onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Orta Doğu'yu Kemiren Hastalık: Cutaneous Leishmaniasis

etiket Orta Doğu'yu Kemiren Hastalık: Cutaneous Leishmaniasis

Kadijah Whomanity
01.06.2016 - 12:03 Son Güncelleme: 01.06.2016 - 12:05

Tropik bir parazit hastalığı olan ve deride ciddi bozulmalara sebebiyet veren 'cutaneous leishmaniasis' Orta Doğu'da hızla yayılıyor. Suriye'de uzun yıllardan beri yaygın görülen hastalık; ülkenin politik durumu ve sağlık sistemindeki ciddi aksaklıklar yüzünden bir salgın halini aldı. Son yapılan araştırmalara göre, mülteci kamplarında yaşayan ve çatışma bölgelerinde mahsur kalan binlerce kişi bu hastalığa yakalanmış durumda. Bir çok insanın bir arada yaşamaya mecbur kaldığı, sıkışık ve kalabalık koşulların, hastalığın yayılmasını giderek hızlandırdığı düşünülüyor. Britanya basınının gündeme getirdiği habere göre Türkiye de hastalığın görüldüğü ülkeler arasında...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Hastalık cilt üzerinde geniş, hem ağrılı hem de kalıcı zararlara sebep olan yaralar çıkmasına sebep oluyor.

Hastalık cilt üzerinde geniş, hem ağrılı hem de kalıcı zararlara sebep olan yaralar çıkmasına sebep oluyor.

Peki cutaneous leishmaniasis nedir?

Peki cutaneous leishmaniasis nedir?

'Halep şeytanı' olarak da bilinen cutaneous leishmaniasis; kandaki bir parazitin sebep olduğu tropikal bir hastalıktır. Hastalık Orta Doğu'da yaygın görülen kum sineklerinin kişiyi ısırmasıyla bulaşır. 

Hastalığın karaciğer ve dalak büyümesine sebep olan ve tedavi edilmediği taktirde ölümle sonuçlanabilen veya burun, ağız ve boğaz zarını yavaş yavaş yok eden daha şiddetli seyreden biçimleri de bulunuyor.

Cutaneous leishmaniasis hangi ülkelerde görülüyor?

Cutaneous leishmaniasis hangi ülkelerde görülüyor?

Independent.co.uk'in haberine göre bilim insanları hastalığın Suriye'de hızla çoğaldığını ve yüz binlerce kişinin şu anda hastalığı taşıyor olduğundan şüphelendiklerini belirtti. 

Lübnan'da 2000 - 2012 yılları arasında görülen toplam 6 vaka varken bu sayı yalnızca 2013 yılı için 1,033'e yükseldi.

Ayrıca Türkiye, Ürdün, Doğu Libya ve Yemen'den de hastalık vakaları bildirildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Hastalık nelere sebep oluyor?

Cilt üzerinde geniş açık yaralara sebep oluyor. Bu yaralar hasta için ağrılı oluyor ve vücudun o bölgesinde kalıcı bozulmalar oluyor. Ayrıca bu yaralar ikincil enfeksiyonlara da açık oluyorlar ve hastanın başka hastalıkları kapması veya bulaştırması kolaylaşıyor.

Hastalık neden şimdi yaygınlaşmaya başladı?

Hastalık neden şimdi yaygınlaşmaya başladı?

Geçmişte hastalık genel olarak Suriye'de görülüyordu. Fakat yaşanan çatışmalar ve toplumsal çöküş hastalığın artmasına ve sağlık sisteminin kaynaksal eksiklikleri mağdurlara tedavi ulaştırılamamasına sebep oldu. Çatışma bölgelerinde yaşayan kişiler daha dar alanlarda kaldıkları için hastalığın bulaşması kolaylaştı. Ayrıca yoksulluk, kötü beslenme ve temiz su yokluğu durumun giderek kötüleşmesine yol açtı. 

Ayrıca Suriye'deki savaştan kaçan mültecilerin de hastalığın diğer bölgelere yayılmış olmasına sebep oldukları tahmin ediliyor. Mülteci kamplarında ise acil yardım ve tedavi imkanları olmadığı için hastalığın bulaşması kolaylaşıyor.

Peki bu hastalık hakkında ne kadar bilgiye sahibiz?

Suriye'de yaşanan kaos durumu sebebiyle hastalık hakkında tam bir bilgi elde edilemiyor. Birleşik Devletler Tropikal Tıp Bilimleri Fakültesi Dekanı Peter Hotez 'Suriye, Irak ve batı Libya'daki tropikal hastalık ve epidemiyoloji uzmanları ile görüşmek hemen hemen imkansız, bu yüzden hastalık hakkında elde ettiğimiz bilgiler yalnızca Ürdün, Lübnan ve Türkiye'ye kaçan mültecilerden elde edebildiğimiz anlık verilerle sınırlı kalıyor,' diye açıklıyor.

Bu hastalık durdurabilir mi?

Bu hastalık durdurabilir mi?

Mevcut koşullarda hem doktorların hem de halk sağlığı uzmanlarının hastalıktan etkilenmiş kişilere ulaşabilmeleri ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek umuduyla tedavi uygulamaları çok zor. Bilim insanları erken tedavinin bu noktada büyük önem taşıdığını söylüyor ve uluslararası sağlık örgütlerini ve hükümetleri tanı ve tedavi için ortak bir çaba sarfetmeye çağırıyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
600
327
187
36
17
11
11
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KOVALA NEJDET

Ortadoğuyu kemiren asıl hastalık "size barış ve demokrasi getirdik" diyen YAVVVVVVŞAKLAR ;) mikroptan korkmayın en kötü ihtimalle ölürsünüz ama kapitalizm öl... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

cadir kentler hemen karantira altina alinmasi lazim, burda koskoca ulke riske atilamaz!!

Pasif Kullanıcı

Aslında birinin insan sayısını dünya üzerinde 10.000 e düşürmesi gerek. Dünya biraz nefes alır ve kendine gelmeye başlar insan sigara gibidir dünyayı kanser... Devamını Gör