Görüş Bildir
Haberler
Mahmut Tanal: "Doğalgaza KDV Kalksın"

Mahmut Tanal: "Doğalgaza KDV Kalksın"

MAHMUT TANAL
04.11.2014 - 10:43 Son Güncelleme: 04.11.2014 - 12:57

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal; Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması için verdiği kanun teklifi ile Doğalgaz’dan alınan KDV’nin kaldırılmasını talep etti. Tanal; kanun teklifinin gerekçesini;

Fosil yakıtlar grubundan hidrokarbon esaslı doğalgaz, yeraltında gözenekli kayaların boşluklarına sıkışmış olarak ya da petrol yataklarının üzerinde gaz halinde büyük hacimler şeklinde bulunur. Doğalgaz; %95 metan, az miktarda etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır.

Kimyasal yapısının basit olması nedeniyle yanma işlemi kolaydır ve tam yanma gerçekleşir. Dolayısıyla; duman, is, kurum ve kül oluşturmaz. Yanması en kolay ayarlanabilen ve yanma verimliliği en yüksek olan yakıttır. Bu özelliği kullanım kolaylığı ve ekonomisi sağlar. Karbon içeriğinin düşük olması nedeniyle atmosferde sera etkisi oluşturan ve insan sağlığı bakımından zehirleyici olan karbondioksit gazı emisyonu, katı yakıtlara göre 1/3 ve sıvı yakıtlara göre ½ oranındadır.

Dünyada, özellikle Avrupa piyasasında doğalgazın önemi gittikçe artmaktadır. Bunun çeşitli nedenleri var ama bunlardan en önemlisi, doğalgazın diğer tüm yakıtlara nazaran daha fazla çevre dostu olması ile birlikte doğalgaz haricindeki birçok enerji kaynağının rezervlerinin geleceğe yönelik kaygılar oluşturmasıdır.

Bütün bu sebepler neticesinde bugün Türkiye’de de doğalgaza yönelim eğilimi bulunmaktadır. Özellikle büyük şehirlerin çoğu evinde artık yakıt olarak doğalgaz kullanıldığı aşikârdır. Kış aylarında vatandaşların ısınma ihtiyacına karşılık doğalgaz zorunlu bir ihtiyaçtır. Doğalgazın temel bir ihtiyaç olmasından hareketle fiyatı üzerindeki yüzde 18'lik KDV'nin kaldırılması gerekmektedir. şeklinde açıkladı. Tanal’ın bu teklifi kabul edilirse Türkiye’de yaşayan vatandaşlar doğalgazdan alınan  KDV’yi ödemekten kurtulmuş olacaklar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0