Sonuçlar Ürkütücü: Öldüğümüzde Vücudumuzda Nasıl Değişimler Yaşanıyor?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Sonuçlar Ürkütücü: Öldüğümüzde Vücudumuzda Nasıl Değişimler Yaşanıyor?
Ölümden sonra vücudumuzun neler yaşadığı her ne kadar korkutucu bir merak konusu olsa da bilim insanları bu süreci net bir şekilde açıklayabiliyor.
Gelin, ölümden sonra vücudun nasıl bir dizi değişikliğe uğradığını birlikte keşfedelim.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ölümden sonraki ilk görülebilir değişiklik, "pallor mortis" olarak bilinen cilt solmasıdır. Bu durum, ölümden yaklaşık 15-20 dakika sonra başlar.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kan dolaşımı durduğu için kılcal damarlar boşalır ve cilt renginde solgunluk meydana gelir. Bu durum herkes için aynı olsa da daha koyu tenli insanlarda fark edilmesi biraz daha zaman alabilir.
Aynı anda vücut soğumaya başlar ve saatte yaklaşık 0,84°C düşer. Fakat vücut soğurken bile içinde hala hayat vardır. Bilim insanları, çürüyen vücudu adeta bir ekosistem olarak tanımlıyorlar.
Oksijenden yoksun hücrelerdeki enzimler, bu süreçte kendi hücre zarlarını sindirerek otoliz adı verilen "kendi kendini sindirme" sürecini başlatır. Hasar gören kan hücreleri, kırılan damarlarından dışarı taşar ve cildin yüzeyinde renk değişikliklerine neden olur.
Ölümden sonra vücuttaki kaslar sertleşir ve bu duruma "rigor mortis" denir. Süreç, ölümden yaklaşık iki ila altı saat sonra başlar ve kimyasal köprülerin oluşmasıyla kaslar sertleşir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kasların hareket etmesine olanak tanıyan aktin ve miyozin adlı proteinler, ölümde birbiriyle bağlanarak kasları kalıcı bir şekilde kasılı hale getirir.
Bu durum, otopsi yapılmasını veya cenaze hazırlıklarını zorlaştırır çünkü vücut hayat boyunca sahip olduğu esnekliğini kaybeder.
Ölümle birlikte bağışıklık sistemi çöker ve bağırsakta bulunan bakteriler serbest kalır. Yaşayan bir vücutta, bu bakteriler sadece bağırsakta bulunur ve diğer organlara ulaşamazlar. Ancak ölümden sonra bakteriler tüm vücuda yayılır.
İlk olarak bağırsakları ve çevresindeki dokuları sindiren bakteriler, ardından kalp ve beyne doğru ilerler. Yapılan bir araştırma, bakterilerin ölümden 58 saat sonra karaciğer, dalak, kalp ve beyne yayıldığını gösteriyor.
Bu aşamaya çürüme denir ve genellikle ölümden birkaç gün sonra tam anlamıyla başlar. Çürüyen vücutta karbonhidratlar, proteinler ve diğer bileşenler bakteriler ve böcek larvaları tarafından parçalanır.
Süreç sırasında vücutta gazlar birikir, karın şişer ve ciltte yırtılmalar meydana gelir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çürüme süreci, ölüm nedeni, çevresel koşullar ve hatta vücuttaki giysiler gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Ölümden sonra vücudumuzda başlayan bu karmaşık ve kaçınılmaz süreç, yaşamın son bulmasıyla bile doğanın nasıl bir döngü içinde olduğunu gösterir; her şey, nihayetinde doğanın bir parçası olarak devam eder.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Sakarya Üniversitesi Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümü öğrencisiyim. Alt yazı tercümanlığı, sosyal medya içerik üreticiliği ve editörlük görevlerinde bulundum. Onedio'da yaşam ve genel kültür kategorilerinde içerik üretiyorum. Farklı kültürleri ve birbirinden ilginç hikayeleri okuyucularla buluşturmayı seviyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
listen the hearse song by harley poe...