onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'Savcının Rahatsız Edici Görüntüleri Erişimin Tamamen Engellenmesini Meşru Kılmaz'

'Savcının Rahatsız Edici Görüntüleri Erişimin Tamamen Engellenmesini Meşru Kılmaz'

FreiGeist
10.04.2015 - 15:10 Son Güncelleme: 10.04.2015 - 16:04
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada 'Savcıyı silah zoruyla tutulurken gösteren rahatsız edici fotoğrafların yayımlanması, internette ifade özgürlüğünün üzerine daha fazla gitmek için bir mazeret olarak kullanılmamalı' denildi.

İstanbul'daki mahkeme, fotoğrafların 'terör örgütü propagandası yaptığı'na ve 'halkı kin ve düşmanlığına tahrik ettiği'ne hükmetmiş, arama sonuçlarında ilgili fotoğrafa yer veren sayfaların kaldırılmaması halinde Google'a erişimin engellenmesine karar vermişti.  

Konu internette ifade özgürlüğü olduğunda Türk yetkililerinin rahatsız edici bir geçmişi olduğuna dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, yetkililerin hoşlanmadıkları bir şey yayımlandığında genel internet yasağına başvurma hususunda kabarık bir sicile sahip olduğunu belirtti.

Gardner sözlerine şöyle devam etti: 'Eğer mahkeme, gerçekten de rahatsız edici olan bu fotoğraflar için erişimin kısıtlanması veya yasak kararı veriyorsa, bu karar, 'terör örgütü propagandası'ndan daha inandırıcı bir gerekçe sunmalı. Öldürülen savcının ve ailesinin mahremiyet hakkı gibi, bu fotoğraflarının bilinmesinin kamuya yararı olup olmadığı da dikkate alınmalıdır.'

Gardner açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Mahkeme tarafından verilen kısıtlama kararını uygulamadığı takdirde, Google'a tüm erişimleri engellemek; herkesin bilgiye erişme hakkı da dahil olmak üzere ifade özgürlüğü hakkına orantısız müdahaledir.'

Bu karar, silahlı bir sol örgüt Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) tarafından rehin alınan savcı Mehmet Selim Kiraz'ın görüntülerini veya sesini yayımlayan 166 internet sitesinin kaldırılmasına veya erişime engellenmesine hükmeden aynı mahkeme tarafından verilmişti.

Bu siteler arasında internet gazeteleri ve Twitter, Facebook ve YouTube'un da dahil olduğu sosyal paylaşım siteleri yer alıyor.

Mehmet Selim Kiraz ve kendisini rehin tutan iki silahlı kişi, 31 Mart günü polis tarafından düzenlenen bir kurtarma operasyonu sırasında çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti.

Türkiye genelinde sosyal paylaşım siteleri haftasonu boyunca geçici olarak engellendi. İlgili içerikler silindikten sonra erişim engeli kaldırıldı. Engelleme kararı Haziran ayında gerçekleşecek olan genel seçimler öncesi hassas bir zamanda geldi.

Şubat 2014'de Hükümet, internet kanununa içeriğin engellenmesine veya kaldırılmasına izin veren bir dizi kısıtlama getirdi.

Geçen senenin Mart ayında Twitter ve YouTube, yerel seçimler öncesi sitelerde paylaşılan içerikler nedeniyle iki hafta ve iki ay boyunca engellenmişti. O tarihten bu yana yetkililer, internet sitelerini paylaşılan içerik nedeniyle idari karar ve mahkemeye başvurular doğrultusunda engellemeye devam etti.

Twitter'ın 2015 Şeffaflık Raporu'na göre Türkiye, şirketten 477 içerik kaldırma talebinde bulunarak, bu kategoride ilk sırada yer alan ülke.

Türkiye'deki sosyal medya kullanıcıları paylaştıkları içerikler nedeniyle adli soruşturmaların hedefi olmaya devam ediyor. Bazı savcılar ise hükümet veya diğer kamu görevlileri tarafından yapılan kendi hakları ihlal edildiği gerekçesiyle yapılan şikayetleri, 'hakaret' kapsamında değerlendirerek kovuşturma başlattı.

Kaynak: Amnesty International

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam