Nohut, Mercimek ve Fasulyeden Yapılan Un ile Ekmek: Bilim İnsanları Uzun Süre Tok Tutacak Un Ürettiler
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Nohut, Mercimek ve Fasulyeden Yapılan Un ile Ekmek: Bilim İnsanları Uzun Süre Tok Tutacak Un Ürettiler
Merhabalar. Obeziteyi en aza indirmek, kan şekerimizi düzenlemek ve daha sağlıklı bir yaşam tarzının yolu dengeli ve iyi bileşenli gıdalar tüketmekten geçiyor: Örneğin lif. İngiltere'de yapılan bir araştırma, bakliyat ürünlerinden meydana gelen bir un yapmış ve bu unun kişinin diyabet riskini düşürdüğü ve daha tok hissettiğini kanıtlamış.
Detaylar içerikte!
Bilim insanları, daha uzun süre tok tutan, kan şekeri düzeyini düşüren, obezite ve diyabet riskini azaltan ve daha sağlıklı bir alternatif olacak bir ekmek yapmak için özel olarak tasarlanmış bir un tasarladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu yeni un, nohut, mercimek ve fasulye içeren baklagiller kullanılarak üretilmektedir. Unun üretilmesinde kişinin sağlıklı bir şekilde kilosunu korumasına ve kalp sağlığı riskini azaltmasına yardımcı olacağı dikkate alınmıştır.
İngiltere'deki King's College London'dan biyokimyacı Peter Ellis, "Hepimizin lif alımını artırmaya teşvik edildiği bir zamanda bu yeni çalışma, nişasta sindirimini yavaşlatma, kan şekeri düzeylerini iyileştirme ve tokluk hormonlarını kontrol etmede lifin önemini vurgulamaktadır.” açıklamasında bulundu.
Araştırmacılar, yüzde 0, yüzde 30 ve yüzde 60 nohut unu bulunan beyaz ekmekleri 20 sağlıklı denek üzerinde test ettiler. Ekmeklerin içerisinde tat vermesi için şeker ilavesiz reçel de eklendi. Araştırmalar sonucunda nohutla zenginleştirilmiş ekmek tüketen gönüllüler, kendilerini daha tok hissetme eğilimindeydi.
Denekler üzerinde yapılan kan analizleri, bu eğilimi tokluğu teşvik eden hormonların artan salınımının bir sonucu olduğunu öne sürdü. Testlerin devamında kan şekerinde de azalma oldu.
King's College London'dan bağırsak fizyoloğu Balazs Bajka ise araştırma sonuçlarını şu şekilde değerlendirdi: "Sağlıklı bireylerde gördüğümüz sonuçlardan etkilendik ve şimdi nohut unu ekmeğimizin, diyet yapan insanların kilo kaybetmesinde veya diyabetin yönetiminde nasıl yardımcı olabileceğini görmek istiyoruz.”
Yayınladıkları çalışmada araştırmacılar, insanların obezite ve diyabet gibi potansiyel sorunları önlemek ve bunlarla mücadele etmek için yeme alışkanlıklarını değiştirmelerini sağlamanın zor olabileceğini ancak baklagillerden yapılan unların umut verici olduğunu dile getiriyor.
Bu çalışmanın sonuçları, ekmek fırınlarında hücresel nohut karışımlı ekmeklerin satılmasının tokluk hissini artırabileceğini ve bunun da potansiyel olarak aşırı yemekten kaçınmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Bilim insanlarının yaptığı bu çalışma, ekmekte tam hücreli bakliyat unu kullanımının yararlı etkilere sahip olabileceğini gösteren türünün ilk örneğidir. Aynı yaklaşımla bu yöntemin diğer gıda ürünlerinde de ileriki dönemlerde kullanılabilmesi mümkün.
İngiltere'deki Quadram Enstitüsü'nden biyobilimci Cathrina Edwards, "Gıda yapısının besin değeri üzerinde büyük bir etkisi olabileceğini uzun zamandır biliyoruz" diyor ve ekliyor: "Bu çalışma, günlük gıda ürünlerinin metabolik etkilerini iyileştirmek için nasıl başarılı bir şekilde kullanılabileceğinin umut verici bir örneğidir."
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın