Sadece Filmlerde Görmeye Alışkınız: Zamanda Yolculuk Yapmamız Mümkün mü?
İnsanlığın aklını yıllardır kurcalamaya devam eden zaman yolculuğu fikri hala bir hayal mi? Queensland ve Cambridge Üniversitesi fizikçileri Dr. Fabio Costa ve Germain Tobar yeni çalışmalarında zaman yolculuğu sorusunu ele almışlar. Einstein ve Stephen Hawking'in bu konudaki zıt düşüncelerinden ünlü 'dede paradoksuna', zaman yolculuğuna dair tüm detaylar için buyurun içeriğe!
İnsanlığın varlığından itibaren gizemini çözmeye çalıştığı zaman kavramı filozoflardan fizik bilimcilerine kadar hala birçok uzmanın aklını kurcalayan bir olgu olmaya devam ediyor.
Zamanda yolculuk fikri de dünya vatandaşlarının çoğuna cazip geldiğinden yıllardır sinema filmlerinden edebi eserlere kadar birçok farklı yapıma konu oluyor.
Günümüze kadar yapılan bilimsel çalışmalar henüz zamanda yolculuk yapmaya dair bir gelişme olmadığını ancak tarihte yaşananların kesin olarak değiştirilemeyeceğini gösteriyor.
Örneğin ünlü 'Back to the Future' filminde başrol kahramanımızın yaptığı gibi geçmişe dönüp geleceği değiştirecek değişiklikler yapamayız, teknolojik aletleri geçmişe götürüp geleceği değiştiremeyiz.
Queensland Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı ise son çalışmalarıyla geçmişte değişiklik yapmak mümkün olmayacaksa zaman yolculuğu yapmaya dair soruların ortadan kalkacağını öne sürüyor!
Zaman yolculuğunun fiziksel olarak mümkün olup olmadığı bir muamma olmaya devam ederken akıllara Einstein'ın izafiyet teorisi geliyor.
İzafiyet teorisi; zaman, mekân ve hareket olaylarının birbirinden bağımsız olmadıklarını, aksine bunların birbirine bağlı izafi bir bütün olduğunu iddia eder. Cisim zamanla, zaman cisimle, mekân hareketle, hareket mekânla yani hepsi birbiriyle bağlantı olduğunu açıklar.
Einstein'ın denklemleri aynı zamanda 'kapalı zamana benzer eğrilere' ve uzay-zaman ikileminde başladıkları yerde biten döngülerin varlığına izin verir. Basitçe açıklamak gerekirse bu dairesel yörüngelerden birini izleyen bir nesne, sonunda başladığı yere ve zamana geri döner.
Yani nesne, geçmiş benliği ile etkileşime girebilir!
Ancak bu olasılık yıllar boyunca birçok fizikçi tarafından tartışılmıştır. Stephen Hawking 1992'de yayınlanan bir yazısında 'Fizik yasaları kapalı zamana benzer eğrilerin ortaya çıkmasına izin vermiyor' demiştir.
Zamanda yolculuk hakkında yapılan 'dede paradoksu' isimli epey ünlü bir düşünce deneyi vardır. Bu senaryoda bir insan kendi dedesinin gençliğine dönerek onu öldürmeyi dener. Eğer başarılı olursa ileride kendi varlığını da sona erdirmiş olur.
Fakat o zaman dedeyi kim öldürmüş olacaktır?
Tüm paradoksların en basit çözümü zamanda yolculuğun mümkün olmadığını iddia etmektir. Eğer doğa yasaları ilk etapta bunu yapmamızı engelliyorsa insanlar olarak mantığa meydan okuyamayız.
Araştırmacılar Fabio Costa ve Germain Tobar'ın modellemesi bir alternatif öneriyor: Bir paradoks yaratmaya ne kadar çalışırsak çalışalım, olaylar her zaman aynı şekilde devam edecek ve mukadder sonuca ulaşacaktır.
Costa bu konuyu 'Şimdiye kadar yaşanan her şey sadece bir kez gerçekleşmiştir' diyerek açıklıyor.
Örneğin son yıllarda dünyamıza korkunç dönemler yaşatan koronavirüs pandemisini başlamadan bitirmek amacıyla 2019'a dönüp ilk hastayı kurtarmaya çalışsak da başarısız oluruz.
Pandemi tüm olasılıklara rağmen ortaya çıkmıştır ve bizim geçmişe dönme amacımız da pandeminin varlığının kendisidir...
Konuyu fizikçi Fabio Costa'nın sözleriyle özetlemek gerekirse; 'Zaman yolculuğu, mümkün olduğu düşünülmediği için üzerinde çok araştırma yapılan bir konu değildir. Ancak insanlar için bir merak konusu olmaya her daim devam edecektir...'
'Çünkü imkansız olduğu da kanıtlanamıyoruz!'
Yorum Yazın