Televizyon Ekranlarının En Unutulmaz Dizisi: Çemberimde Gül Oya ve Kadın Hikayeleri
Çemberimde Gül Oya dizisi, gerçekçi kadın karakterleri ve toplumsal mesajlarıyla, gençlere sürekli duydukları fakat hiç içine giremedikleri bir dünyayı masalsı bir şekilde anlatırken; yaşlılara ise geçmiş günleri yad ettirmişti. Şüphesiz ki Türk televizyonlarının gelmiş geçmiş en iyi dizilerinden biri oldu.
Hepsi birbirinden renkli karakterlerin de, bambaşka hayatları ve hikayeleri vardı.
Geçmişi hatırlatan bu güzel nostaljik diziyi, sizlere nostaljik bir şekilde hatırlatmak istedik.
Ana karakterimiz, Yurdanur!
Devrimci Mehmet!
Mehmet orta halli bir ailenin çocuğudur. Yurdanur ile aynı fakültede okumaktadırlar. Her ne kadar bir kaos ortamında birbirlerine rastlamış olsalar da, ilk görüşte aşık olurlar.
Mehmet örgütlüdür, devrimcidir. Ne Mehmet'in arkadaşları, ne de Yurdanur'un çevresi bu yeni filizlenen aşktan memnun olmazlar. Fakat aralarındaki asıl engel daha büyüktür...
Yurdanur ve Mehmet'in aşkına iki engel vardır: Biri devlet baba, diğeri ise Yurdanur'un babası Dinçer Bey...
Dinçer Bey, kızının bir 'anarşik' ile olmasını istemez. Bu yüzden, önce Mehmet'in ailesini 'gelin madem kız isteyin' diye eve çağırır ve ardından onları aşağılayarak kovar. Babasının bu hareketini hazmedemeyen Yurdanur, o gece evini terkeder ve Mehmet ile yaşamaya başlar.
Dinçer Bey, evi terketmek üzere olan Yurdanur'a bağırır: 'O kapıdan dışarı çıkarsan bir daha geri dönemezsin!'
'Çıktığım zaman geri dönemeyeceğim bir ev zaten benim evim değildir, hiç olmamıştır.' diyen Yurdanur, bir daha Mehmet'ten hiç ayrılmayacaktır.
Yurdanur ve Mehmet, işte bu konağın ufak bir odasını kiralarlar.
Bu konakta birbirinden farklı insanlar yaşamaktadır!
Konağın neşesi: Suna Hanım!
Suna Hanım, muhtemelen ekranlarda gördüğümüz en iyi 'teyze' karakteri olmuştur. En hüzünlü sahnelerde bile insanı ağlarken güldüren Suna Hanım, dizinin son bölümlerine kadar 'teyzelik' yapmaya devam edecektir!
Konağın sert kadını: Sultan Abla
Kocası ve kızıyla İstanbul'a Urfa'dan göçmüştür. Soğuk ve ketum görünmesine rağmen oldukça sevgi dolu bir karakterdir aslında. Geçmişinde sevdiğine kavuşamadığı kırgın bir aşk hikayesi vardır. Ailesine karşı korumacı ve geleneklerine bağlıdır. Çok güçlü ve cesur bir kadındır. Yurdanur'dan okuma yazma öğrenir. Ticaret yapar. Fakat işler umulduğu gibi gelişmez...
Kızı Zarife'yi, uğruna öldürebilecek ve ölecek kadar çok seviyordur...
Konağın suskun prensesi: Zarife!
Zarife iyi huylu, utangaç, hayalci bir kızdır. Kurslara gider ve tüm gün nakış işler; güzel güzel kuşlar, çiçekler eker kumaşlara...
Bir gün birisine aşık olur; fakat babası onu başka birisine vermeyi kafaya koymuştur bile. Zarife, sevdiğiyle kaçar. Maalesef bu yolda Zarife çok kayıplar yaşayacaktır. İzlerken gözyaşlarınız sel olur, Zarife'nin o depresyonunu, yalnızlığını derinden hissedersiniz.
Konağın trajik kraliçesi: Canan Cansev
Canan Cansev, küçük bir köyden İstanbul'a ünlü olma hayalleriyle gelmiş bir kadındır. Bir pavyonda şarkıcıdır. Çok güzel bir sesi vardır, tam bir diva'dır!
Fakat onun düşüşünü hazırlayan şey, ince ruhu olur. Sevdikleri için sürekli fedakarlıklar yapar, her seferinde ihanete uğrar ve yine de affeder. Bir ara gerçekten mutluluğu bulacağını sanırız fakat büyük aşkı kollarında trajik bir şekilde ölür.
Canan'ın şarkıcılık kariyeri, bir sevgilisinin sinirlenip suratını yakmasıyla son bulur. Dizinin en yürek yakan hikayesi Canan Cansev'e aittir.
İşte Canan ve onun güzel sesinden sizleri geçmişe götürecek bir şarkı!
Konak sahibi: Madam Niki
Madam Niki, mübadelede Selanik'e gitmek zorunda kalmış İstanbullu bir hanımefendidir. Bu tatlı hanım; azınlık olmayı, vatansız olmayı anlatır:
'Bize ögretmişler bir ülke, bir vatan… Ülke dediğinin taştan demirden duvarı mı vardır? Bilemedim ülkem neresi. Yanlış saksıda büyüyen bir çiçek gibi... Hatırlarsın birkaç sene evvel bu kıbrıs barış harekatı, kapımızda yazılar yazdılar. ”Piskos makaryos” diye. Ben alışkınım gavurun kızı olmaya. Çıkıp pencereye bağırdım; ”Hepinizden daha Türküm” diye, dinleyen kim… Madem düşman eder bizi vatan dediğiniz şey yoktur benim vatanım! Güneşimi suyumu verin yeter…'
Ve günümüz: Asi Kız Feriha
Geçmişteki karakterler ve günümüz gençliği arasındaki fark göze çarpmayacak gibi değildir. Yurdanur ve Mehmet'in kızı Feriha'nın; annesinin ve babasının yaşadığı zorlukları yaşama şanssızlığı yoktur. Fakat aynı zamanda da annesinin ve babasının deneyimlediği sevgiyi, bağlılığı, inancı tatma şansını da bulamaz.
Yaşamda genel olarak sorumsuzdur ve yanlış ilişkilerden yara alır.
Dizinin psikopat karakteri: Hasan
Hasan'ın korkunç dayakçı bir babası ve pasif, ses çıkaramayan bir annesi vardır. Hasan yeterince para kazanırsa her şeyi elde edebileceğini düşünür: aşkı bile!
Dizinin küçük çocuğu: Ercan!
Ercan, Suna Hanım'ın biricik torunudur. Ailesiyle beraber Almanya'ya taşınır. Son bölümlere doğru büyümüş haliyle diziye döner ve Feriha ile aşık olurlar!
'Ait olamamak' hissini çok iyi yansıtan Ercan karakteri, bir nevi geçmişe dönüşü simgeler. Aşk, sevgi, emek, bağlılık gibi duyguları Feriha ile beraber deneyimleyeceklerdir.
Feriha ve Ercan ile beraber yepyeni bir hikaye başlarken; hikaye bitti ve dizi bizi gözyaşları içerisinde bırakarak ekranlara veda etti.
Geride ise zihnimizden çıkmayan, birbirinden renkli ve güçlü kadın karakterler bıraktı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Yurdanur'un annesini nasıl unutursun ey sevgili editör?!
Canan için çok ağlamıştım:)) diğerlerinin hikayesi de kötüydü ama canan fena dokunmuştu:))
işte 8 marta yakışan bir içerik..türk tv tarihinde kadın karakterlerinin bu kadar güzel işlendiği bir dizi daha yoktur sanırım. yurdanurun gücü, semanın koru... Devamını Gör