Görüş Bildir
Haberler
Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Şanlıurfa'da Ne Yenir?

Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Şanlıurfa'da Ne Yenir?

Elif Ateş
27.09.2021 - 11:27

Halk arasında Urfa olarak bilinen Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alır. Batısında Gaziantep, doğusunda Mardin, kuzeyinde Adıyaman, kuzeydoğusunda Diyarbakır'ın illeri ve güneyinde ise Suriye bulunur. Kurtuluş Savaşı'nda halkın gösterdiği başarılardan dolayı, 1984 yılında şehir Şanlı unvanını almıştır. Peygamberler Diyarı da denilen Şanlıurfa aynı zamanda efsanelerin de şehridir.  Ayrıca insanlık tarihinde ilk buğday tarımın yapıldığı yer olarak bilinmektedir. Özellikle Harran Ovası, buğdayın ve insan gücünün buluştuğu en verimli arazilerden biridir.  Urfa, bu verimli topraklarından kaynaklı birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. En çok arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı şehirlerden biri olmuş ve müze şehir olarak da adlandırılmıştır. Peki, Şanlıurfa'da gezilecek yerler nerelerdir? Şanlıurfa'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Şanlıurfa ve çevresinde Cilalı Taş devrinden günümüze kadar yerleşim olduğu bilinmektedir. M.Ö 11000 yılı civarında kullanılan ve dünyanın en eski mabedi olarak bilinen bu yer, Şanlıurfa'da bulunur. Kutsal kitaplarda adı geçen İbrahim peygamberin de burada doğduğuna inanılır. Sadece İbrahim peygamber değil Hz. Lut, Hz. İshak, Hz. Musa gibi birçok peygamberin burada yaşadığı söylenir ve bu şehir kutsal kabul edilmektedir. Urfa kent merkezinde yapılan kazı çalışmaları sonucunda ise Neolitik Dönem'e ait eşyalar bulunmuştur. Ayrıca tarih boyunca pek çok uygarlığın egemenliği altına girmiştir. Şanlıurfa; Ebla, Akad, Sümer, Babil, Hitit, Hurri- Mitanni, Arami, Asur, Pers, Makedon, Roma ve Bizans gibi birçok medeniyetin izlerini bu günlere kadar taşıyabilmiştir. Farklı din, dil ve kültürü içinde barındıran Şanlıurfa'nın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Urfa Kalesi: Romalılar tarafından yapıldığı bilinen kale, Osmanlı dönemlerinde birçok kez tadilattan geçmiştir. Kalede bir tane Süryanice yazılmış kitabe ve iki mağara bulunmaktadır.

  • Haleplibahçe Mozaik Müzesi: Bölgenin altından çıkarılan Roma villaları ve mozaikler oldukça dikkat çekicidir. Mozaiklerde savaşçı Amazon Kraliçelerinin tasvirleri yer almaktadır. Dünyanın en değerli mozaiklerinin bulunduğu bu müze, mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.

  • Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi: Bu müzede dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepe'ye ait eserler sergilenmektedir. Birçok döneme ait eşyalar, yazma eserler, taşlar, takılar, mühürler yer almaktadır.

  • Harran Kültür Evleri: Bu kubbeli evler, M.Ö 6 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Harran evlerinin en önemli özelliği yazın serin, kışın sıcak tutmasıdır. 1979 yılında kentsel sit alanı olarak kabul edilmiştir.

  • Göbeklitepe: Tarihin en eski ibadet yeri olan Göbeklitepe, M.Ö 10 bin yılında kurulduğu tahmin edilmektedir. Bu yer pek çok uygarlığın doğuşuna ve çöküp kaybolmasına tanık olmuştur. 

  • Şuayb Antik Kenti: Geç Roma Dönemi'ne ait yerleşim yerlerinden biridir. Bölgede bir mağara yer almaktadır. Rivayetlere göre Şuayb Peygamber burada bulunan bir mağarayı ev ve ibadet için kullanmıştır.

  • Soğmatar Antik Kenti: Roma Dönemi'nden kalma bu antik kent, Abgar Krallığı zamanında ay ve gezegen tanrıları için ibadet etme yeri olan kullanıldığı tespit edilmiştir.

  • Balıkgöl: Efsanelere konu olmuş olan ve sazan balıklarına ev sahipliği yapan bu göl, halk tarafından oldukça saygı duyulan bir yerdir. Mevlit, kandil, bayram gibi özel günlerde ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Şanlıurfa'da Ne Yenir?

Şanlıurfa'da Ne Yenir?
  • Ağzı Açık: Şanlıurfa en çok sevilen hamur işlerinden biri olan ağzı açık yemeği, elle açılması ile meşhurdur. Hamurun içine koyulan baharatlı ve kıymalı harcıyla Urfa'nın pizzası olarak bilinir.

  • Etsiz Çiğ Köfte: Bu yöreye özgü baharatlar ile yapılır. Özellikle acı sevenlerin oldukça tercih ettiği yemeklerden biridir. İsteğe göre etli de yapılabilmektedir.

  • Üzlemeli Pilav: Kuş üzümü, kuşbaşı et ve nohut ile yapılır. Bu pilavı diğerlerinden ayıran özelliği ise et suyunda pişmesi ve içine pekmez koyulmasıdır.

  • Söğülme: Patlıcan salatasına oldukça benzeyen bu meze türü, Urfa'nın yöresel etli sebze lezzetlerindendir. Közlenen patlıcanlar ince ince kıyılarak kıyma ve sarımsakla buluşur.

  • Aya Köftesi: Özellikle atıştırmalık olarak yenilir. Kara ette denilen kuzu eti ile hazırlanır ve ünlü Urfa isotuyla ev yapımı salça kullanılarak yapılır.

  • Beli Kırık Kebap: Her kebapta kullanılan ana malzemelerden olan patlıcan ve köfte bu kebapta da kullanılmaktadır. Ancak üzerine eklenen domates suyu ile diğerlerinden ayrılır.

  • Tepsi Kebabı: Şanlıurfa'nın en özel yemeklerinden biri olan tepsi kebabı, közlenmiş patlıcan ile yapılır. Közlenen patlıcanların içerisine yoğun baharatlı kıyma köfteler eklenir.

  • Sini Taraklık: Büyük sinirlerde hazırlanmasından dolayı bu ismi almıştır. Pirzola, domates ve biberler bu tepside pişirilip öyle servis edilir.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın