Görüş Bildir
Haberler
Özgecan Aslan Davası 9 Eylül'e Ertelendi

Özgecan Aslan Davası 9 Eylül'e Ertelendi

ATKN
11.06.2015 - 11:56 Son Güncelleme: 12.06.2015 - 22:06
İçeriğin Devamı Aşağıda

Mersin’in Tarsus ilçesinde vahşice katledilen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın katil zanlılarının yargılanacağı davanın ilk duruşması Tarsus 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Dava 9 Eylül 2015’e ertelendi.

Üç sanığın da savunmaları, çapraz sorguları ve tanıkların dinlenmesi tamamlandı. Mahkemenin ara kararları şöyle:

  • Mahkeme kadın dernekleri, sivil toplum kuruluşları ve baroların davaya müdahilliğini kabul etmezken Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın müdahilliğini kabul etti.

  • Yeni delillerin olmaması sebebiyle okunan belge ve tanık beyanına karşı süre talepleri reddedildi.

  • Özgecan Aslan ailesinin avukatlarının, soruşturmanın genişletilmesi; tevsi-i tahkikat talebi reddedildi.

  • Açık duruşmaya devam edilmesine karar verildi.

  • Ara kararda Suphi Altındöken’in sadece cinayetle suçlanması nedeniyle avukatlar ‘nitelikli cinsel saldırı’ suçlaması gerektiğini de ekledi. Mahkeme cinsel saldırıyla ilgili suç duyurusunda bulunulması ve sonucunun beklenmesine karar verildi.

  • Sanık Suphi Altındöken’e ek savunma süresi verilmesine karar verildi.

  • Özgecan’ın katillerinin tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

  • Sanıklar bir sonraki duruşmaya getirilmeyecek. Duruşmaya SEGBİS yöntemiyle katılmalarına karar verildi.

  • Duruşma 9 Eylül 2015 tarihine ertelendi.

Kadınlar destek için adliyede

Kadınlar destek için adliyede

Duruşma öncesi kadın örgütleri, sivil toplum kuruluşları, yakınlarını kadın cinayetlerinde kaybeden aileler Türkiye'nin dört bir yanından davayı takip etmek için Tarsus'a geldi.  Ellerinde 'Kadın katillerine tahrik indirimine hayır', 'Özgecan'ın katilleri hesap verecek'  dövizleri taşıyan grup,  kadın katillerine ağırlaştırılmış müebbet cezasının yasalaşması için sloganlar attı.

Duruşmada yaşananlar

Gece saatlerinde Tarsus Adliyesine getirilen tutuklu sanıklar Ahmet Suphi Altındöken, babası Necmettin Altındöken ve arkadaşı Fatih Gökçe, Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesince özel oluşturulan konferans salonunda hazır bulundu.

Kimlik tespiti sırasında sanık Altındöken ile babası Necmettin Altındöken sabıkaları olmadığını söylemelerine rağmen yapılan konrolde çıkması üzerine, bir avukat sanıkların yalan söylediğinin zapta geçirilmesini istedi. Hakim Ercan Kumhak, avukatın henüz müdahil olmadığını belirterek kendisinin izni dışında kimseye mikrofon uzatılmamasını söyledi.

Sanık Ahmet Suphi Altındöken, savunması öncesinde salonda görüntülü ve fotoğraflı kayıt alınıp alınmadığını sordu. Mahkeme Başkanı Ercan Kumhak, 'Bu senin yargılanmanla alakalı değil' dedi. Sanık Altındöken, 'Sadece merak ettim' karşılığını' verince Hakim Kumhak, detayları avukatına sorması gerektiğini bildirdi. Kimlik tespitinin ardından iddianame sanıklara okundu.

Savcı indirim yapılamadan üst sınırdan ceza istedi

Savcı iddianamesinde Suphi Altındöken'in dört ayrı suçtan cezalandırılmasını, indirim yapılmamasını ve cezanın üst sınırdan verilmesini talep etti. Necmettin Altındöken ve Fatih Gökçe'nin de ‘müşterek fail' olarak nitelendirildiği iddianamede, iki sanık için de yine dört ayrı suçtan, indirim yapılamadan üst sınırdan ceza verilmesi istendi.

Davayı izleyen Al Jazeera muhabiri Can Hasasu' sanıkların savunmalarına ilişkin şu bilgileri verdi;

Mahkeme Başkanı: 'Geçelim bu ağlamaları'

Sanıklardan minibüs şoförü Ahmet Suphi Altındöken, savunmasını yaparken sık  sık ağladı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Suphi Altındöken'e “Geçelim bu ağlamaları” dedi.

Altındöken, savunmasında Aslan’a cinsel saldırıda bulunmadığını, kendisine sprey sıktığı için karşılık verdiğini, dövdüğünü söyledi. Altındöken daha önceki ifadesinden farklı olarak  suçu diğer sanık Fatih Gökçe’in üzerine atmaya çalıştı, Gökçe'nin Aslan’a cinsel saldırıda bulunduğunu ima etti.

İddia makamı, sanıkların aralarında anlaşarak soruşturmanın yönünü değiştirmemesi için ayrı odalarda tutulmalarını istedi. Hakim kabul etti.

Sanıklardan Suphi Altındöken, Fatih Gökçe’yi suçlarken, Gökçe hem Suphi Altındöken’i hem de baba Necmettin Altındöken’i suçladı. Baba Altındöken ise hiçbir şey bilmediği iddia etti.

Özgecan Aslan'ın amcası: Öyle bir karar istiyorum ki herkes huzur içinde yaşasın

Özgecan Aslan'ın amcası Yaşasın Aslan, şunları söyledi:

'Tüm Özgecan'lar adına buradan öyle bir karar istiyorum ki Türkiye'ye ve dünyaya örnek olsun. Herkes mutlu ve huzur içinde yaşasın. Uzman değilim ama asker emeklisiyim ve bence sanıklar adam öldürme konusunda deneyimliler. Bölgedeki failimeçhuller araştırılsın. Çok rahat anlatıyorlar, sanki daha önce adam öldürmüş gibiler' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Üye hakimler kadın

Ahmet Suphi Altındöken'in 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme, nitelikli cinsel saldırıya teşebbüs ve cinsel saikle kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', Necmittin Altındöken ile Fatih Gökçe'nin ise 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme' suçlarından yargılanacağı mahkemenin 2 hakim üyesi kadın. Başkanlığını Ercan Kumhak'ın yaptığı ağır ceza mahkemesinin hakim üyeleri ise Nesibe Çınar ve Fatma Serpil Aydın.

"Meclis’in ilk işi kadın cinayetlerine karşı adım atmak olmalı"

"Meclis’in ilk işi kadın cinayetlerine karşı adım atmak olmalı"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav 

Fotoğraf: @KadinCinayeti

Dava 9 Eylül 2015’e ertelendi ancak kadın kurumlarının dava müdahillik talebinin reddedilmesi ve sanıkların bir sonraki duruşmaya gelmeden SEGBİS sistemiyle bağlanacak olmas tepki çekti.

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav,“Sanıklar neredeyse kendilerini mağdur ederek ifade verdiler. Davada bizi katillerin soğukkanlı açıklamaları kadar öfkeyle davaya sahip çıkan insanlar da etkiledi” dedi.

Yeni Meclis’in ilk görevinin kadın cinayetlerine karşı somut adım olması gerektiğini söyleyen Kav, “Bundan sonra toplum kadın cinayetleri davalarına işte böyle sahip çıkacak.Bu toplumsal soruna sahip çıkan bir salon dolusu insan umuttur” diye konuştu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Adliyede başka duruşma yapılmadı

Adliyede başka duruşma yapılmadı

Bin avukat başvurdu

Saat 09.30'da başlayan duruşma öncesi geniş güvenlik önlemleri alındı ve Tarsus Adliyesi'nde bugün başka bir duruşma yapılmadı.

Dava için Türkiye genelinden bine yakın avukat baroya başvurdu. Ancak duruşmanın yapılacağı salon 100 kişilik olduğu için baronun seçimiyle belli sayıda avukat görevlendirildi. 

Bu arada Mersin Barosu, cinayete karıştığı iddiasıyla ifadesi alınan 7 şüphelinin de yargılanması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Haklarında takipsizlik kararı verilen 7 kişi cinayete yardım etmek ve delilleri gizlemekle suçlanmıştı.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor

Üç zanlı sevkedildikleri mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

Tarsus 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 14 Nisan'da sunulan iddianamede, sanıklardan Ahmet Suphi Altındöken'in 'Canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürmek, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmek, başka bir suçu işleyememekten kaynaklanan infialle öldürme, nitelikli cinsel saldırıya teşebbüs, cinsel saikle kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak' suçlarını işlediği belirtiliyor. Altındöken için bu suçlar gerekçesiyle ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Altındöken'in babası Necmettin Altındöken ile arkadaşı Fatih Gökçe için de 'Canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürmek, bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürmek' gibi suçlardan dolayı aynı ceza isteniyor.

AA, DHA, Al Jazeera, Dikenve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0