Görüş Bildir
Haberler
Tekneler İskelede, Balıkçılar Kahvehanede: 'Akdeniz ve Karadeniz'de Balıkların Yüzde 50'den Fazlası Tükendi'

Tekneler İskelede, Balıkçılar Kahvehanede: 'Akdeniz ve Karadeniz'de Balıkların Yüzde 50'den Fazlası Tükendi'

Yanlış avlanma, kirlilik ve denetimsizlik sonucu kaybolan balık, ekmeğini denizden çıkaranlara zor günler yaşatıyor. Balıkçılar eylül ayında 'vira bismillah' diyerek sezonu açtı ama aradan geçen 4 aya rağmen ağlarını boşa atıyor. Sabahın erken saatlerinde denize açılması gereken birçok balıkçı teknesini iskeleye demirlemiş ve geçim derdine düşmüş durumda. Tezgahlarda giderek artan balık fiyatları ise vatandaşın cebini yakıyor. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk hem Akdeniz hem de Karadeniz'de toplam balık popülasyonunun yüzde 50'den fazlasının tüketildiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sarıyer'in balıkçı köyü olarak bilinen Rumeli Feneri'nde de moraller bozuk. Önceki yıllarda sabahın erken saatlerinde ağlarını denize atan balıkçı tekneleri bu yıl iskeleye demirli halde duruyor. Günü denizde değil de kahvehanede geçirdiklerini ve son 20 gündür denize açılmadığını söyleyen 38 yıllık balıkçı Mehmet Gerçek, 'Denizden eli boş dönmesek de tuttuğumuz balık bu yıl tatmin etmiyor. Balıkçıların yüzde 80'i bu sene zararda. Rumeli Feneri'ndeki balıkçı teknelerinin çoğu yatıyor. Balık olmadığından bizler denize çıkmıyoruz, 20 gündür yatıyoruz. Ne yiyip içeceğiz diye düşünüyoruz' dedi.

"Balıkçılık bakanlığı kurulsun"

"Balıkçılık bakanlığı kurulsun"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı olduklarını belirten Gerçek, Türkiye'nin 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen 'balıkçılık bakanlığı' bulunmadığına dikkat çekip, sorunlarına daha hızlı çözüm bulunması için bir 'balıkçılık bakanlığı' kurulmasını talep etti.

"Balıkçılık sektöründe 200 bin kişi çalışıyor"

"Balıkçılık sektöründe 200 bin kişi çalışıyor"

İstanbul Bölgesel Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal da balıkçılar için ayrı bir bakanlığın kurulması gerektiği görüşünde. Balıkçılık sektöründe yaklaşık 200 bin kişinin çalıştığını ifade eden Kartal, bakanlığın neden gerekli olduğunu ise şu sözlerle sıraladı: 

'Daha önceden bizim bakanlıkla ilgili taleplerimiz oldu. Tarım Bakanlığı içinde bir Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz yoktu o kuruldu. Şu anda onunla yetinmeye çalışıyoruz. Sorunların tek elden bir bakanlığımızın olması gerekiyor. Bakanlık politikalarını daha kolay belirler. Şimdiki bürokraside bir genel müdür, müsteşar ve bakan yardımcısı var. Bir genel müdür tüm aşamaları geçtikten sonra ancak bakana çıkabiliyor, yapı eksik. Bakanlığa kesinlikle ihtiyaç var. Bu doğrultuda taleplerimizi daha artırmamız lazım. Çünkü arkamızda bir gerçek var. Denizde balık ve balıkçının çok sıkıntısı var. Buna ancak bir bakanlık kurulursa müdahale edilebilir.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Azalmanın sebebi aşırı avcılık, kirlilik ve denetimsizlik"

"Azalmanın sebebi aşırı avcılık, kirlilik ve denetimsizlik"

'Marmara denizini kirlettik' diyen İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk ise denizlerde yaşanan sorunları anlattı. Öztürk, 'Hem Akdeniz hem Karadeniz'de toplam balık popülasyonunun yüzde 50'den fazlası tüketilmiş durumda. Böyle bir gerçek var. Bu azalmanın iki sebebi var. Birincisi aşırı avcılık ve denizlerdeki kirlenme. Aynı şekilde biz Marmara Denizi'ni elden çıkardık. Hem Karadeniz hem Ege Denizi'ni besleyen ve birçok balığın beslenme alanı olan Marmara'yı kirlettik. Zamanında fazla balık avladık. Bu tekneler bu denizlere fazla geliyor. Bizde denetim çok zayıf neredeyse yok ve en önemlisi de denizleri kirlettik. Tüketici ise biziz ve hiçbirimiz masum değiliz ' diye konuştu.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
67
15
9
4
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

ulan şerefizler ufacık yere 30 gırgır geliyorsunuz denizin gibini trolleyip anasını zikiyorsunuz.Küçük yavru balık demeden hepsini avlayıp satıyorsunuz ondan... Devamını Gör

Ahmetcan Oral

Trollerle avlanmaya devam edin siz daha

Tarik

Balıkçılara üzülmüyorum onların hatası sonucunda böyle oldu hatalı ve bilinçsiz avlanma sonucunda denizler kurudu. En iyi çözüm yolu balık çiftliklerinin kur... Devamını Gör