Görüş Bildir
Haberler
Öğrenciler Tedbir Kararına Karşı Açlık Grevinde

Öğrenciler Tedbir Kararına Karşı Açlık Grevinde

adem kara
10.04.2014 - 13:21

Öğrenciler Tedbir Kararına Karşı Açlık Grevinde

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) 13 öğrenci hakkında açılan disiplin soruşturması nedeniyle tedbir kararı verilmesi sonucu beş öğrenci bugün süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladı.

Soruşturma belgeleri ailelerine gönderilen öğrenciler 17 Mart'ta kampüs girişindeki güvenlik görevlilerince tedbir kararını öğrendi. 25 gündür kampüse giremeyen öğrenciler, vize sınavlarına da katılamıyor.

Şehirde Ekim ayından itibaren Kürt öğrencilere yönelik biri kampüs dışında olmak üzere dört saldırı yaşandı. Tedbir kararına neden olan soruşturma da son saldırı ile ilgili. Öğrenciler saldırıya uğramalarına rağmen 'okuldaki öğrencilere fiili saldırıda bulunmak' iddiasıyla soruşturma açıldığını söylüyor.

Kampüs giriş kapısı önünde açlık grevine başlayan öğrenciler can güvenlikleri ve eğitim haklarının korunmasını talep ediyor. 

Talepler

1- Can güvenliğimiz:

  • Okul öğrencisi olmayan kişilerin kampüs içeriisnde silahlı bir şejilde var olmalarının önüne geçilmelidir

  • Özel Güvenlik Birimi personellerinin faşist grupların her türlü hakaret ve saldırılarına göz yummalarının ve bu grupların saldırılarına zemin oluşturan her türlü davranışların önüne geçilmelidir.

  • Şehir merkezide ise yaşam hakkımızı tehdit eden şahısların haklarında gerekli cezai işlemler yapılmalıdır.

2- Eğitim hakkımız:

  • Dönem başından beri sürekli olarak hakkımızda açılan ve hukuksuzca yürütülen soruşturma furyasına son verilmelidir.

  • Haklarında tedbiri uzaklaştırma kararı verilen 13 arkadaşımıza yönelik bu hukuksuz uygulamaya bir an önce son verilmelidir.

  • 17 Mart tarihinden beri soruşturma açılan 13 arkadaşımızın eğitim öğretim hakları geri iade edilmeli ve mağduriyetleri derhal giderilmelidir.

“Okulum bir yıl uzadı”

Bianet, açlık grevindeki öğrencilerden Doğan Diri ve Kadri Aslan ile konuştu. 

Doğan Diri, sivil toplum örgütlerinin üniversite yönetimiyle görüştüğünü ancak bir sonuç alamadıklarını anlattı.

“Üniversite genel sekreteri bir kısmımızı bu soruşturmayla, diğerlerini de daha sonra olmak üzere hepimizi okuldan atacağını söyledi. Muhatap bile alınmıyoruz.”  

Hakkında tedbir kararı verilen Kadri Aslan Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi. 25 gündür okula giremiyor. Bugün yapılan vizeye de girememesiyle nedeniyle okulunun şimdiden bir yıl uzadığını söyledi.

Soruşturmaya neden olan 5 Mart’ta yaşananları ise şöyle anlattı:

“Kampüste dolaşırken yaralı arkadaşımı ormana doğru koşarken gördüm. Peşinden giderken oldu her şey. Orman sonunda göle vardığımızda eli sopalılar bize saldırdı. Gözaltına alındık.”

“Basın açıklamasına dahi soruşturma var”

Öğrenciler kampüs içindeki demokratik hak kullanmaya dair tüm etkinliklerinin soruşturmayla sonuçlandığını anlattı. Son soruşturma Doğan Diri hakkında açılmadı ancak Roboski anması, basın açıklamaları gibi gerekçelerle devam eden dört soruşturması var.

Kadri Aslan, okul dışındaki olaylar nedeniyle de disiplin soruşturmaları açıldığını ekledi.

“Sene başında okul dışındaki bir yurttaki arkadaşımız saldırıya uğradı. Gittiğimizde biz de gözaltına alındık. Bununla ilgili açılan soruşturmada uyarı cezası aldık.” 

Beyza Kural | Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/genclik/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0