Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Para Harcamadan İhtiyaçlarınızı Karşılamanın 6 Yolu
1. Evinizde/elinizde neler olduğuna bakın.
2. Çevrenize sorun.
İhtiyacınız olan şeyler belki çevrenizdekilerde vardır, onlar da artık kullanmıyorlarsa atmak yerine size verebilirler. Kilosu değiştiği için eski kıyafetlerini dağıtmak isteyen arkadaşlarınız, yeni bir tost makinesi almak için hâlâ çalışır durumda olan, ancak eskimiş tost makinesini atmak isteyen yakınlarınız olabilir. İhtiyacınız olan şeyi sosyal medya hesabınızdan şöyle bir duyurun bakalım :) Tabii iş beleşçiliğe varmasın diye siz de kendi kullanmadığınız şeyleri çevrenize verebilirsiniz.
3. Takas pazarlarına gidin, hatta kendiniz organize edin.
Gönüllü oluşumlar, dernekler, öğrenci kulüpleri gibi platformlar takas pazarları düzenleyebiliyor. Sorup soruşturun, takipte kalın.
Ancak neden birilerinin organize etmesini bekleyesiniz? Kendi çevrenizde küçük çaplı bir takas etkinliği organize edebilirsiniz. Okul, iş, kurs arkadaşları, komşular, akrabalar arasında, hatta tüm Facebook listenize açık bir takas daveti yayabilirsiniz. Mekân olarak şehrinizdeki parklardan birini ya da birinizin evini seçebilirsiniz.
4. İnternet'teki "paranın geçmediği paylaşım platformları" keşfedilmeyi bekliyor.
Google'a 'Takas' ya da 'Freecycle Türkiye' yazınca çıkan takas sitelerini araştırabilirsiniz. Freecycling'in ('serbest dolaşım' olarak çevirebiliriz) takastan farkı, bir şeyin karşılığında başka bir şey verilmeden de yapılabiliyor olması. Yani o an neye ihtiyacınız olduğunu söylüyorsunuz, elinde olan kişi veriyor. Televizyondan ayakkabıya, neredeyse her şey dolaşıma girebiliyor. Bu ağlardan birine bile katılsanız, ne çok işe yaradığını göreceksiniz.
(Bunlar ve benzeri kelimeleri Facebook'tan aratınca da birtakım gruplara, sayfalara ulaşabilirsiniz.)
5. Kendiniz yapın.
İhtiyacınız olan şeyi elbette yapmak mümkün olmayabilir ya da yapımı çok zor olabilir. Bir su ısıtıcısı (kettle) gibi. (Onu yapan da çıkar ya, neyse.) Ancak daha basit şeyleri kendiniz yapabilirsiniz. Aslında halihazırda böyle bir akım çıkmış durumda. DIY yani 'Do It Yourself' (Kendin Yap) akımı Batı'da epey revaçta. (Çok orijinal bir konsept değil aslında, aşinayız; ama bir şey moda olmayagörsün...) Basit anlamda kendi imkânınızla neler yapabileceğinizi görmek için arama motorlarına veya Pinterest, Instagram gibi mecralara 'kendin yap', 'diy', 'do it yourself' gibi ifadeler yazarak araştırmanıza başlayabilirsiniz.
6. İkinci el
Para harcayacaksanız bile bunu ikinci el ürünleri satın alarak yapabilirsiniz. Piyasada kalitesinden ötürü değil, sırf markasından ötürü pahalı olan, oysa çok ucuza üretilen ürünler ikinci el dolaşıma girince size daha ucuza geleceğinden kazançtasınız. İkinci el ürünler satan dükkanları ya da web sitelerini, forumları, grupları yine İnternet'ten araştırmanız mümkün. Sahibinden.com gibi platformları zaten biliyoruz; ancak spesifik mecralar da mevcut. Örneğin hem sizin ikinci el giysilerinizi satabileceğiniz hem de başkalarınınkini satın alabileceğiniz siteler çoktan açılmış durumda. Örnek-1 Örnek-2
İstanbul için ikinci el alışveriş rehberi: http://www.yesilist.com/ikinciel.php
BONUS: Tohum Takası Ağı
Bilgi için şuraya: http://yasasintohumlar.org/?page_id=28
Yorum Yazın