Tarım Kredi İndiriminden Çıkan Gübre Karmaşası: Yüzde 200'den Fazla Artan Fiyatlarda Gübretaş'ın Payı
Tarım Kredi İndiriminden Çıkan Gübre Karmaşası: Yüzde 200'den Fazla Artan Fiyatlarda Gübretaş'ın Payı
15 Ağustos Pazartesi itibarıyla Tarım Kredi Kooperatiflerine ait marketlerde geçmiş yıllardaki tanzim satışlarına benzer şekilde indirimler yapılmaya başlandı. Bu indirimlerin diğer marketleri etkilemesi ya da vatandaşın alım gücünde iyileşme oluşturup oluşturmayacağı henüz bilinmezken, halktan ilgi gördüğü kesin. İndirim oldu olmadı tartışmaları sürerken, uzmanlar mücadeleye marketten ziyade tarladan başlanırsa düşüşün etkili ve sürdürülebilir olduğu konusunda hem fikir. Bu açıdan bakıldığında tarımsal girdilerdeki yükseliş ve Tarım Kredi'nin ilişkisi biraz kompleks bir yapıya bürünüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tarım Kredi bir kooperatif yapısında bulunuyor. Son günlerde marketlerle gündeme gelse de ana faaliyetleri çiftçiye uygun kredi, ürün, makine, ekipman ve tesis tedariği ve sigorta gibi destekler yer alıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Gübretaş'ın iştirakleri arasında yüzde 48,88 oranında İranlı Razi Petrochemical, yüzde 40 oranında Tarkim Bitki Koruma Sanayi ve yüzde 15,78 oranında da Tarnet Tarım Kredi Bilişim ve İletişim Hizmetleri bulunuyor.
TÜİK'in son olarak 22 Temmuz'da açıkladığı Mayıs 2022'ye ait olan Tarımsal Girdi Fiyat Endeksinde gübre fiyatlarındaki artış oranı dikkat çekici
Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, tarım için yıllardır Türkiye'de mücadele veren isimlerin başında geliyor ve bakın ne diyor👇
İndirim talimatının ne için verilmesi gerektiğini bu tablo eşliğinde paylaşıyor👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şubat ayında gıda enflasyonuna dair "Gıda fiyatlarını düşürecek tek yol var" diyerek şunları yazıyor👇
Hükümet gübrede çalışma başlattı
Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden çiftçiye uygun fiyatlı gübre verilmesi hedeflenerek, GÜBRETAŞ’ın İran’daki iştiraki RAZİ’de üretilen üre gübrelerinin uygun fiyata ithal edileceği ve DAP ile kompoze gübrelerin de Mehmet Cengiz’e ait ETİ GÜBRE’den tedarik edileceği iddia edildi.
Venezuela'da denenen modelde sonuç ne oldu?
Bilindiği üzere geçen ay Tarım Bakanın Vahit Kirişçi, Türkiye'nin tarım yapması için Venezuela'ya giderek arazileri incelemişti. Söylemleri de bir miktar tepki toplamıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tarımda maliyetlerin en önemli kısmı mazot ve tohum, gübre gibi girdiler. Tarım politikaları yıllardır tartışılırken, enflasyonda düşüşün en önemli savaşçısı maliyetse market indirimleri sizce işimize yarayacak mı? Tarım yapmak için Venezuela'ya gitmeye gerek var mı? Gübreyi üretirken başka yerden almak ihtiyaç mı? Yorumlara bekliyoruz👇
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın