Plastiklerin yapımında kullanılan, sağlığımızı tehdit eden BPA hakkında bilgiler.
Vücudunuzun yüzde kaçı plastiklerden oluşuyor ?
Bebeklerin gelişimini olumsuz yönde etkilediği ve bağışıklık sistemini zayıflatarak tümör gelişimine dahi neden olabildiği gerekçesiyle BPA'lı biberonların 2011'den itibaren Avrupa çapında satışı yasaklanmıştır.
İnsanlığın DNA yapısı bile artık bozulma riski altında. Çünkü plastik gıda kaplarındaki petrol bazlı BPA (bisphenol A) maddesinin insan kromozomlarını taklit ettiği, vücut hormonlarını bozduğu bilimsel olarak kanıtlanmış gerçeklerdir.
Bu risklerden bazıları şöyle sıralanıyor:
BPA'ya maruz kalmış anne karnındaki ceninlerde, yeni doğmuş bebeklerde ve çocuklarda büyüme ve davranış bozuklukları ortaya çıkıyor.
Polikarbonattan mamül plastik şişe ve ambalajlardan tüketilen su ve gıda maddeleriyle birlikte vücudumuza giren BPA maddesi prostat, beyin gelişimi, kalp hastalıkları, karaciğerde enzim bozuklukları ve diyabet hastalıklarına sebep oluyor.
Polikarbonat bebek biberonlarla beslenen çocuklar erken cinsel olgunlaşmaya maruz kalıyor.
Sperm üretiminde ciddi bir düşüşe sebep oluyor. Çünkü ne ilginçtir ki; BPA maddesi vücutta östrojen hormonunu taklit ediyor ve kadınlık hormonuna dönüşüyor.
Erişkinlerde göğüs kanseri riski oluşturuyor.
Normal oda sıcaklığında polikarbonattan mamül biberonlardan bile BPA salınımı olurken, birçok anne tarafından kaynar su veya buhar ile dezenfekte edilen biberonlardan ne derecede bir BPA salınımı olduğunu az çok tahmin edebiliriz. Biberon içindeki sütün de normalden çok daha fazla sıcak olduğu düşünülürse durumun ciddiyeti daha da vahimleşiyor.
Haberin tamamı ve fotoğraflar için : Plastiklerin yapımında kullanılan, sağlığımızı tehdit eden BPA hakkında bilgiler
Yorum Yazın