Polene ve Bazı Otlara Karşı Olan Alerjinizi Daha da Azdıracak 30 Boğaz Gıdıklayıcı Besin
Genellikle mevsimsel alerjilere sahipseniz, kırmızı, sulu gözler, tıkalı bir burun veya kaşıntılı bir boğazdan müzdaripsinizdir. Peki, bazı yiyecekleri tüketmenin size bu etkilerin aynısını yapabileceğini ve alerjinizi azdırabileceğini biliyor muydunuz? Bu duruma 'oral alerji sendromu' deniyor ve polene alerjisi olan kişilerde görülme olasılığı artıyor.
1. Elma
2. Kayısı
3. Kiraz
4. Armut
Ne yazık ki polen alerjisi olanların armudu soyarak yemeleri öneriliyor. Armut polendeki proteine benzer bir protein içerdiğinden, yedikten sonra alerjik reaksiyon yaşatabilir. Ancak, Manchester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, pişmiş armutların zararlı proteinleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabileceğini söylüyorlar.
5. Erik
Prunoideae alt familyasının bir parçası olarak, erik polene alerjisi olanların alerjik reaksiyonlarını tetikleyebilir. Journal of Allergy'de yapılan bir çalışmada, OAS hastaları erik yediklerinde dudak şişmesi ve kaşıntıdan yakındılar, dil ve boğaz gibi bir dizi alerjik tepki yaşamalarının yanı sıra, boğaz kuruluğu ve sertliği olduğunu dile getirdler.
6. Kivi
Polene karşı alerjiniz var mı? Araştırma kividen uzak durmanız gerektiğini gösteriyor. Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi'nde yapılan bir çalışmada, kivi alerjisi olan kişiler ile polene duyarlı olanlar arasında güçlü bir bağ bulundu.
7. Havuç
Çalışmalar, havuç yediğinizde, polen alerjisiyle aynı belirtileri yaşayabileceğinizi göstermiştir.
8. Yer fıstığı
Yer fıstığı mevsimlik alerjisi olanlar için korkunç bir besin olabilir. Alerji, Astım ve İmmünoloji Araştırmaları'nda yapılan bir çalışma, yer fıstığı ve polendeki proteinlerin çapraz reaksiyona neden olabileceğini doğrulamaktadır.
9. Soya
Polen alerjisi olan kişilerde soya fasulyesi de sorun yaratabilir. Aslında, Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi'nde yapılan bir araştırma, polene karşı alerjisi olan hastalarda soya fasulyesi alerjisinin varlığını göstermiştir.
10. Badem
Polene karşı alerjiniz varsa, araştırmalar ayrıca bademlere karşı da bir duyarlılığa sahip olabileceğinizi gösterir. Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi'nde ortaya çıkan bir çalışmaya göre, polen alerjisi olan hastaların yaklaşık %33'ü badem ve kiraza aşırı duyarlı olduğunu bildirmiştir.
11. Fındık
Polene alerjisi olan kişiler fındığa karşı dikkatli olmalıdır. Polen ve fındık, insanlarda alerji yapabilen aynı proteine sahiptirler.
12. Maydanoz
Maydonuzun hem polen hem de mugwort (pelin otu) ile çapraz reaksiyon gösterdiği görülmüştür.
13. Kavun
Avrupa Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmaya göre, kavun ve Plantago poleninde (sinir otu) yaygın alerjenler vardır.
14. Karpuz
Karpuz, vücudu kavun alerjenine benzer şekilde tetikler. Yukarıdaki ile aynı çalışma, karpuzun, kavuna alerjisi olan kişilerde boğazla ilgili semptomları tetikleyebileceğini bulmuştur.
15. Muz
Muz, kabak ailesinin bir parçası olmasalar da, kavun alerjisi reaktif insanlarda kavun ile aynı alerjik reaksiyonu ortaya çıkarır. Kavuna alerjisi olan insanların %50'si muza da aynı tepkiyi vermektedir.
16. Dolmalık biber
Mugwort (pelin otu), yaygın olarak sonbaharda bulunan bir alerjendir ve biberlerde de bulunabilir. Manchester Üniversitesi'ndeki araştırmacılara göre, dolmalık biber alerjisi olan kişiler astım, burun tıkanıklığı veya kırmızı göz gibi solunum yolu semptomlarıyla karşı karıya kalmaktadır.
17. Brokoli
Biberlere ek olarak, mugwort ayrıca brokoli ile çapraz reaksiyona girer. Hatta, Dermatolojik Tıpta Olgu Sunumu'nda yapılan bir çalışmada, 73 yaşındaki bir Japon erkeğin, haşlanmış brokoli yedikten 30 dakika sonra mugwort-hardal alerjisi sendromu geliştirdiği söylendi.
18. Lahana
Araştırma ayrıca, mugwort'un lahana ile çapraz reaksiyona girdiğini de göstermiştir. Aslında, The Journal of Allergy ve Clinical Immunology'de basılan 2006 tarihli bir çalışma, reaksiyondan sorumlu alerjeni izole etmiştir.
19. Kereviz
Tıpkı havuç gibi, bilim adamları, plasebo kontrollü bir gıda sorunuyla bir kereviz alerjisinin varlığını doğruladılar. Allerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi'nde 2000 yılında yapılan bir çalışmada, kereviz kökü üzerine olumsuz tepkiler öyküsü olan 32 olgu test edildi ve sonuçta erkeklerin %91, kadınların %64 oranında alerjen olduğunu buldular.
20. Pazı
Dünya Metodolojisi Dergisi'nde ortaya çıkan bir inceleme, mugwort ve pazıların çapraz (birçok) tepkisel çift olarak listelendiğini göstermiştir.
21. Sarımsak
Sarımsak alerjisi nispeten nadir olmakla birlikte, mugwart-hardal alerjisi sendromu sarımsak dahil olmak üzere diğer bitkisel gıdalar için de geçerlidir. Bir Japon çalışmasında sarımsak, polen spesifik IgE antikorları olanlardaki etken gıdalardan biriydi.
22. Kabak
Kabağın da ragweed(kanarya otu) ile çapraz reaksiyona neden olduğu gösterilmiştir. Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi'nde 2000 yılında yapılan bir çalışmada, soyut araştırmacılar, doğrulanmış bir kabak alerjisi olan dört insan üzerinde çalışmış ve kabaklardan elde edilen proteinlerin antikorlarla reaksiyona girmiş olduğunu bulmuştur.
23. Anason
Anason, mugwort gibi benzer alerji semptomlarına neden olan başka bir besindir. Klinik ve Deneysel Alerji dergisinde yapılan bir çalışmada, Bet v 1 ve profiline bağlı alerjenlerin anason, rezene, kişniş veya kimyon, tüm Apiaceae baharatlarına karşı alerjiden sorumlu olabileceği bulunmuştur.
24. Kimyon
Tahmin edebileceğiniz gibi, Apiaceae familyasının bir üyesi olan kimyon, kereviz-mugwort-baharat sendromunun bir parçasıdır. İsviçre'deki bir araştırmaya göre, rezene, kimyon, kişniş ve anason ekstreleri, anasonlu alerjisi olan bir bireyde benzer IgE bağlanma paternlerine sahiptir.
25. Kişniş
Kişniş de alerjenle doldurulmuş Apiaceae familyasının bir üyesidir, bu yüzden baharatın kereviz-mugwort sendromuna neden olması sürpriz değildir.
26. Karabiber
Araştırmalar karabiberdeki bir alerjenin mugwort ile aynı alerjik reaksiyona neden olabileceğini göstermektedir.
27. Rezene
Apiaceae familyasının bir üyesi olarak rezene, kereviz-mugwort-baharat sendromunun bir parçası olan başka bir baharattır. Daha spesifik olarak, Alerji, Astım ve İmmünoloji alerjenleri Annals'ta yapılan ek araştırmalar rezene alerjenlerini tanımlamıştır
28. Şeftali
Prunoideae alt familyasının bir başka üyesi olan şeftali, özellikle meyve alerjisi olanlarda daha fazla alerjik reaksiyona neden olabilir.
29. Portakal
Belki şaşırtıcı gelecek ama portakala karşı alerjik reaksiyonlar oldukça yaygındır. Plos One'daki bir incelemeye göre, üç ana portakal alerjeni lipid transfer proteini pan-alerjen familyasının üyeleridir.
30. Domates
İtalyan araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, şiddetli şeftali alerjileri ile ciddi domates alerjileri arasındaki bağlantıyı incelediler ve domateslerin şeftaliye benzer bir alerjik reaksiyona neden olabileceğini keşfettiler.
Yorum Yazın
onu yeme bunu yeme ne yiyecek bu millet?
listede yok yok :)