'Telefonlar İnsanlardan Daha Zeki Olacak'
Ünlü fütürist ve Google’ın mühendislik birimi yöneticisi Ray Kurzweil 1999 yılında şaşırtıcı bir öngörüde bulunmuştu: “2023 yılına geldiğimizde, 1000 dolarlık bir dizüstü bilgisayar insan beyniyle aynı işlem gücüne ve veri depolama kapasitesine sahip olacak.” Kurzweil haklı çıkacak gibi görünüyor.
Ray Kurzweil, birkaç gün önce Stanford Üniversitesi’nden Vivek Wadhwa’ya yaptığı ve VentureBeat’te yayınlanan açıklamada, insan beynini taklit edebilecek yapıdaki donanımın, 1999’daki tahmininden daha da önce (2020 yılında) üretilebileceğini söyledi. Bu donanımda özellikle, beyin-yazılım algoritmaları için ideal olan grafik işlemci birimleri (GPU) kullanılacak. Beyni bire bir taklit eden yazılımların geliştirilmesi ise biraz daha zaman alacak ve tahminen 2029 yılını bulacak.
Sadece grafiklerde değil, insan beyninin ana mimarisini oluşturan nöron ağlarında da büyük bir performans artışı sağlamak üzere paralel işlemleri kullanan GPU ve benzeri teknolojilerde şimdiden büyük gelişmeler görülüyor. IBM ve Gelişmiş Savunma Araştırmaları Projeleri Kurumu da kognitif (bilişsel) işlem çipleri geliştiriyor. Galyum arsenit, karbon nanotüpleri gibi yeni malzemeler silikonun yerini alacağa benziyor. Ve hepsinden daha da ilginç (ve belki de ürkütücü) olan ise kuantum bilişim. Günümüzde bilgisayarların temelini oluşturan 0-1 kodlama sisteminin yerini alması beklenen kuantum bilişim sayesinde, bugünkü bilgisayarlarla binlerce yıl sürebilecek işlemler sadece birkaç dakikada yapılabilecek.
Kurzweil’ın öngörüleri doğruysa, gelecek 14 yıl içinde cebimizdeki akıllı telefonlar da bizler kadar zeki olacak. Üstelik bu cihazlar daha da gelişmeye devam edecek ve belki de zamanla insandan da akıllı hale gelecek. Bilgisayarların şimdiden büyük bir avantajı var: İnternet üzerinden birbirlerine bağlanıp bizlerden milyarlarca kat daha yüksek bir hızla bilgi paylaşabiliyorlar. Bu bile, gelecekteki ihtimallerin ne kadar inanılmaz olabileceğini gösteriyor.
Bütün bunları düşününce, Elon Musk, Stephen Hawking, Bill Gates gibi dev isimlerin “yapay süper zeka”dan neden korktuğunu anlamak da mümkün elbette. Ama Ray Kurzweil kaygılı değil. Çünkü teknolojinin tıpkı ateş gibi olduğuna, yani bir yandan insanları ısıtırken diğer yandan da köyleri yakabileceğine, dolayısıyla iyi yönde kullanıldığında bir sorun yaşanmayacağına inanıyor.