Görüş Bildir
Haberler
Stalingrad Muharebesi Kimler Arasında Oldu?

Stalingrad Muharebesi Kimler Arasında Oldu?

Elif Ateş
17.09.2021 - 10:15

II. Dünya Savaşı'nın en kanlı muharebelerinden olan Stalingrad, 1942- 1943 yılları arasında gerçekleşti. Stalingrad şehri için yapılan bu muharebe, II. Dünya Savaşı'nın dönüm noktası olarak kabul edilir. Mihver güçlerinin dağılmasıyla savaşın ilk adımları atılmış oldu. Her iki tarafında azimle mücadele ettiği savaşta birçok hava saldırısı ve başarılı harekâtlar yapıldı. Özellikle Uranüs Harekâtı ve Küçük Satürn Harekâtı, Stalingrad Meydan Muharebesi'nin kilit noktalarını oluşturdu. Ayrıca bu savaş, 1 milyondan fazla insanın ölümüne yol açtı. İnsanlar sadece savaştan değil, dondurucu soğuktan ve hastalıktan da hayatını kaybetti. Peki, Stalingrad Muharebesi kimler arasında oldu? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Uluslararası bir savaş olan II. Dünya Savaşı, 1939- 1945'e kadar sürdü. Bu savaş 1939 yılında Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesi ile başladı. Birkaç gün sonra ise Fransa ve Birleşik Krallık Almanya'ya savaş açtı. İki yıl boyunca Almanya, savaşlar, antlaşmalar ve saldırılarla Avrupa Kıtası'nın çoğunu ele geçirdi. İtalya, Japonya gibi ülkelerle Mihver ittifakını kuran Almanya, Sovyetler Birliği ile bir antlaşma imzaladı. Bu antlaşma ile Polonya iki ülkeye de pay edildi. II. Dünya Savaşı'nın önemli mücadelelerinden olan Stalingrad Muharebesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

STALİNGRAD MUHAREBESİ KİMLER ARASINDA OLDU?

II. Dünya Savaşı sıralarında Hitler, Moskova'ya düzenlediği harekâtta başarısız olunca tekrar bu bölgeye savaş planları yapmaya başladı. Ancak bu fikrini değiştirerek Stalingrad'ı almaya karar verdi. Hitler'in buraya almak istemesinin nedeni ise bol miktarda petrol rezervlerinin bulunmasıydı. Ayrıca Sovyet liderinin ismini taşıyan bu şehri alıp psikolojik olarak da saldırma niyetindeydi. 

Hitler, Güney Alman ordusunu A ve B olmak üzere ikiye böldü. A ordusu Kafkasların üzerine giderek sıkıştıracak, B ordusu ise Stalingrad yönüne hücum edecekti. 1942 tarihinde A ordular grubu, Kızıl Ordu'nun çekilmesi ile Kafkasya'nın petrol rezervlerinin olduğu yerlerin büyük çoğunluğunu aldı. Ancak Sovyetler çekilirken petrol yerlerinin çoğunu ateşe verdiği için Almanlara pek bir şey kalmadı. Almanlar 2 haftadan kısa bir sürede bölgenin yarısına kadar ulaştı. Grozni şehrine ise az bir kilometre kala Sovyet uçak filoları, Alman kuvvetlerini bozguna uğrattı. Arkasından gelen Kızıl Ordunun başarılı taarruz ve soğuk hava şartları Alman ordusunun geri çekilmesine neden oldu.

B ordular grubu Alman, Macar ve İtalyan askerlerinden oluşan bir orduydu. 1942 yılında bu ordunun bir kısmı Don Nehri'nin batısını Sovyet askerlerinden temizledi. Ancak zaman zaman devam eden Kızıl Ordu'nun direnişi, Stalingrad hareketini geciktirdi. Birkaç hafta sonra ise Don Nehri'ni geçen askerler, Stalingrad'a 60 kilometrelik bir mesafede yer aldılar. Sovyet ordusunun hücum hareketleri, B ordular grubunun 3 gün kadar geri çekilmesini sağladı. Bu 3 günün sonunda Alman ordusu Stalingrad sınırına kadar geldi ve Sovyet ordusu ile savaştı. Almanya'nın yaptığı hava saldırıları ise Sovyetleri git gide zayıflattı. Bir ay kadar süren bu çatışma Sovyetlerin Volga Nehri'ne kadar çekilmesine sebep oldu.

Sovyet ordusu tam yenilecekken askerlerin bir kısmı, Almanları dışardan kuşatmayı amaçlayan Uranüs harekâtını gerçekleştirdi ve başarılı oldu. Kızıl Ordu her iki taraftan da B ordular grubunu sıkıştırdı ve hava yoluyla yapılan yemek, erzak gibi yardımların iletilmesini engelledi. Binlerce Alman askeri açlık, soğuk hava koşullarından ve hastalıktan hayatını kaybetti. A ordular grubu ise yardım amaçlı Kafkasya'dan çıkıp Stalingrad'a yaklaşmaya çalışsa da Sovyetlerin ağır hücumuna uğradı ve geri çekilme emrini aldı. Sovyet ordusunun kuşattığı B grubu askerleri ise Hitler'in emrine itiraz ederek teslim oldular. Alman askerlerinden sadece 5 bini evine dönebildi. Geriye kalanlar esir kamplarında salgın hastalıklardan öldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın