Görüş Bildir
Haberler
Para Harcamadan İhtiyaçlarınızı Karşılamanın 6 Yolu

Para Harcamadan İhtiyaçlarınızı Karşılamanın 6 Yolu

Patronus
01.10.2015 - 17:31

1. Evinizde/elinizde neler olduğuna bakın.

Daha önceden sahip olduğunuz, ancak sıkılıp ya da varlığını unutup bir kenara koyduğunuz şeyler yeniden ilginizi çekebilir, şu anki koşullarda çok işinize yarayabilir. En basitinden, yıllar önce size hediye olarak gelen ancak beğenmeyip dolaba kaldırmış olduğunuz kazağı şu anda beğenebilirsiniz, giyim zevkiniz değişmiş olabilir. Yeni bir kazak alma zorunluluğu ortadan kalktı bile!

Evimizi şöyle bir tarayarak bile alışveriş ihtiyacımızı azaltabiliriz. Önce elimizde ne olduğuna bakmakta yarar var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Çevrenize sorun.

2. Çevrenize sorun.

İhtiyacınız olan şeyler belki çevrenizdekilerde vardır, onlar da artık kullanmıyorlarsa atmak yerine size verebilirler. Kilosu değiştiği için eski kıyafetlerini dağıtmak isteyen arkadaşlarınız, yeni bir tost makinesi almak için hâlâ çalışır durumda olan, ancak eskimiş tost makinesini atmak isteyen yakınlarınız olabilir. İhtiyacınız olan şeyi sosyal medya hesabınızdan şöyle bir duyurun bakalım :) Tabii iş beleşçiliğe varmasın diye siz de kendi kullanmadığınız şeyleri çevrenize verebilirsiniz.

3. Takas pazarlarına gidin, hatta kendiniz organize edin.

3. Takas pazarlarına gidin, hatta kendiniz organize edin.

Gönüllü oluşumlar, dernekler, öğrenci kulüpleri gibi platformlar takas pazarları düzenleyebiliyor. Sorup soruşturun, takipte kalın.

Ancak neden birilerinin organize etmesini bekleyesiniz? Kendi çevrenizde küçük çaplı bir takas etkinliği organize edebilirsiniz. Okul, iş, kurs arkadaşları, komşular, akrabalar arasında, hatta tüm Facebook listenize açık bir takas daveti yayabilirsiniz. Mekân olarak şehrinizdeki parklardan birini ya da birinizin evini seçebilirsiniz.

4. İnternet'teki "paranın geçmediği paylaşım platformları" keşfedilmeyi bekliyor.

4. İnternet'teki "paranın geçmediği paylaşım platformları" keşfedilmeyi bekliyor.

Google'a 'Takas' ya da 'Freecycle Türkiye' yazınca çıkan takas sitelerini araştırabilirsiniz. Freecycling'in ('serbest dolaşım' olarak çevirebiliriz) takastan farkı, bir şeyin karşılığında başka bir şey verilmeden de yapılabiliyor olması. Yani o an neye ihtiyacınız olduğunu söylüyorsunuz, elinde olan kişi veriyor. Televizyondan ayakkabıya, neredeyse her şey dolaşıma girebiliyor. Bu ağlardan birine bile katılsanız, ne çok işe yaradığını göreceksiniz.

(Bunlar ve benzeri kelimeleri Facebook'tan aratınca da birtakım gruplara, sayfalara ulaşabilirsiniz.)

5. Kendiniz yapın.

İhtiyacınız olan şeyi elbette yapmak mümkün olmayabilir ya da yapımı çok zor olabilir. Bir su ısıtıcısı (kettle) gibi. (Onu yapan da çıkar ya, neyse.) Ancak daha basit şeyleri kendiniz yapabilirsiniz. Aslında halihazırda böyle bir akım çıkmış durumda. DIY yani 'Do It Yourself' (Kendin Yap) akımı Batı'da epey revaçta. (Çok orijinal bir konsept değil aslında, aşinayız; ama bir şey moda olmayagörsün...) Basit anlamda kendi imkânınızla neler yapabileceğinizi görmek için arama motorlarına veya Pinterest, Instagram gibi mecralara 'kendin yap', 'diy', 'do it yourself' gibi ifadeler yazarak araştırmanıza başlayabilirsiniz.

6. İkinci el

6. İkinci el

Para harcayacaksanız bile bunu ikinci el ürünleri satın alarak yapabilirsiniz. Piyasada kalitesinden ötürü değil, sırf markasından ötürü pahalı olan, oysa çok ucuza üretilen ürünler ikinci el dolaşıma girince size daha ucuza geleceğinden kazançtasınız. İkinci el ürünler satan dükkanları ya da web sitelerini, forumları, grupları yine İnternet'ten araştırmanız mümkün. Sahibinden.com gibi platformları zaten biliyoruz; ancak spesifik mecralar da mevcut. Örneğin hem sizin ikinci el giysilerinizi satabileceğiniz hem de başkalarınınkini satın alabileceğiniz siteler çoktan açılmış durumda. Örnek-1 Örnek-2

İstanbul için ikinci el alışveriş rehberi: http://www.yesilist.com/ikinciel.php

İçeriğin Devamı Aşağıda

BONUS: Tohum Takası Ağı

BONUS: Tohum Takası Ağı

Bilgi için şuraya: http://yasasintohumlar.org/?page_id=28

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın