Görüş Bildir
Haberler
Çernobil Nerede, Hangi Ülkede? Çernobil Nükleer Santral Faciası Nedir, Ne Zaman Oldu? Santral Neden Patladı?

Çernobil Nerede, Hangi Ülkede? Çernobil Nükleer Santral Faciası Nedir, Ne Zaman Oldu? Santral Neden Patladı?

Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilim tırmanarak dün sabah saatlerinde resmen savaşa dönüştü. Kiev, Odessa, Mariupol ve daha birçok noktada saldırı düzenleyen Rusya savaşın ilerleyen saatlerinde Çernobil Nükleer Santrali'ni ele geçirdi. Çernobil coğrafik konum itibariyle büyük önem taşıyor. Çernobil nükleer santral faciası ile hafızalara kazınan Çernobil'e Rus askerlerinin adım atması tüm dünyada yankı uyandırdı. Patlamada, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarını tam 200 katını aşan bir etkiyle etrafa yayılan radyasyon, Türkiye'yi ve çok sayıda ülkeyi etkisi altına almıştı. Peki Çernobil nerede, hangi ülkede? Çernobil nükleer santral faciası nedir, ne zaman oldu? Santral neden patladı? İşte tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çernobil'de oluşan nükleer birikim yıllarca başta Türkiye olmak üzere birçok çevre ülkelerde de çeşitli sorunlara yol açtı. Ukrayna-Rusya arasında çıkan savaşın ardından, Rus askeri birliklerinin Çernobil'e girmesiyle Çernobil yeniden gündem oldu. Bugünün Ukrayna'sında gerçekleşen tarihin en büyük nükleer faciası Çernobil hakkında tüm detaylar merak konusu oldu. Peki Çernobil nerede, hangi ülkede? Çernobil nükleer santral faciası nedir, ne zaman oldu? Santral neden patladı?

Çernobil Nerde?

Çernobil Nerde?

Çernobil, Belarus sınırına yakın, Ukrayna'nın kuzeyinde Kiev Oblast'ına bağlı Çernobil faciasından dolayı kısmen terk edilmiş bir şehirdir. Şehir tahliye edilmeden önce 14.000 nüfusu bulunurken günümüzde yalnızca 1000 kişinin burada yaşadığı bulunuyor. Çernobil Nükleer Santrali Pripyat kenti, Beyaz Rusya idari sınırı ile Dinyeper Nehri yakınlarında bulunuyor.

Çernobil Nükleer Santral Faciası Nedir?

Çernobil Nükleer Santral Faciası Nedir?

Çernobil Nükleer Santrali'nde test esnasında ani ve beklenmedik bir güç dalgalanması fark edilerek acil durum butonuna basılmıştı fakat güç çıkışı daha fazla büyüyerek son noktaya ulaştığında buhar basıncı bir dizi tepkimeye neden oldu. Tüm bu olaylar nötron moderatör ile hava arasındaki grafitin birleşmesine neden oldu ve nükleer çekirdekte erime oldu. Tutuşma ile çıkan yangın atmosfere yükseldi. Böylece Pripyat başta olmak üzere geniş bir coğrafyaya yüksek derecede nükleer serpinti bulutu yayıldı. Serpinti bulutu Sovyetler Birliği'nin batısı ile buradan Avrupa'ya ve Karadeniz üzerinden Türkiye'ye sürüklendi.

1986 yılından 2000 yılına kadar Beyaz Rusya, Rusya ve Ukrayna'da ciddi olarak kirlenmiş bölgelerden toplam 350.400 kişi tahliye edildi.

Temizlik 15 Gün Sonra Tamamlandı!

Temizlik 15 Gün Sonra Tamamlandı!

Santralin temizlenmesi çalışmalarına katılan insanların birçoğu öldü. Çalışmalara katılması için gönderilen ordu birliklerindeki askerler, reaktör enkazında 3 dakikalık sürelerle çalıştılar ve temizlik 15 gün sonra tamamlandı. Ancak askerler maruz kaldıkları radyasyon nedeniyle sonraki aylarda hayatını kaybetti

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çernobil Nükleer Santral Ne Zaman Patladı?

Çernobil Nükleer Santral Ne Zaman Patladı?

Kaza 26 Nisan 1986 yılında dönemin Sovyetler Birliği bugünün Ukrayna'sında cumartesi günü gerçekleşti. Büyük facia 4 numaralı reaktörde yapılan sistem testi esnasında başlamıştır.

Bu Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın