Görüş Bildir
Haberler
SGK Emekli Maaşını Kesmişti: Mustafa Demirci'nin Yaptığı İtiraz 500 Bin Kişiyi Kurtardı

SGK Emekli Maaşını Kesmişti: Mustafa Demirci'nin Yaptığı İtiraz 500 Bin Kişiyi Kurtardı

Emre Ordu
16.01.2019 - 01:25 Son Güncelleme: 16.01.2019 - 08:58

Ordu'da yaşayan SGK emeklisi Mustafa Demirci'nin emekli maaşı 'prim günlerin eksik' denilerek kesilmiş, 20 yıl boyunca yapılan ödemelerin de iadesi istenilmişti. Kamu Denetçiliği Kurumu'na itirazda bulunan Demirci'nin başvurusu olumlu sonuçlandı. Demirci'ye kesilen emekli maaşı yeniden bağlanacak. Ayrıca Demirci'nin başvurusunu inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu, bu kararın benzer durumdaki yaklaşık 500 bin kişi için de emsal olacağını bildirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ankara’da yaklaşık 20 yıl fırıncılık yaptıktan sonra 1997 yılında memleketi Ordu’nun Akkuş ilçesine yerleşen ve eksik kalan primlerini yatırarak Ordu SGK’dan emekli olan Mustafa Demirci’nin hayatı, Nisan 2017’de SGK’dan gelen bir evrakla alt üst oldu. 

Gelen evrakta ‘1973 yılı hizmetinizden 174 gün sigortalı hizmetinizin size ait olmadığı tespit edildiği için, aylığınız başlangıç itibariyle durdurulmuştur’ denildi. Bunun üzerine SGK’ya giden Mustafa Demirci’ye, “1973 yılında başkasının primi size yatırılmış, bu iptal edildi. Sizin 174 gün borcunuz var. Bu borcu öderseniz maaş almaya devam edersiniz” diye yanıt verildi.

109 bin TL borç çıkarıldı

109 bin TL borç çıkarıldı

Tekrar maaş almak için 6 aylık borcunu yatırmayı kabul eden Mustafa Demirci, asıl kötü haberi gelen ikinci evrakta yaşadı. SGK’nın gönderdiği bu evrakta, Demirci, emekli olduktan sonra aldığı maaş karşılığında faizsiz olarak kuruma 105 bin 605 TL borçlandırıldı. 

Bir ay içerisinde borcunu ödemesi istenen Demirci, Ankara’da yaşayan çocuklarından yardım istedi. Oğlu Asım Demirci’nin yardımıyla Ordu SGK İl Müdürlüğü Altınordu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne itiraz dilekçesi yazan Demirci’ye bu kez sağlık hizmetleri karşılığında 3 bin 675 TL borcu olduğu yönünde başka bir evrak gönderildi.

İtiraza olumsuz yanıt

İtiraza olumsuz yanıt
İçeriğin Devamı Aşağıda

Demirci’nin yazdığı itiraz dilekçesine SGK'dan olumsuz yanıt verildi. SGK'dan gelen yazıda şöyle denildi:

 “İptal günleriniz nedeniyle adınıza oluşturulan borç her ne kadar kurum hatası var olarak girilmişse de yıllar içerisinde tarafınızca kullanılmış bir para olması nedeniyle borcunuzun iptali söz konusu olmayıp, eksik günlerinizi tamamlamanız karşılığında tarafınıza yeniden emekli maaşı bağlanacağı hususunu bilgilerinize rica ederim.'  

Mustafa Demirci ise gelen bu yanıt üzerine, 'Bana 19 yıldır neden bildirmediler açığım olduğunu. Şu an ne yapacağımı bilmiyorum. İtirazıma verdikleri cevapta kurum hatası diyorlar. Kurum hatasıysa ben neden cezalandırılıyorum. SGK’dan şikayetçiyim, dava açacağım” demişti.

KDK Başkanı Malkoç: "Sorun çözüldü"

KDK Başkanı Malkoç: "Sorun çözüldü"

Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç

Mustafa Demirci, daha sonra Kamu Denetciliği Kurumu’na (KDK) başvurmuş, burada Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Mustafa Demirci ile görüşmüştü. Kurum Başkanı Malkoç, 6 ay içinde gerekli incelemeleri yapıp geri dönüş yapılacağını belirtmişti.

Yapılan incelemelerin ardından Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Şeref Malkoç'tan açıklama geldi. Malkoç, Mustafa Demirci'nin yaşadığı sorunun çözüldüğünü bildirdi. KDK kararlarının etkisini Mustafa Demirci’yi örnek vererek aktardı.

"Benzer mağduriyetler önlendi"

"Benzer mağduriyetler önlendi"

KDK Başkanı Malkoç, Mustafa Demirci'nin başvurusu üzerine konuyu görüştüklerini, dostane çözüm sağlandığını ve kesilen maaşının yeniden bağlandığını söyledi. Malkoç, SGK yetkilileri ile bizzat görüştüğünü ve benzer mağduriyetlerin önlendiğini de belirterek, “Bu durumda yaklaşık 500 bin kişi var. Bu kişiler de kurtuldu. SGK elektronik ortama geçmeden önce kara kalem usulü bu tip yanlışlıklar yapılmış. Ancak, devlet kendi hatası sonucu 20 yıl ödeyip sonra maaş kesemez” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
175
21
11
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Domalt Trump

Eskiden SGK'nın kayıtları sadece kağıtta olduğu için sizin sigorta numaranızda başkasının ismi görünebiliyordu. Halen yüzbinlerce vatandaşta -birisi de babam... Devamını Gör

User

Mali Müşavir Adayıyım... SGK Kadar yavşak bir kurum yok sanırım... Aslında kurumda sıkıntı yok içerisinde 3-5 egolu çalışanlar sıkıntılı... Hiç acımıyorum...... Devamını Gör

Aysun Bulut

Acımamak lazım zaten şikayet ede ede köklerini kuruturuz umarım.

ay_seagull

Hem hatayı kendin yap hem ceremesini başkasına ödet. toz kondurmuyorya devlet personeline ona sinir oluyorum