Görüş Bildir
Haberler
Sosyalistlerin HDP/PKK İle İlişkilerini Tamamen Kesmeleri Gerekir | Röportajlık

Sosyalistlerin HDP/PKK İle İlişkilerini Tamamen Kesmeleri Gerekir | Röportajlık

HABEŞ ANIK
24.03.2015 - 17:24 Son Güncelleme: 24.03.2015 - 18:16

Sosyalistlerin HDP/PKK İle İlişkilerini Tamamen Kesmeleri Gerekir

Türkiye’de sol gruplar ve örgütler arasında her zaman ideolojik ve eylemsel tartışmalar yaşanmıştır. Zaman zaman birbiriyle sert tartışmalara hatta kavgalara giren sol örgütlerin bir çoğu Kobane’de IŞİD’in Kürtler’e saldırılarında bir araya gelmiş, katliamlara dur demiş ve kamuoyu yaratmışlardı. Ancak, özellikle Kobane’de IŞİD’le savaşan YPG kanadından gelen ABD ile işbirliği açıklamaları solda yeni bir tartışmaya yol açmışa benziyor.

Solun yeni tartışma konusunu, Kobane’de yaşananları, Gezi Direnişini ve gündeme ilişkin diğer konuları sosyalist yazar Yavuz Alogan ile konuştuk..

IŞİD Neden Bitirilemiyor?

-2003’te 20 Mart’ta operasyona başlayıp 9 Nisan’da Bağdat’a giren ABD ve diğer büyük güçler 2014’te yaklaşık bir aydır IŞİD’i yok edemiyor. IŞİD’in bir anda bu kadar parlamasının, ilerlemesinin ve hâlâ yok edilememesinin nedeni nedir?

İki nedeni var: birincisi, IŞİD’in bütün Ortadoğu bölgesinde ABD’ye tepki duyan halk kesimlerinden oluşan çok geniş bir kitle desteğine sahip olması; ikincisi, ABD’nin hem cephe hem de gerilla savaşı taktiklerini kullanabilen IŞİD’in askeri harekâtının yarattığı ortamda bölgeye müdahale imkânı elde etmesidir. Başka deyişle, doğal kaynakları (su, petrol, gaz) ele geçirip emperyal şirketlerin çıkarlarına zarar vermediği sürece IŞİD emperyalizm için yararlı bir unsurdur. Bir diğer neden, ABD kaynaklı bölge haritalarında bulunabilir. Bu haritalarda Irak’ın kuzeyinde Kürtler, güneyinde Şiiler, ortasında da bir Sünni devleti görülmektedir. ABD, IŞİD’i bu orta bölgeye sığdırmaya çalışıyor, IŞİD de 7. yüzyıldan sonraki İslam yayılmasına uygun bir haritanın oluşmasını amaçlıyor.

IŞİD 21.Yüzyılın En Önemli Hareketlerinden Biri Olacak

-IŞİD’e özellikle Kürt hareketi neden çeteciler diyor? IŞİD terör örgütü müdür çeteci mi?

IŞİD “çeteci” ya da “terör” örgütü değildir. Şiddeti propaganda aracı olarak kullanan, bölgede gerçekten bir devlet kurmak isteyen, şeriatçı, Batı sistemine karşı bir güçtür. Beş yıl süren Irak-İran savaşının; Afganistan, Bosna, Çeçenistan, Irak ve Suriye’de yaşanan çatışmaların askeri tecrübesine sahiptir. Kendine özgü bir eğitim ve lojistik doktrini var (yoksa bu kadar hızlı ve sonuç alıcı biçimde hareket edemez). İşgal ettiği yerlerde kamu düzenini sağlayabilecek bilgi ve beceriye sahip olduğu görülüyor. İçinde Saddam’ın Muhafız Alayı’nın unsurları, belki yönetme tecrübesine sahip eski Irak yetkilileri vardır. “Şeriat Kanunları”nı kamu yönetimi aracı olarak, insanların inanç dünyasına hitap ederek kullanıyor. Basit ve herkesin anlayabileceği bir tarzı var. Sürekli kılık değiştirse, yenilgilere uğrasa da, 21. as........

Kaynak: http://www.roportajlik.com/sosyalisle...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0