Tatlınızı Pişmiş mi Alırdınız Yoksa Basılmış mı? Araştırmacılar 3D Baskı ve Lazer Kullanarak Cheesecake Üretti
Tatlınızı Pişmiş mi Alırdınız Yoksa Basılmış mı? Araştırmacılar 3D Baskı ve Lazer Kullanarak Cheesecake Üretti
Merhabalar. Gıda teknolojisinde her geçen gün çok ilginç gelişmeler oluyor. Gıda üretiminde makinelerin rolü giderek artıyor. Bir grup araştırmacı bu sefer 3D baskı makinesi kullanarak lazerle cheesecake üretti.
Detaylar içerikte!
Araştırmacılar, mobilya, ayakkabı, insan organları ve hatta bir roket gibi tüketim mallarını üretmek için onlarca yıldır 3D baskının sınırlarını zorluyor. Peki mutfakta pişmiş bir tatlı yapmak için endüstriyel teknoloji kullanılırsa ne olur?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Columbia Üniversitesi'ndeki mühendisler tam da bunu yapmak için yola çıktı. NPJ Science of Food dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre bir ekip, tamamen bir 3D baskı makinesi ve lazer teknolojisi kullanarak yedi malzemeli pişmiş bir vegan cheesecake hazırladı.
Araştırmacılar Columbia Engineering'in New York laboratuvarında 3D baskılı bir tatlı oluşturmak ve pişirmek için gereken makinelerin zaten var olduğunu söylüyor. Ancak teknolojinin nasıl uygulanabileceğini anlatan yemek kitabı henüz yok.
Columbia Engineering laboratuvarında görev yapan makine mühendisi Dr. Jonathan Blutinger, "Bu teknoloji MP3 dosyası olmayan bir iPod'a sahip olmak gibi bir şey." diyor. "Tarifleri indirebileceğiniz, kendi tariflerinizi oluşturabileceğiniz ve bu makineyle yemek yapabileceğiniz bir yemek tarifi kitabı olması gerekiyor." diye belirtiyor.
Blutinger, ayrıca 3D baskı yapan gıda konseptinin insanlara (şimdilik) itici gelebileceğini de kabul ediyor. Aslında malzeme eklemeli üretim olarak da adlandırılan 3D baskıyı yiyecek oluşturmak için kullanmak yeni bir kavram değil.
Bitki bazlı biftek yapmak için teknolojiyi kullanan bir şirket var ve pop-up restoranlar tamamen 3D yazıcılarla üretilen yemekler sunuyor. Yine bir başka girişim merkezi 3D baskılı şekerler bile yapıyor. Ancak bu 3D baskılı yiyecek teknolojisi gıda tedariği ve dağıtımı için tehlike yaratıyor.
Columbia Engineering'in araştırmasında öne çıkan şey ise yiyecekleri yazdırıldığı gibi pişirmek için lazer kullanmasıdır. Geleneksel pişirme yöntemlerini tamamen değiştiren bir keşif bu. Lazerle hamurların nasıl pişirileceğini öğrenmekle başlayan çabaları, 18 malzemeyi aynı anda basabilen ve pişirebilen bir makine geliştirmeye dönüştü.
Blutinger ve meslektaşları, vişne, muz, fıstık ezmesi ve fındık kreması gibi malzemelerle bir vegan cheesecake tarifi denediler. Bir dilimin üretilmesi ise yaklaşık 30 dakika sürdü.
3D baskılı yemek pişirme teknolojisinin geleceği oldukça parlak. Blutinger, bu pişirme yöntemini benimsemek için teşvikler olduğunu söyledi.
Blutinger, 3D baskının beslenme bilincine sahip insanların kalori sayımı yapmasına ve karbonhidrat, yağ ve şeker içeriği olan yiyecekler üretmesine izin verebileceğini belirtti. Yöntemin, yutma güçlüğü gibi yeme koşulları olan insanlara da yardımcı olabileceğini öne sürdü.
Siz gıda alanında endüstriyel teknolojinin gelişimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Bakarsınız birkaç sene sonra 3D ile sarma bile sararız, neden olmasın. Yorumlarda buluşalım.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın