Görüş Bildir
Haberler
Ramazan'da İftardan Sonra Mastürbasyon Yapmak Günah mı? Diyanet Bu Konuda Ne Diyor?

Ramazan'da İftardan Sonra Mastürbasyon Yapmak Günah mı? Diyanet Bu Konuda Ne Diyor?

Aygıt Kocaman
28.04.2020 - 20:51 Son Güncelleme: 06.04.2022 - 14:04

Bir mübarek Ramazan ayına daha geldik. Ramazan döneminde özellikle cinsellikle ilgili konularda sıkça sorulan sorular artıyor. Bu dönemde en fazla sorulan sorulardan bir tanesi de Ramazan'da iftardan sonra mastürbasyon yapmak günah mı sorusu oluyor. Biz de Diyanet kaynaklarına göre bu soruya cevap aradık. İşte Diyanet'in konu ile ilgili açıklaması ve orucu kasten bozmanın kefareti...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ramazan'da iftardan sonra mastürbasyon yapmak günah mı?

Ramazan'da iftardan sonra mastürbasyon yapmak günah mı?

Müslümanın nefsiyle mücâdele etmesi, bu ve buna benzer haram şeylerden, özellikle de bu mübârek ayda nefsini alıkoyması ve koruması gerekir.

İftardan sonra imsak vaktine kadar mastürbasyon yapılabilir ancak gusül abdesti alınması gerekir. Zira cünüp iken dini vecibeleri yerine getiremezsiniz.

Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.

Ancak gusletmesi gereken bir kimse ihtiyaç hâlinde, herhangi bir namazın geçmesine sebebiyet vermemek kaydıyla, avret mahallinin temizliğini yaptıktan sonra abdest alarak ya da sadece el ve ağzını yıkayarak uyuyabilir, yiyip içebilir ve başka işlerle meşgul olabilir (Buhârî, Gusül, 27; Müslim, Hayız, 21, 22, 24). Çünkü cünüplük, gusül ve abdest gibi özel bir temizliği gerektirmeyen işlerin yapılmasına engel değildir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23).

Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Bu itibarla zorunlu bir durum olmadıkça insan hemen boy abdesti almalı ve bir an önce yıkanıp temizlenmelidir.

Oruçluyken elle tatmin olan kimsenin orucu bozulur mu?

Oruçluyken elle tatmin olan kimsenin orucu bozulur mu?

Oruç, nefsin isteklerinden bilinçli olarak uzak durma yönüyle bir irade eğitimidir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde etkili bir yoldur. Şehevî arzularına mağlup olanların bu irade eğitiminde başarısız oldukları ortaya çıkar.

Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir. Bu fiili işleyen kimselerin bozmuş oldukları orucu kaza etmekle yetinmeyip ayrıca tövbe etmeleri de gerekir.

Elle tatmin olmanın keffâreti gerektirmemesi, bu fiilin önemsiz bir günah olduğunu göstermez. Bilakis özürsüz olarak orucunu bozan kimseler büyük günah işlemiş olurlar (Zeylaî, Tebyîn, I, 323; İbn Nüceym, el-Bahr, II, 293).

Orucu Bozmanın Kefareti Nedir?

Orucu Bozmanın Kefareti Nedir?

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi oruçluyken elle tatmin olmak orucunuzu bozar. Ve orucu kasten bozmanın büyük günahları vardır ve kefaret gerektirmektedir.

Orucu kasten bozmanın kefareti, 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktadır. Eğer sağlık problemleri nedeniyle buna gücü yetmeyen kimselerin ise bir gün boyunca ihtiyaç sahibi 60 kişiyi veya 1 kişiyi 60 gün boyunca doyurması gerekir.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ‘Orucu kasten bozmanın hükmü nedir?’ sorusuna verdiği cevap şu şekilde;

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır. Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81). Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
177
79
41
35
28
24
23
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın