onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Öğretmenler En Çok Geçim Sıkıntısı ve Mesleğe Olan Saygınlığın Azalmasından Şikâyetçi

Öğretmenler En Çok Geçim Sıkıntısı ve Mesleğe Olan Saygınlığın Azalmasından Şikâyetçi

ATKN
24.11.2016 - 13:07 Son Güncelleme: 24.11.2016 - 22:33

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü. Eğitim sendikaları tarafından öğretmenlerin mesleki tatmininden ekonomik şartlarına kadar pek çok başlıkta yayınlanan araştırma ve anket sonuçlarına göre, öğretmenler en çok geçim sıkıntısından mesleklerine olan saygınlığın azalmasından şikâyetçi. Yaklaşık 900 bin öğretmen pek çok sorunla karşı karşıya...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Eğitim İş'in öğretmenlerin ekonomik durumları ile ilgili 43 ilde 707 öğretmenle görüşerek yaptığı araştırmaya göre öğretmenlerin yüzde 83’ü gelirini yetersiz buluyor. 

Al Jazeera Türk'ten Umay Aktaş Salman'ın öğretmenler ile ilgili araştırma, anket sonuçları ve sorunlara değindiği haberine göre, öğretmen maaşları sorunların başında geliyor. 

Bugün mesleğe yeni başlayan bir öğretmen ayda yaklaşık 2 bin 635 TL, 35 yıllık bir öğretmen ise 3050 TL maaş alıyor.

Yüzde 75’i borçları nedeniyle mesleki veriminin düştüğünü söylüyor. Gelir yetersizliği nedeniyle motive olamadığını söyleyen öğretmenlerin oranı yüzde 73. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 52’si de görevden alınma korkusu yaşıyor.

Öğretmenlerin yüzde 25,7’si ek iş yapıyor

Öğretmenlerin yüzde 25,7’si ek iş yapıyor
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türk Eğitim-Sen de 25 bin 288 öğretmenin katıldığı bir anket çalışması yaptı. 

Anket sonuçlarına göre öğretmenlerin yüzde 83’ünün bankalara borcu var. Öğretmenlerin yüzde 25,7’si ek iş yapıyor. Ek iş yapanların yüzde 25,1’i özel ders veriyor, yüzde 14’ü etüt-kurs merkezlerinde çalışıyor, yüzde 8,2’si pazarlama, yüzde 3,3’ü pazarcılık, yüzde 2,8’i boya-badana/tamirat işleri yapıyor.

Tatil yeri memleket

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 46,2’si memlekette, yüzde 10,3’ü otelde, tatil köyünde, yüzde 3,6’sı akrabalarının yazlığında, yüzde 1,6’sı kendi yazlığında tatil yapıyor. Yüzde 72,6’sının ise tatil bütçesi yok.

Mülakatla atanmayı yanlış buluyorlar

Mülakatla atanmayı yanlış buluyorlar

Araştırmaya katılanların yüzde 95.2’si öğretmenlerin sözleşmeli, yüzde 95,8’i öğretmenlerin mülâkatla atanmasını yanlış buluyor. Mülakata karşı çıkan öğetmenlerin yüzde 54,8’i torpilli olanların atandığını düşünüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Mesleğin saygınlığına dair inançları azalıyor

Mesleğin saygınlığına dair inançları azalıyor

Eğitim Bir Sen de 26 ilde 3 bin 34 öğretmenle görüşerek öğretmenlik mesleği ve mesleğin statüsünü araştırdı. 

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 37,7’si, yeniden meslek seçse yine öğretmenliği seçeceğini söylüyor. Yüzde 33,2’si ise öğretmenlik yerine başka mesleği seçeceğini ifade ediyor. Araştırmaya kayılan öğretmenlerin yüzde 29,1’u ise kararsız.

Öğretmenlerin yüzde 23,3’ü, 'öğretmenlik mesleği ile ilgili yapmak durumunda olduğum faaliyetler bana zevk vermiyor' ifadesine katıldığını belirtirken, yüzde 21,4’ü kararsız olduğunu söylüyor. Öğretmenlerin yüzde 48’i öğretmenlik yaptıkça mesleğin saygınlığına yönelik inancının azaldığını söylüyor. Yüzde 78,1’i öğretmenlerin yaptığı işin değerinin anlaşılmadığını düşünüyor.

Öğretmenlerin yüzde 42,3'ü, çocuğunun öğretmen olmasını desteklemeyeceğini söylüyor

Öğretmenlerin yüzde 42,3'ü, çocuğunun öğretmen olmasını desteklemeyeceğini söylüyor
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yüzde 38,9’u, öğretmenlik mesleğinin itibarının ve imajının düzelmeyecek kadar yıprandığını ifade ediyor. 

Yüzde 54’ü devletin, yüzde 52,7’si toplumun öğretmenlere yeterince değer vermediği görüşünde.

Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 30’u, okul içerisindeki birçok süreçte bireysel olarak inisiyatif almakta zorlandığını dile getirirken, yüzde 54’ü, öğretmenlerin merkezden verilen kararların pasif uygulayıcısı olduğunu belirtiyor. 

Yüzde 53,1’i, eğitim politikalarının şekillenmesinde etkilerinin olmadığını düşünüyor. Mesleki gelişimle ilgili de sıkıntıları var. Öğretmenlerin yüzde 50'si hizmet içi eğitim için yapılan çalışmaların yeterli olmadığını söylüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
123
73
52
44
17
12
4
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nukkummatti

gerizekalılar için önemli not: öğretmenler üç ay tatil yapmaz. öğretmenlerin tatil yaptığınızı düşündüğünüz vakitlerde de öğretmenler seminerlere gider, okul... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

o seminerleride biliriz biz. kekler, börekler, çörekler havada uçuşur. siyasi sohbetler tercihleridir. kendini geliştir dediğin zamanda topuklarını götlerin... Devamını Gör

Lix Aux

Önce vasıfsız öğretmenler bir temizlensin. İyi öğretmenlerin önünü kapatıyorlar.

Kutadgu Bilig

Geçim sıkıntısı mı? Belanızı mı istiyorsunuz daha. Tamam sitresli diyebilirsin, saygınlığı kalmadı diyebilirsin, aldığın maaşı öğretmenliğe yakıştıramayabili... Devamını Gör