Sokakta Gezen "Ötekiler": Tourette Sendromuna Sahip Bireyler Yaşamlarının Zorlu Yönlerini Anlatıyor
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Sokakta Gezen "Ötekiler": Tourette Sendromuna Sahip Bireyler Yaşamlarının Zorlu Yönlerini Anlatıyor
+90 YouTube kanalı yakın bir zamanda tourette sendromu konusunu ele aldığı bir video yayınladı. Bu rahatsızlığa sahip üç farklı insanla gerçekleştirdikleri röportajda, tourette sendromu rahatsızlığına sahip olan insanların toplum içinde yaşadıkları sıkıntılara odaklanılmış. Biz de sizin için videonun önemli noktalarını bir araya getirdiğimiz bir içerik hazırladık.
Detaylar içeriğimizde! 👇
Kaynak: +90
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
+90 YouTube kanalını bilenleriniz bilir: Çeşitli konularda video içeriği üreten kanal bu kez de tourette sendromuna sahip bireylerle ilgili bir video yayınladı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Video, tourette sendromu rahatsızlıkları bulunan Seyithan Sevinç, Can Köse ve Bilge Övünç'ün yaşadıkları sıkıntılara odaklanırken çocuk psikiyatrı Dr. Yankı Yazgan da konuyla ilgili bize bilimsel bilgiler aktarıyor.
Konuyla ilgili genel olarak tourette sendromu bireylerin toplum içinde birçok sıkıntı çektikleri dile getiriliyor.
Seyithan'ın çeşitli ses ve burun tikleri dışında boynunu sağa devirme, kaş ve göz tikleriyle beraber toplamda 20'ye yakın tiki varmış.
9 yaşındayken tourette sendromu teşhisi konulan Can ise bugüne kadar 150'ye yakın tikinin olduğunu söylüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
20 yaşındaki konservatuar öğrencisi Bilge'nin ise en sık yaptığı tik, sert bir cismin yakınındayken sürekli olarak eliyle cisme vurması.
Çocukluk yaşlarında başlayan tourette sendromuna sahip bireyler, özellikle ergenlik döneminde toplum tarafından fiziksel şiddete varan sıkıntılara maruz kalıyorlar.
"Bu topluma kin ve öfke doluyum. Tourette sendromlu olduğum için değil, tourette sendromlu kimliğimden dolayı uğradığım zararlar ve bana yaşatılanlar için öfkeliyim."
Can ise ergenliğinde ciddi sıkıntılar yaşadığını söylüyor.
"Küfür ve hakaretlere maruz kalıyorsunuz; özürlü, manyak, spastik, gerizekalı, manyetik, dönme dolap, neşeli yakalar..."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bilge'nin tavrı ise çok net: "İnsanların rahatsızlık duymasından rahatsızlık duyuyorum ama bundan gocunmuyorum. Bu rahatsızlık, benim bir yerde oturup kahve içmemi, yemek yememi engellemiyor."
En çok sıkıntının toplu taşımalarda yaşandığını söyleyen Can: "Tourette sendromlu olmak gerçekten çok yorucu bir rahatsızlık ama insanlar çok daha yorucu. Bu rahatsızlığa sahip insanların birçoğu bırak toplu taşıma kullanmayı, dışarı bile çıkamıyorlar."
Videoda, Dr. Yankı Yazgan'ın konuyla ilgili görüşleri alınırken tourette sendromunun tam olarak ne olduğu da açıklanıyor.
Tourette sendromu, özünü tiklerin oluşturduğu, nörobiyolojik zeminde gerçekleşen nörogelişimsel bir bozuklukmuş.
Yazgan: "Tikler ilk kez 4-6 yaşlarında ortaya çıkarken 6-8 yaşları genellikle tiklerin en sık görüldüğü zaman dilimdir. 12 yaş civarında tikler olabilecek en üst düzeye varıyor."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tourette sendromuna sahip çocuklar anne ve babalarından sıklıkla: “Neden yapıyorsun, neden kendini tutmuyorsun, istesen yapabilirsin!” gibi ifadeler duyuyorlarmış.
Tourette sendromuna sahip insanları bir araya getirmek ve bu rahatsızlığı Türkiye'yle birlikte tüm dünyaya anlatma amacıyla kurulan bir platform da varmış.
Videonun tamamına buradan ulaşabilirsiniz;
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Falanca meyvenin sebzenin ismini söylemeyin diye uyarırlar ama hayır toplumumuz inatla söyleyip o kişiyi irrite eder canından bezdirir. Keşke sadece bununla ... Devamını Gör
o kadar haklısınız ki bu toplumdan bende nefret ediyorum
ben sadece bu toplumun gerizekalılık düzeyini düşününce bile nefret ediyorum da, bu insanlar tüm bu zorbalıklara rağmen hayatına devam ediyor, bu gerçekten ç... Devamını Gör