Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Robot Lobisi Nasıl Çalışıyor?
Robot Lobisi Nasıl Çalışıyor?
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün grup toplantısında kendilerine yapılan saldırılarla ilgili olarak 'robot lobisi' tanımıyla gündeme getirdiği bot hesaplar sadece takipçi listenizi kalabalık göstermekle kalmıyor. Fonksiyonları arasında belirli bir kelimeyi içeren tweet atıldığında ona cevap yazmak, RT yapmak ve Favorilere eklemek de bulunuyor. Ayrıca bir saldırıda bulunmak isteyen yine bu hesaplar aracılığıyla spam yaptırarak istediği hesabı kapattırabiliyor. Üstelik bu 'robotlar'ın fiyatı da oldukça uygun. 10 bini için ortalama 40 TL ödemek yeterli. Uzmanlarla konuşarak Twitter'daki bot hesapların fonksiyonlarını araştırdık.
2011 DOĞUMLU ROBOTLAR
Creamive Sosyal Medya Ajansı Başkanı Mustafa Çağrı Güven'in verdiği bilgilere göre Twitter botları, yazılımcıların oluşturduğu basit paneller sayesinde çok hızlı bir şekilde oluşturulabiliyor. Bu botlar yaklaşık olarak 2011 senesinde Twitter'ın hızla kullanıcılar arasında yayılması sonucu, insanların kendilerini daha popüler hissetmelerini sağlaması / takipçi sayılarının yüksek görünmesi amacıyla ortaya çıktı. Twitter API (Uygulama programlama arayüzü) sisteminde değişiklikler yaparak bu durumu engellemeyi düşünse de, her defasında farklı yöntemler ile bu botların oluşturulması mümkün oldu ve önümüzdeki günlerde de bu botların kullanılabileceği mümkün gibi görünüyor.
Güven 'Twitter'da farklı amaçlar için üretilen bu botlar; takipçi sayısını fazla göstermek, belli tweetlerin retweet ve favorilere eklenme sayısını arttırmak, bazı konuları TT gündemine sokmak gibi amaçlar için kullanılabiliyor. Ayrıca, bu botları bir savaş aracı olarak da kullanmak mümkün olabilir. Hesabının kapatılmasını istediğiniz bir kişiyi bu botlar aracılığıyla SPAM olarak bildirdiğinizde, karşı tarafın hesabını kapattırmanız da mümkün olabilir diyor.
ARTIK YUMURTA KAFA DEĞİLLER
Bir süre önce 'Yumurta kafa' olarak tanımlanan bu botlar hızla gelişti. Artık onların birer ismi, haklarında bilgisi, hatta profil fotoğrafı bölümünde resimleri bile var. İsteğinize göre Türk kimlikli robotlar alabileceğiniz gibi, yabancı isimli bir robotlar da satın alabilirsiniz. Mustafa Çağrı Güven bu botların satışlarının yerli ve yabancı botlar olarak ikiye ayrılma nedenini şöyle açıklıyor: 'Bazı botları üretenler Türkiye'de oldukları için Türkçe isimler ile bunları üretiyorlar. Yabancı ülkelerden sağlanan botlar ise haliyle yabancı isimde olmaktalar ve ihtiyacın sadece Türkiye'de gündemi değiştirmek olmadığı durumlarda da bu botlardan faydalanılabiliyor.'
Bu arada TT gücü yüksek olsa da Robot hesapları RT için kullanmak hiç mantıklı değil. Çünkü tweetinizin altında binlerce RT'lik bir sayı görünse bile, aslında bu botların gerçek takipçi sayısı 0. Bu da tweetlerin bu RT'ler aracılığıyla ulaştığı gerçek kişi sayısının 0'da kaldığı anlamına geliyor. Bu RT'lerin tek fonksiyonu, alttaki RT sayısının çok yüksek olduğunu gören gerçek kişilerin, RT yapmaya ve o tweeti takipçileriyle paylaşmaya psikolojik olarak daha yatkın bir hale gelmesi.
Güven 'Gerçek takipçi ile bu botların takipçiliği arasındaki en büyük fark, sizin yazdıklarınızı aslında kimse okumuyor ya da takip etmiyor ama görüntüde yüz binlerce takipçinizin olduğu izlenimi yaratılıyor. Ayrıca, tweetlerinizin retweet edilmesi ya da favlanması da mümkün oluyor. Bunların çoğu zaman ego tatmini için kullanıldığı ise bilinen bir gerçek durumundadır. Belli durumlarda ise gündemi değiştirmek için ilk kıvılcım olarak da kullanıldıkları aşikar' diye konuşuyor.
2013 YAZINDA 20 MİLYON ROBOT BULUNMUŞTU
Twitter'daki nüfusları bilinmiyor. Ancak 2013 yılında The Wall Street Journal'da Jeff Elder imzasıyla yayınlanan bir habere göre İtalyan güvenlik araştırmacıları Andrea Stroppa ve Carlo De Micheli geçtiğimiz yıl yazında 20 milyon sahte hesabın Twitter'da satılık olduğu yönünde bir araştırma açıklamıştı. Bu Twitter'daki aylık aktif kullanıcılarının %9'una denk geliyor.
AYŞEGÜL AKYARLI GÜVEN | WSJ Türkiye