onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
"Son Pişmanlık Neye Yarar?" Demeden Önce Üniversite Tercihinizi Yaparken Mutlaka Göz Önünde Bulundurmanız Gereken 20 Kriter

"Son Pişmanlık Neye Yarar?" Demeden Önce Üniversite Tercihinizi Yaparken Mutlaka Göz Önünde Bulundurmanız Gereken 20 Kriter

Mia Zona
07.07.2020 - 07:45

TYT ve AYT'nin stresini üzerinizden attığınız göre şimdi sıra üniversite tercihinizi düşünmekte! Üniversitenizi hangi kriterlere bakarak seçmeniz gerektiğine dair birkaç önerimiz var...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Üniversitenin konakladığınız yere uzaklığının ve ulaşım olanaklarının öğrenilmesi:

Özellikle İstanbul içerisinde bu kriter daha fazla önem kazanıyor. Anadolu Yakası'nda oturuyorsanız, Avrupa Yakası'ndaki okullara gitmeniz zor olacaktır. Hele ki sabahın erken saatlerindeki derslere! Unutmayın ki okula kar kış demeden her gün gitmeniz gerekecek. Ayrıca ulaşım masraflarını da hesaba katmak gerekir.

2. Kalmanız gerekiyorsa okula yakın yurt, ev veya apartların araştırılması:

Kalacağınız yerin detaylarını iyice konuşmadan sözleşmeyi imzalamayın. Ayrıca yurtta kalmayı düşünüyorsanız, yemek ücretinin dahil olup olmadığını ve yurda son giriş saatinin kaçta olduğunu da öğrenmelisiniz. Ev tutmayı düşünüyorsanız da evin güvenli bir konumda olduğundan emin olun.

3. Özel üniversite düşünüyorsanız masraf planlamasının yapılması:

Şu anki maddi durumunuz özel üniversiteyi karşılayacak gibi görünse de ileride bu durumun değişme ihtimalinin de olduğunu unutmayın. Bu nedenle okul için kenarda köşede birikmiş bir miktar paranın olması iyi olacaktır.

4. Üniversitenin uluslararası ve yerel üniversiteler arasındaki başarı sıralamasına bakılması:

Uluslararası listelerde Türkiye'den hangi üniversitelerin, ne gibi sebeplerle listeye alındığını da araştırmakta fayda var. Böylece üniversiteyi popülerliğinden ziyade kalitesine göre değerlendirebilirsiniz.

5. Yemekhane ücreti ve yemek listesine göz atılması:

5. Yemekhane ücreti ve yemek listesine göz atılması:

Her üniversitenin yemekhanesi vardır ancak hazırlanan yemekler ve yemeklerin lezzeti değişir. Devlet üniversitelerinde 2.5-5 TL gibi düşük fiyatlara yemek yiyebilirken, özel üniversitelerde ise bu fiyatlar çok daha fazladır. Ayrıca kimi üniversitelerde vejetaryenlere özel bir yemek programı da hazırlanmakta. Bu üniversiteler arasında devlet üniversiteleri de var!

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Derslerden geçme notunun kaç olduğunun öğrenilmesi:

Liseye oranla üniversite çok daha zorludur. Derslerden geçmek için o dersler için verilen ödevleri yapmalı, devamsızlığa dikkat etmeli ve sınavlardan da sınıf ortalamasının üzerinde not almalısınız. Kimi üniversitelerde dersten geçme notu 40-45 iken, kimilerinde ise 70'lere kadar çıkabiliyor.

7. Üniversitenin ücretsiz imkanlarının araştırılması:

Kimi üniversiteler öğrencilerine dil kursları, spor salonları ve daha birçok ücretsiz imkan tanır. Böylece okulda geçirdiğiniz saatleri yalnızca eğitimle geçirmiş olmazsınız.

8. Bahar şenlikleri hakkında bilgi edinilmesi:

Bahar şenlikleri her okulda yapılmamaktadır. Üniversitede eğlenceyi de arıyorsanız bahar şenliklerinin yapılıp yapılmadığına ve yapılıyorsa hangi ünlü isimlerin geldikleri konusunda bilgi edinmenizi öneririz.

9. Üniversitenin kütüphanesinin ne kadar zengin olduğunun öğrenilmesi:

Kütüphane, üniversitenin en güzel yanıdır. Meraklanıp okumak istediğiniz kitapları okulun kütüphanesinden bulabilmeniz ise daha güzeldir! Bu nedenle üniversitenin kütüphanesinde kaç kitap olduğu, ne kadar sıklıkla yeni kitapların geldiği gibi bilgileri öğrenin.

10. Öğrenci olunacak şehrin öğrenci hayatını yaşayabilmeye imkan tanıması:

Öğrenci hayatını yaşamak gereksiz gibi görünse de aslında okulla bütünleşmenizi sağlar. Ve herkesin hayatında kısa süreli de olsa öğrenci sefaletini, 3 öğün makarnayla beslenmeyi ve kütüphanede sabahlamayı deneyimlemeli...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Üniversitedeki konferanslara hangi konuşmacıların geldiğinin araştırılması:

Üniversitenin kalitesini belirleyen bir başka kriter de üniversitede düzenlenen konferanslarda hangi konuşmacıların geldiğidir. Bu sayede başka bir zamanda aynı ortamda bulunamayacağınız isimleri ücretsiz bir şekilde dinleme ve soru sorma imkanını yakalarsınız.

12. Üniversitede eğitim görmekte olan ve mezun öğrencilerin yorumlarının incelenmesi:

Tercih etmeyi düşündüğünüz okulun adını internette aratarak şu anda öğrenim gören veya mezun durumundaki öğrencilerin yorumlarına ulaşabilirsiniz. Seçeceğiniz okulun artılarını ve eksilerini okul yerine onlardan dinlemek çok daha objektif yorumlara ulaşmanızı sağlar.

13. Bölümün akademik kadrosundaki isimlerin CV'lerinin ve çalışmalarının incelenmesi:

Dersinize girecek akademisyenlerin nerelerde eğitim gördüklerini ve hangi alanda uzmanlaşarak çalışmalar yaptığını incelemek sizin için faydalı olacaktır. Böylece ilginizi çeken alana yoğunlaşırken hangi akademisyene danışacağınızı daha iyi bilirsiniz.

14. Üniversitenin öğrencilerinin sosyo-kültürel durumunun öğrenilmesi:

66.media.tumblr.com

Özellikle özel üniversite düşünen öğrencilerin bu konuda daha fazla araştırma yapması gerekir. 4 senenin mutsuz bir şekilde geçmesini istemiyorsanız, sınıftaki ve okulda öğrencilerin genel olarak nasıl karakterlere sahip olduğunu öğrenmelisiniz. Birçok okulun öğrencileri için bu genelleme kolaylıkla yapılabiliyor.

15. Bölümün ders programlarının diğer üniversiteler ile karşılaştırılması:

Her üniversitede farklı bir ders programı bulunuyor. Özellikle de sosyal bilimler söz konusu olduğunda her üniversitenin farklı alanlara yoğunlaştığı söylenebilir. Bu nedenle birkaç üniversite arasında karar vermeniz gerekiyorsa, bölümdeki ders programlarını inceleyerek koyulan derslerin hangilerinin daha fazla ilginizi çektiğini not alabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

16. Sosyal kulüplerin aktifliği ve kulüplerin etkinlikleri hakkında bilgi edinilmesi:

66.media.tumblr.com

Tiyatro, müzik, kamp, sosyal yardımlaşma veya ilgi alanınız ne ise ona uygun bir sosyal kulübe katılabilirsiniz. Sosyal kulüpler, insanlarla tanışmanızı ve organizasyonlara katılarak deneyimler edinmenizi sağlar.

17. Üniversitenin mezunlarının işe girme oranları ve nerelerde işe girdiklerinin araştırılması:

Elbette işe girmek bireysel çabanızla alakalıdır ancak üniversite de işe girmeyi etkileyen faktörlerden biridir.

18. Üniversite için gidilecek şehrin araştırılması:

Üniversitenin olduğu şehrin ünlü yemekleri, gezilecek yerleri nelerdir, şehrin halkı öğrencilere karşı nasıldır gibi bilgileri edinerek şehre daha kolay bir şekilde adapte olabilirsiniz.

19. Üniversitedeki derslerin yurt dışı denkliği ve Erasmus programı hakkında bilgi edinilmesi:

Erasmus, CV'nizi renklendirecek bir etkendir. Üniversitelerin hepsi teorikte Erasmus programıyla yurt dışına öğrenci gönderdiklerini söyler ancak burada önemli olan, her sene kaç öğrencilerinin yurt dışına gönderildiğidir.

20. Çift Anadal ve Yandal imkanlarının araştırılması:

Eğer başarılı bir öğrenciyseniz bu bilgiler sizi daha fazla ilgilendirecektir. ÇAP ve Yandal programları sayesinde lisans eğitiminizi alırken bir bölüm daha okuyabilirsiniz. Farklı üniversitelerde bölümünüzün hangi bölümlerle ÇAP ve Yandal yapma imkanı tanıdığı hakkında bilgi edinseniz iyi olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Şimdiden güzel bir üniversite hayatı dileriz!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
6
2
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın