Görüş Bildir
Haberler
'PYD, Türkiye'nin İtirazlarına Rağmen Cenevre'ye Davet Edildi'

etiket 'PYD, Türkiye'nin İtirazlarına Rağmen Cenevre'ye Davet Edildi'

Onedio Medya
22.01.2016 - 20:37

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “PYD Suriye barış görüşmelerine katılamaz” açıklamasına karşın, BM Suriye Özel Temsilcisi’nin yetkilendirdiği bir görevlinin, PYD Eş Başkanı Salih Müslim’i Cenevre görüşmesine davet ettiği öne sürüldü.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sputnik'te yer alan habere göre Suriye’de siyasi geçiş sürecinin başlatılması için tarafları İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya getirecek görüşmelere, Türkiye’nin tüm itirazlarına rağmen PYD Eş Başkanı Salih Müslim de davet edildi.

Sputnik’in güvenilir olarak nitelediği kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın yetkilendirdiği bir görevli ile Salih Müslim, Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi. 

Sözcü, yapılan görüşmede Salih Müslim’e daveti iletti. Kaynaklar, PYD’nin davet edilmesi üzerine Ankara yönetiminin PYD’nin katılmaması yönündeki girişimlerinin arttığını, bu nedenle her an bir değişiklik yaşanabileceğini de bildirdi. 

Öte yandan diken.com.tr'ye konuşan PYD yetkilisi İdris Nassan, Rusya’nın görüşmelere PYD lideri Salih Müslim’in de katılmasını istediğini aktardı.

Nassan sözlerine şöyle devam etti: “Cenevre 25 Ocak’ta başlayacaktı ancak ABD ve Rusya katılımcı konusunda anlaşamayınca, görüşmeler ertelendi. Görüşmelerin kimlerin katılacağı netleşirse 28 veya 29 Ocak’ta Cenevre’de buluşma gerçekleşecek.”

Davutoğlu 'Katılamazlar' demişti

Davutoğlu 'Katılamazlar' demişti

İsviçre’nin Davos kentinde, Dünya Ekonomik Forumu’nda bir konuşma yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın da dâhil olduğu bazı çevrelerin, Suriye yönetimiyle barış görüşmelerine katılacak muhalefete YPG gibi örgütleri katarak süreci baltalamaya çalıştıklarını ileri sürmüştü.

Davutoğlu, İngiliz medya kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı görüşmede ise “PYD barış görüşmelerine katılamaz, çünkü Esad rejiminin suç ortağı” demişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 18 Aralık 2015 tarihindeki toplantıda ateşkes sağlanması, Suriye’de geçiş hükümeti kurulması, yeni anayasa ve seçim yapılmasını öngören karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti. Kararda, BM öncülüğünde Suriye hükümeti ile muhalefet arasında siyasi müzakerelerin başlatılacağı belirtilmişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Müslim: Suriyeli Kürtler temsil edilmeli

Müslim: Suriyeli Kürtler temsil edilmeli

PYD Eş Başkanı Salih Müslim Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada önümüzdeki hafta Cenevre'de yapılması planlanan Suriye barış görüşmelerine ilişkin, 2014 yılında başarısızlıkla sonuçlanan müzakerelere atıfta bulunarak 'Suriye’de etkili olan bazı gruplar, eğer müzakere masasında yer almazsa Cenevre-2 Konferansı'nda olanlar tekrarlanacaktır' diye konuştu. Müslim, masada yer almak isteyen etkili grupların barış görüşmelerinde temsil edilmemesi halinde müzakerelerin ve siyasi çözümün başarısız olacağını söyledi.

'İslam devleti kurmak istiyorlar'

Salih Müslim, bununla birlikte Suudi Arabistan tarafından desteklenen muhalif gruplardan Ceyş'ül İslam’ın (İslam Ordusu) diğer radikal İslamcı gruplardan bir farkı olmadığını sözlerine ekledi. Müslim, bu grubun El Nusra ve IŞİD ile aynı zihniyette olduğunu belirtti ve 'Onlar açıkça bir İslam devleti kurmak istiyorlar' diye konuştu.

Sputnik News, DW ve Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
214
108
53
38
18
16
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Dünya liderini hice saymislar(!) ya laa :)

don quijote

Recep ve küçük enişte “Fırat’ın Batısı’na geçemezler" dediler, geçtiler. "Cenevre'de onlar bulunamaz" dediler, bulunacaklar. Buda mı gol değil be Tayyip?

kartacali

dış politikada ki başarılarımız son gaz devam ediyor tşkler yeni türkiye bu başarı sizin!!!