Sinop uçak bileti ile Müze Gezmek ?
Sinop Müzeleri
Sinop'tan İstanbul'a uçak bileti alıp Müze için Uçulur mu?
Başlığa bakınca tabii ki müze gezileri için farklı diyarlara gitmek mantıklı gelir. İşin içine bir de Rahmi Koç Müzesi girerse o zaman tadına doyum olmaz.
Bir panel için Sinop'taydım ve bir çok okulda bulunma fırsatım oldu. Büyük Şehirlerden ve müzelerden söz ederken, bir okul müzesi haftasonu için bir gezi organizasyonu hazırladıklarını, fakat nasıl ve ne şekilde program yapmaları gerektiğini bilemediklerini anlattı. Gezginci ruhum elbette rahat durmadı ve yaklaşık 20 çocuk ve Öğretmenin katılacağı bu tur için uçak biletlerini, gezecekleri rotaları çıkardım. İşin en güzel kısmı internet aracılığıyla kolay ve ucuz uçak biletlerine bir tıkla ulaşabiliyor olmak. Sonrasını biliyorsunuz, bir kimlik uçağa binmek için yetiyor da artıyor bile.
Velhasıl kelam bu öğrenci grubunun klasik ve bilindik müzelerden ziyade farklı bir dokunuşa sahip olan Rahmi Koç Müzesi'ni de görmeleri için, gezi rotalarına dahil ettim. Artık geriye tek kalan, farklı zaman dilimlerinde uçacağımız için onlarla randevulaşmaktı.
Zaman her zamanki gibi hızlıca akıp geçti ve minik dostlarımla buluşma günü geldi.
Heyecanlı bir şekilde kapı girişinde beni bekliyorlardı, heyecanları gözlerinden okunuyordu.
İstanbul'un tarihi, nedense Haliç kıyılarına vurmuş gibi hissettirir hep bana. Burası da 1994 yılından bu yana, o kıyıların en özel yerine ve tarihsel binalarına kurulmuş bir müze! Hani genelde yurt dışı belgesellerinde görmeye alıştığımız müzeler vardır ya, ah şimdi orada olsaydım deriz, fakat bu düşünceleri bir kenara bırakabilirsiniz, çünkü her daim kapıları açık bir şekilde sizleri bekliyor.
Müze iki tarihi binanın birleştirilmesiyle oluşmuş, bunlardan biri Lengerhane Binası diğeri ise Hasköy Tersanesi. Toplamda 11.250 m2'lik bir alana sahip. Ve özellikle belirtmeliyim ki burası teknoloji tarihine adanmış tek müze. İçerde farklı bölümlere ayrılmış kısımlardan biri, tamamen teknolojik cihazları geçmişten günümüze gözler önüne seriyor.
Zaten geziye çıkmadan önce danışmadan alacağınız broşürdeki harita, sizi istediğiniz yöne ulaştıracaktır. Karayolu Ulaşım, Denizcilik, Havacılık, Mühendislik, İletişim, Bilimsel aletler, Modeller ve Oyuncaklar ile Dene-Öğren gibi bölümlerden oluşan Rahmi K. Müzesi'nden benim en çok keyif aldığım bölüm, Müzenin içinde kurulmuş olan 'Geleneksel Dükkanlar Caddesi'. Eski dükkânlarla anıların tazelendiği bu caddede tarihi koklamanız gerçekten de büyülüyor insanı. Yanyana yer alan eczaneden, kunduracı gibi dükkanların önünden saatlerce ayrılmak istemiyorsunuz. Balmumundan yapılmış ustalar öylesine canlı duruyorlar ki karşınızda, adeta sohbet etmek istiyorsunuz onlarla. Inanın hiçbir Ayrıntı gözden kaçırılmamış, hatta Demirci ustasının cebinde duran Birinci sigarası bile.
Tüm detayları tek tek anlatsam da tadı gezmekle anlaşılan bu müzeyi gezi planlarınızın içine katmanızı şiddetle tavsiye ederim. Sinoplu sevgili minik arkadaşlarımızı uçağa bindirip evlerine uğurlarken bir yandan da rotamı hangi yöne çevirsem diye düşünüyorum...
Yorum Yazın