onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Son Yıllarda Dergi Cennetine Dönen Ülkemizde Her Telden Çalan 16 Popüler Dergi

etiket Son Yıllarda Dergi Cennetine Dönen Ülkemizde Her Telden Çalan 16 Popüler Dergi

theolonius
17.02.2016 - 12:11

Dergicilikte çok ilginç yeni bir trend ortaya çıktı. Gündem, sokak, bol miktarda iyi kalemlerden çıkmış güzel yazı, mizah ve edebiyat içeren dergiler, çok okunuyor ve konuşuluyor .  

Bütün bu yeni nesil dergilerin ortak özelliği, adeta bir dil devrimi yapmış olmaları. Edebiyattan beslenen, aynı zamanda eğlenceli, kıvrak bir dil. Üstelik içinde bol bol, uzun uzun yazılarla, üstelik internette hiçbir şey yapmadan ve neredeyse 80'lerde 90'larda kaldı sandığımız bir tasarım, üçüncü hamur kağıtla.

İşte bu dergilerden en çok ilgi görenlerini sizin için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Kafasına Göre

1. Kafasına Göre

Sinemart Yayıncılığın ilk yayını olan Kafasına Göre, iki ayda bir çıkmakta olan edebiyat mizah dergisidir.

Kasafına Göre / kafasinagoredergi / _kafasinagore / kafasinagoredergi

2. Ot Dergi - Maksat Yeşillik Olsun

2. Ot Dergi - Maksat Yeşillik Olsun

Zamanın efsanesi Öküz’ün formatıyla yayın hayatına 2013’ün 14 Şubat’ında merhaba dedi. Metin Üstündağ öncülüğünde; edebiyattan müziğe, şiirden siyasete her yelpazede salınıp duran bir dergi oldu. Gezi’den sonra çok büyük popülarite yakaladı ve hızla yükselişe geçti. Tirajları katlandı. Namı yürüdü. Daha sonra kendi bünyelerinden iki ayrı dergi daha çıktı; Bavul ve Yumuşak Ğ.

Ot Dergi – Maksat Yeşillik Olsun / Otdergi / otdergi (@otdergi) | Twitter / OT Dergi (@dergiot) • Instagram photos and videos

3. Fil Dergisi - Deveden büyük fil var

3. Fil Dergisi - Deveden büyük fil var

2015 Ocak’ta, “Deveden büyük fil var” sloganıyla yayın hayatına merhaba dedi. Bu dergide, “Ünlüleri dolduralım, iki üç satır bir şeyler yazdırıp yürürüz” mantığı yok. Suya, sabuna dokunmayı da seven bir ekibi var. Daha politik, daha az ticari kaygı güden; içerikleri sağlam bir dergi Fil.

Fil Dergisi / FİL (@fildergisi) | Twitter / Fil Dergisi (@fildergisi) • Instagram photos and videos

4. Bavul Dergi

4. Bavul Dergi

''Zulme, haksızlığa, vicdansızlığa razı olmayan herkes bizim erişmek istediğimiz yerdedir. Sokak, herkesi ilgilendirir.'' şiarıyla yola çıkan Bavul Dergi  Ekim 2015’te Bergen kapağıyla suratlarımıza tokadı çakıp “merhaba”dedi. Bunca dergi arasında sokağı en hisseden ve hissettireni oldu. OT’un kuruluşunda da yer alan Önder Abay’ın ve arkadaşlarının özel çabasıyla çıkan Bavul, ilgiyi hak eden bir yayın.

Bavul Dergi / Bavul Dergi (@bavuldergi) | Twitter

5. Pulbiber

5. Pulbiber

Merhaba…Kadınlar, çocuklar, hayvanlar ve ağaçlar için hayat çok zor. Biz bunu kolaylaştırmaya geldik.Bize ayrılan süre, yeni başlıyor! Pulbiber bu sözlerle başlamıştı yayın hayatına. Aksini isteyenlere inat kadın sesinin ve kadın yazarların ağırlıkta olduğu, özlenen ve sevilen isimlerin bir araya geldiği, ezberlere-tabulara-eşitsizliğe karşı değinmedik konu bırakmayan dopdolu bir “Kültür Sanat Hayat” dergisi.  Alınası, sevilesi ve yaşatılası bir yayın.

Pulbiber Aylık Kültür Sanat Hayat Dergisi / Pulbiber (@pulbiberdergi) | Twitter  / Pulbiber

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Kafka Okur

6. Kafka Okur

Eylül 2014’te “Ben edebiyattan ibaretim…” sloganıyla blog’tan dergiye evrilen Kafka Okur, varoluşçuluk üzerine kurulmuş, içerisinde kitap, felsefe, düşünce, aforizma, öykü ve hikayeler bulacağınız yazılarla 2 ayda bir yayınlanan fikir, sanat ve edebiyat dergisi.

Kafka Okur / Kafka Okur (@kafkaokur) • Instagram fotoğrafları ve videoları / Kafka Okur

7. yumuşah g - Aylık paldır kültür dergisi

7. yumuşah g - Aylık paldır kültür dergisi

Yumşak Ğ, OT’un kuruluşunda önderlik pozisyonunda yer alan Metin Üstündağ tarafından çıkan bir yayın. Derginin mottosu, ''hazla ve hızla okunan dergi. ''

yumuşah g (@yumusahg) | Twitter / yumuşah g

8. Kafa Dergi - KAFA, bi dünya

8. Kafa Dergi - KAFA, bi dünya

2014 Eylül ayında ilk sayısıyla yayın hayatına başlayan, farklı içerikleriyle her telden çalan, neşenize neşe, hayatınıza renk katan Kafa dergisi, tıpkı sloganındaki gibi 'bi dünya'. Her telden insan var. İlber Ortaylı, Sunay Akın, Rıdvan Akar, Can Dündar, Vedat Özdemiroğlu, Can Yılmaz, Cem Davran,  Hayko Bağdat , Zafer Algöz, Metin Ucaİsmail Saymaz , Umay Umay gibi isimlerin her ay yazdığı derginin tek olumsuz yanı git gide artan reklam sayfaları. 

Kafa Dergi / Kafa Dergisi / KAFA Dergisi (@kafadergisi) | Twitter / KAFA Dergisi (@kafadergisi) • Instagram photos and videos

9. Karahindiba Dergi

9. Karahindiba Dergi

İki aylık bir edebiyat dergisi olarak yola çıkan yayın, “Üflesen dağılacak bir ülkede varoluş savaşıdır Karahindiba. Edebiyat muhaliftir!” sloganıyla bizlere ulaşmaya başladı. Üstelik, sadece Türk değil, daha pek çok ulustan yazar ve şairlere de yer vermesiyle dikkat çekiyor.

Karahindiba Dergi / Karahindiba Dergi (@dkarahindiba) | Twitter / Karahindiba Dergi

10. Parende

10. Parende

Parende Dergisi, genç yazarların kelimelerini ağırlayan bir edebiyat dergisi olma yolundaki gayretlerini sürdürüyor. Dergi; deneme, şiir, öykü, eleştiri ve daha birçok edebi türü barındırıyor. Dergi her ay bazı sanatçıları konuk ediyor. 

Parende Dergisi – Aylık Edebiyat,Kültür-Sanat Dergisi/Dergicilikte ilk yıl / Parende / Parende (@Parendedergisi) | Twitter

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Gaia Dergi - Sürdürülebilir Yaşam Dergisi

11. Gaia Dergi - Sürdürülebilir Yaşam Dergisi

Gaia Dergi; ekoloji, sürdürülebilir yaşam, yeşil felsefe, kadın hakları, LGBTİ hakları, insan hakları, hayvan hakları, kültür-sanat, dünya kültürleri ve bilim & teknoloji alanında haberler ve röportajlar yapan görsel ve yazılı haber kaynağıdır.

Gaia Dergi; ırkçılığa, cinsiyet ayrımcılığına, türcülüğe ve betonlaşmaya karşı, doğadan ve doğaldan yana yaşamı savunan alternatif bir platformdur.

Gaia Dergi / Gaia Dergi (@gaiadergi) | Twitter

12. Plüton Dergi

12. Plüton Dergi

Popüler kültürden uzak edebiyat, kültür ve sanat dergisi eksikliğini hisseden Plüton Dergi’nin kadrosunu Fanzin kültüründen gelen gençler oluşturmakta. Bir okur olarak eksik gördükleri ne varsa onları tamamlamayı ve dergilerde ünlülerden ziyade gençlerin yer alması gerektiğini savunuyorlar. Bu dergide gençlerin güncel edebiyattan farklı şekilde kaleme aldıkları şiirlere ve öykülere, az bilinen kültür-sanat topluluklarının tanıtımlarına, birbirinden farklı dizi-film-kitap-kültürel etkinlik tanıtımlarına ve eleştiri yazılarına ulaşabilirsiniz. 

Plüton Dergi (@PlutonDergi) | Twitter / Plüton Dergi (@plutondergi) • Instagram photos and videos

13. YM Dergi - Yalnızlar Mektebi

13. YM Dergi - Yalnızlar Mektebi

''Şiirle, hikayeyle, yazıyla, çiziyle kendi kendimizi yontuyoruz ve bu yüzden de bu dergiyi çıkarıyoruz. Ahvalimiz budur, fikrimiz de budur, zikrimiz de.'' şiarıyla çıkan üç aylık özgün edebiyat ve kültür sanat dergisi. “İnsanlar birinci mevkide giderken, edebiyat yük katarına atılırsa, dünyanın anası bellenmiş demektir.”der Gabriel Garcia Marquez, Yüzyıllık Yalnızlık’ta. İşte tam da bu yüzden çıkmış bu yayın.  

YM Dergi (@YMDergi) | Twitter

14. Peyniraltı Edebiyatı

14. Peyniraltı Edebiyatı

Edebiyat dünyasına sağlam bir giriş yapan edebiyat dergisi, yayın hayatına ücretsiz başlamışsa da şimdilerde çok makul bir fiyatla edinilebiliyor. Her ay kapağında bir dünya yazarını taşıyor. 

Peyniraltı Edebiyatı (@peyniralti) | Twitter / Peyniraltı Edebiyatı

15. Karabatak Dergi

15. Karabatak Dergi

Şair yazar Ali Ural Bey’in yönetiminde çıkan Karabatak Dergisi 2 aylık edebiyat ve sanat dergisi olarak yayın hayatını sürdürüyor. Edebiyat dergiciliğinde yeni bir rüzgâr estiren dergi, edebiyatın yanı sıra güzel sanatlara da kanatlarını açıyor. Şiirden öyküye, denemeden gezi yazılarına, eleştiriden çevirilere, fotoğraftan illüstrasyona, sinemadan tiyatroya göz kamaştıran bir ufuk teklif ediyor seçkin okuruna.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

16. Cins Dergi - Aylık Yerçekimsiz Ortam

16. Cins Dergi - Aylık Yerçekimsiz Ortam

“Yaklaşın bir şey söyleyeceğiz' sloganı ve 'Evladım Onlar Put!' kapağıyla çıkan Cins, Türkiye'deki kültürel iktidar tartışmaları etrafında yayınını sürdürüyor. Çeviri şiirden, portre yazılarına, dosyalardan spor metinlerine çok geniş bir ilgi ve temas sahası olan Cins'in birinci sınıf bir kültürün, birinci sınıf bir düşüncenin, birinci sınıf bir duyarlılığın dergisi olmak için yayında olduğu iddiası bulunuyor.

Bonus: Socrates Dergi

Bonus: Socrates Dergi

Değişen dergicilik anlayışında Türk sporu yeni bir yayınla tanıştı. Can Yayınları’nca, “Düşünen Spor Dergisi” sloganıyla yola çıkan Socrates her ay yayınlanıyor. İçeriğinde ise sporun her dalı farklı bir bakış açısıyla yansıtılıyor.

Socrates Dergi / Socrates (@SocratesDergi) | Twitter / Socrates Dergi

Bonus 2: Fitbol Dergi - Borsada değil, arsada güzel

Bonus 2: Fitbol Dergi - Borsada değil, arsada güzel

Fitbol Dergisi  'Futbol borsada değil, arsada güzel' sloganıyla yayın hayatına başladı.Futbolun gerçekten bir oyun olduğunu ve unutulmaz değerlerin her dakika her saniye anımsanarak kağıda döküldüğü, tipik dergi anlayışından uzak olan FİTBOL DERGİSİ her ay yayınlanıyor.

Fitbol Dergi  / Fitbol Dergi (@fitboldergi) | Twitter / Fitbol Dergi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
360
111
82
34
31
29
24
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ikarussun

Bilim çocuktan geldik, bilim tekniğe gidiyoruz. Bizde edebiyat ne gezer!

unknown

boşver buları gel seni Sızıntı'ya abone yapalım

Pasif Kullanıcı

editör ne yapsın, hayatı boyu gördüğü iki tane derginin yanına birde emrolunduğu gibi iki-üç dergi daha atmış sorsan her telden, gerçi sende haklısın , bağla... Devamını Gör