Görüş Bildir
Haberler
Sağlıklı Beslenmek İsteyenler İçin: Kan Yapımına Yardımcı Birbirinden Lezzetli ve Etkili 15 Besin

Sağlıklı Beslenmek İsteyenler İçin: Kan Yapımına Yardımcı Birbirinden Lezzetli ve Etkili 15 Besin

Özlem Taner
27.02.2023 - 09:55

Kansızlık, günümüzde birçok insanın problemi haline gelmiş durumdadır. Kansızlığın sebepleri arasında çeşitli faktörler bulunsa da yetersiz ve sağlıksız beslenme bu konuda önemli rol oynamaktadır. İşte karşınızda kan yapımına yardımcı besinler 👇

1. Keçiboynuzu pekmezi

1. Keçiboynuzu pekmezi

Keçiboynuzu pekmezi, içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.

2. Kuzu ciğeri

2. Kuzu ciğeri

Kuzu ciğeri, B12 vitamini ve demir bakımından zengindir. Bu sayede kuzu ciğeri, kan hücreleri oluşumunu destekler ve kansızlığa iyi gelir. Ancak ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir.

3. Ispanak

3. Ispanak

Demir oranı bakımından zengin besinlerden biri olan ıspanak en çok kan yapan yiyecekler arasındadır. Kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelirken içerisindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

4. Balık

4. Balık

Fosfor ve demir kaynağı olan balık da, kan yapıcı besinler arasındadır. Özellikle ton balığı ve somon, kansızlığı olan kişilere önerilen balık türlerindendir.

5. Siyah kuru üzüm

5. Siyah kuru üzüm

Siyah kuru üzüm kanı sulandırıcı etkiye sahiptir. Hem enerji deposudur hem de kalp ve beyin için çok yararlıdır.

6. Brokoli

6. Brokoli

Kan basıncının düzenlenmesini sağlayan brokoli, potasyum bakımından zengindir. Potasyum ise kan damarlarındaki gerginliği azaltarak kan akışını kolaylaştırır.

7. Yeşil mercimek

7. Yeşil mercimek

Yeşil mercimeğin içindeki demir, magnezyum ve çinko kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında önemli rol oynuyor. Buna bağlı olarak da yorgunluk gibi belirtileri azaltıyor.

8. Pancar

8. Pancar

Karaciğeri temizleyen ve detoks etkisi olan pancar, kansızlık ve demir eksikliği problemlerine iyi gelir. Yemek ve salataların içerisine eklenerek tüketilebilir.

9. Kırmızı et

9. Kırmızı et

En önemli demir kaynağı olan kırmızı et günlük hayatta tüketilmesi gereken bir besindir. Birçok faydasının yanında gıdalardan alınan demirin sindirilmesinde büyük bir etkiye sahiptir.

10. Badem

10. Badem

Badem içerisinde E vitamini bulundurması ile meşhurdur. Demir emilimini artırdığı için kan yapan yiyecekler arasında yer alır. Günde ortalama 4-5 adet tüketilen badem kan hücrelerine destek olurken cildinizi de güzelleştirecektir.

11. Barbunya

11. Barbunya

Baklagillerin en popüler türlerinden biri olan barbunya sayesinde kansızlığı iyileştirmeniz çok kolaydır. Barbunya zeytinyağlı halde tüketildiğinde kan değerlerini korur ve kansızlığa karşı vücudunuzu güçlendirir. Ayrıca kansızlığa bağlı gelişen birçok hastalığın etkisini de hafifletir.

12. Çilek

12. Çilek

Yaz mevsiminin sevilen lezzetlerinden biri olan çilek, kansızlık hastalığını yaşayanların bolca tüketmesi önerilen bir meyvedir. Çilek yapısı incelendiğinde büyük bir oranda su içerdiği görülür. Kalorisi düşüktür. Kansızlık için çilek tüketecekler, öğünde kuru yemiş desteği sağlayarak kırmızı kan hücrelerinin artmasını hızlandırabilir. Çileğin vitamin değeri yüksek olduğu için kansızlığı iyileştirmeye yardım edebilir.

13. Tahin

13. Tahin

Kahvaltılarda tüketilmesi sık sık vurgulanan tahin, besin değeri yüksek yiyeceklerden biridir. Bu besinin özellikle de kansızlığa iyi geldiği not edilir. Tahin, kansızlık çeken kişilere enerji ve direnç kazandırabilir. Tahin tüketimi sayesinde bağışıklık sistemi güçlenerek kırmızı kan hücrelerinin artması desteklenebilir.

14. Hurma

14. Hurma

Hurma, besin değeri yüksek kan değerini koruyan bir besindir. Hurmanın düzenli tüketimi sayesinde kırmızı kan hücrelerinin sayısı korunur. Evde ve işyerinde ara öğünlerinizde hurma tüketerek yıl boyu daha iyi hissetmenize yardım edebilirsiniz.

15. Portakal

15. Portakal

C vitamini vücutta demir emilimini çok daha hızlı bir şekilde artıracağı için bol bol tüketilmesi gerekmektedir. Portakal da C vitamini deposu bir meyve olması sebebiyle hem demir oranını artıracak hem de bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

Diğer içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
4
3
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın