devamını Gör

Develop ER

Adam haklı. yoksa açıldığı günden itibaren kendilerine bağışlanan 10000000 katrilyon trilyon tane ağacı dikmiş olurlardı. Şu kurum kadar sahtekarını görmedim... Devamını Gör

ÖZGE ÖZÖZGE

O zaman neden hemen kampanya başlattınız yangın başlar başlamaz? Sonra bi de bağış yapanlar aptal ilan edildi şu an ağaç dikilmez diye. Bağışlar yangın bölge... Devamını Gör