Sağlık Bakanlığının Ramazan Ayında Oruç Tutanlar İçin Tavsiye Ettiği Dengeli ve Sağlıklı Beslenme Tüyoları
Sağlık Bakanlığının Ramazan Ayında Oruç Tutanlar İçin Tavsiye Ettiği Dengeli ve Sağlıklı Beslenme Tüyoları
Merhabalar. Bir Ramazan ayı daha geldi çattı. Bu ayda hem oruç tutmak hem de sağlıklı beslenmek oldukça önemlidir. Bunun için uyulması gereken bazı beslenme alışkanlıkları var. Sağlık Bakanlığı da oruç tutanlar için dengeli ve sağlıklı beslenme önerilerini yayınladı. Bu içerikte Bakanlığın önerileri bulunmaktadır.
Herkese sağlıklı günler dilerim.
Sağlık Bakanlığı, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için internet sitesinde bazı önerilerde bulundu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bakanlığın ilk tavsiyesi oruç tutanların sahuru atlamaması gerektiği oldu. Buna göre sahurda sadece su içilmesinin de zararlı olduğunu belirtti. Bakanlığın diğer tavsiyeleri ise şu şekilde:
Ramazan ayı oruç tutanların beslenme ve yaşam şeklini değiştirir. Uzun süre aç kalmak, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve günün daha verimsiz geçmesine neden olur. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılması gerekir.
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi hafif besinler tercih edilebilir. Ayrıca sahurda ağır yemekler yerine kahvaltı yapılabilir. Bunun aksine çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün de tercih edilebilir.
Gün içinde çok fazla acıkanların acıkmasını geciktirmek için kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyat yemeklerini seçmesi ve bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi önerilir. Ayrıca aşırı yağlı, tuzlu yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durmak gerekir.
İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda yemek yeme isteği ortaya çıkar. Bu da aşırı ağır yemekleri birden tüketmeye ve kilo alımına neden olabilir. Bunun önüne geçmek için yemekleri daha yavaş yemek gerekir.
Aşırı sıvı kaybı sonucu bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilir. Bu yüzden Ramazan ayında günde ortalama 2-2,5 litre su içilmeli ve sıvı ihtiyacını karşılayacak olan ayran, sade soda ve taze sıkılmış meyve-sebze suları tercih edilmelidir.
Oruç tutanlar için beslenme önerileri ise şu şekilde:
Tek seferde büyük porsiyonlar yemekten kaçınmaları ve iftardan sonra aralıklı ve küçük porsiyonlar şeklinde beslenmeleri gerekir. Yemeklerin yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketilmesi ve öğün atlanılmaması tavsiye edilir.
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar ya da çorba gibi hafif yemeklerle başlanması ve 10-15 dakika sonra az yağlı et, sebze yemeği ya da salatayla devam edilmesi önerilir.
Beyaz ekmek, pirinç pilavı, patates kızartması gibi yiyecekler kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltir. Bunların yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna tercih edilebilir.
İftarda aşırı şerbetli tatlılar yerine sütlaç, güllaç, tavuk göğsü gibi sütlü tatlılar tüketmek önerilir.
İftar ve sahur arasındaki saatlerde susama hissi olmasa bile su içilmesi gerekir. Ayrıca sade soda, süt, ayran ve meyve suları içilebilir ve ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları da tercih edilebilir.
Yemeklerin nasıl pişirildiği oldukça önemlidir. Yiyeceklerin fırında, haşlama, buğulama ya da ızgara gibi sağlıklı yöntemle pişirilmesi doğru beslenmeye yardımcı olur.
Oruç tutarken beslenme düzeni de değiştiği için yemeklerde kabızlığı önleyecek lifli gıdalar, sebzeler, salatalar, taze ve kuru meyveler ve hurma, ceviz, badem gibi kuruyemişler yenebilir.
Ramazan ayında günlük aktivitelerimizde yavaşlama görülür. Bunun önüne geçebilmek adına iftardan 1-2 saat sonra sindirime yardımcı olması için kısa yürüyüşlere çıkmak önerilir.
Beslenme şeklinin değiştiği bu ayda bağışıklık sisteminin korunması da oldukça önemli. Bu ayda A ve C vitamini açısından zengin havuç, brokoli, kabak, lahana gibi sebzeleri ve portakal, mandalina, elma gibi meyveleri tüketmek önerilir. Ayrıca E vitamini bulunan yeşil yapraklı sebzeleri ve kuru bakliyatları tüketmek gerekir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
2016 yılında Balıkesir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi'nde Avrupa Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler alanında tezli yüksek lisansa başladım. Bu süre zarfında siyasi alanda akademik makaleler ürettim. Ajanslarda içerik editörlüğü ve sosyal medya yazarlığı yaptım. 2022 yılından bu yana Onedio'da sinema ve dizi kategorisinde içerikler yazıyorum. Bu alandaki gündemi anbean yakından takip edip sizlere en eğlenceli şekilde sunuyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın