Görüş Bildir
Haberler
Rusya Ukrayna'ya Niye Savaş Açtı? Savaş Neden Çıktı, Nasıl Başladı? Rusya ve Ukrayna Savaşının Nedenleri Ne?

Rusya Ukrayna'ya Niye Savaş Açtı? Savaş Neden Çıktı, Nasıl Başladı? Rusya ve Ukrayna Savaşının Nedenleri Ne?

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik haftalardır sürüyordu. 24 Şubat Perşembe günü sabahının erken saatlerinde Rusya'nın Donbas’a askeri harekat başlatmasıyla beraber resmen savaş başladı. Rusya Ukrayna savaşı ile ilgili son dakika gelişmeleri tüm dünya tarafından takip ediliyor. İşgalin ikinci günü yaşanırken pek çok kayıp haberi gelmeye başladı. Rus kuvvetleri Ukrayna kentlerine füze yağdırırken savaş uçakları da bombardımana katıldı. Başkent Kiev’e ilerleyen Rus kara birlikleri, dün akşam Çernobil santralini de ele geçirdi. Peki Rusya Ukrayna'ya niye savaş açtı? Savaş neden çıktı, nasıl başladı? Rusya ve Ukrayna savaşının nedenleri ne? İşte savaşla ilgili tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas bölgesine askeri bir operasyon başlattığını duyurdu. Ardından Rus tankları sınırı geçti ve başkent Kiev'de patlama sesleri duyuldu. Sirenlerin çalmaya devam ettiği Ukrayna'da asker ve sivil kayıpların sayısın 100’ü aştı. Peki Rusya Ukrayna'ya niye savaş açtı? Savaş neden çıktı, nasıl başladı? Rusya ve Ukrayna savaşının nedenleri ne?

Harkov’a Düşen Roket Patlamadan Yere Saplandı!

Harkov’a Düşen Roket Patlamadan Yere Saplandı!

Rusya, askeri hedefleri vurduğunu söylese de birçok füze sivil yerleşim alanlarına isabet etti. Harkov merkezine düşen bir roket patlamadan asfalta saplandı.

Rusya Ukrayna'ya Niye Savaş Açtı?

Rusya Ukrayna'ya Niye Savaş Açtı?

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilimlerin tarihçesi aslında Orta Çağa'a kadar gidiyor. Kriz dolu ancak ortak geçmiş nedeniyle Putin iki ülkeyi sık sık “tek halk” olarak nitelendiriyor. Rusya ile eski bir Sovyetler Birliği ülkesi olan Ukrayna'nın arası, Kiev yönetiminin Avrupa Birliği (AB) ile yakınlaşması üzerine açıldı. 

Kiev'de iktidara gelen Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç, ülkenin Batı'ya yönelmesini engellemek için 2013 yılında AB Ortaklık Anlaşması'nı askıya aldığını açıkladı. Bu karar, Ukrayna tarihinde derin krizlerin başlangıcı oldu. Asıl kriz 2014 yılında Donbaas’ta gerçekleştirilen Rus yanlıların isyanı ile başladı.

Rusya ve Ukrayna Savaşının Nedenleri Ne?

Rusya ve Ukrayna Savaşının Nedenleri Ne?

Donbass savaşı sonrası ülkenin kuzeyinde iki özerk bölge kuruldu.

Yakın dönemde ise ilk Rus ordusunun kasım ayında Ukrayna sınırına asker yığdığı haberleri çıkmıştı.

Sonrasında yayınlanan uydu fotoğraflarıyla Rus askerinin sınırda ciddi birlikler kurduğu tespit edilmişti.

Kömür madenleri ve ağır sanayisi ile Donbas, Sovyet ekonomisi bir bölgeydi. Aynı zamanda Rusya, Rus nüfusun yoğunlukta olduğu Donbas’ı tarihi olarak kendi toprağı görüyor. Hem ekonomik hem de sosyal açıdan Donbas Rusya için önem kaydediyor.

Donbas’ta yaşanan çatışmalara engel olunması amacıyla 2014-15’te Ukrayna, Rusya ve AGİT üyesi ülkelerin temsilcileri arsında Minsk anlaşması imzalandı. Ancak ateşkes ihlal edildi ve Rusya’nın ayrılıkçı yönetimleri tanımasıyla anlaşma tamamen çöktü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İki ülke arasındaki Kriz, Rusya’nın Ukrayna sınırına asker yığmasıyla alevlendi. Rusya’nın hamlesinin ardından NATO ile ABD’de Ukrayna’ya silah yardımı ve Doğu Avrupa’daki askeri varlığını artırarak karşılık verdi.

Eski Sovyet ülkelerinin NATO’ya katılmasını güvenlik tehdidi olarak algılayan Rusya, Ukrayna’nın NATO’ya üye olmasını ‘kırmızı çizgi’ olarak görüyor.

Rusya’nın Özerk Bölgeler Kararı Fitili Ateşledi

Rusya’nın Özerk Bölgeler Kararı Fitili Ateşledi

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan gerilim, Rus lider Putin’in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile en yüksek seviyeye çıkmıştı. Rusya, Ukrayna’nın kuzeyinde kurulan Lugansk Halk Cumhuriyeti ve Donets Halk Cumhuriyeti’ni tanıdığını açıklamış ve tüm dünyada tepki çekmişti. Barış ihtimali iyice azalırken, Rusya’nın Ukrayna işgali dün sabah itibariyle resmen başladı.

Bu Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın