onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Neyi Yanlış Yapıyorum Diyenler, Cevap Burada Olabilir: Verimliliği Katleden 14 Alışkanlık

etiket Neyi Yanlış Yapıyorum Diyenler, Cevap Burada Olabilir: Verimliliği Katleden 14 Alışkanlık

Birçoğumuzun problemidir: Verimsiz çalıştığımız için haddinden fazla çalışmak zorunda kalmak. Hatta bu sebeple yoğunlaşan stres ve kaygılar yüzünden, antidepresan kullanımı hızla yaygınlaşıyor ve başlama yaşı da giderek düşmekte. 

Hayatlarımızda yer edinmiş pek çok günlük minik alışkanlık, aslında verimliliğimizi ciddi şekilde düşürüyor. Biz bunların bir kısmının belki farkında bile değiliz. Aslında çok küçük şeyleri bir miktar değiştirmeye çalışarak daha kısa zamanda çok daha verimli ve üretken olabilmek mümkün. Bu konuda verilebilecek tüyolardan 14 tanesini sizlere listeledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Bildirim manyaklığı.

Ve neticesinde gelen, konsantrasyon seviyesini koruyamamak. Çok normal; çünkü çevremizde haddinden fazla uyaran var ve dikkati sürekli üst düzeyde tutmamız haliyle zorlaşıyor. 

Yüksek dikkat gerektiren ve bölünmeden tamamlamak gereken bir işi yaparken tüm uyaranları (telefon, e-mail bildirimleri) sessize almak konsantrasyonunuzu korumanıza hayli yardımcı olabilir.

2. Tek bir soruyla başlayıp kendini manasızca internette gezinirken bulmak.

İş yaparken aniden aklımıza takılan bir soruyu internette aramak herhalde en sık yaptığımız şeylerden. Sonra ne oluyor? O cevap yeni bir soruyu, onun cevabı başka bir soruyu doğuruyor derken gün bitti :/

Bunun en kolay çözümü: Not alın. Çalışırken daima elinizin altında bir kağıt kalem bulunsun; aklınıza ne geliyorsa not düşün. Böylelikle önünüzdeki işi tamamladıktan sonra geniş geniş Google'da vakit geçirebilirsiniz.

3. Sürdürmeyi külfet, bozmayı ödül olarak görmek.

Basit bir örnek verelim; diyelim diyet yapıyorsunuz. Yaptınız, yaptınız; sonra gidip hafta sonu kendinize aferin ödülü olarak mantıyı gömdünüz...

Halbuki siz yeni ve iyi bir beslenme alışkanlığı kazanmaya çalışıyorsunuz; bunu sürdürmeyi ceza, bırakmaya çalıştığınız şeyi ödül addetmek niye? Hayatınıza katmaya çalıştığınız yeni ve iyi alışkanlığı içselleştirmeyi reddetmeyin. Aynı şey iş yaparken denediğiniz yeni bir zaman yönetimi taktiği için de pekala geçerli.

4. En önemli işi en sona bırakmak.

Mühim ve uzun sürecek bir işi sabahın erken saatlerinde halledip aradan çıkarmak yerine, genellikle kolay görevleri önce tamamlayıp 'bir şeyleri de hallettim' hissini yaşamaya bayılırız.

Halbuki bilim, insanın gün ilerledikçe iradesinin düştüğünü defalarca kanıtladı. İtiraf edelim; o sona bıraktığımız en önemli işi ya tamamlayamıyoruz; ya da anlamsızca fazla mesailer yapmamız gerekiyor.

5. Multitasking

6. Ertele tuşu bağımlılığı.

'5 dakika daha'. 

Yine araştırmaların gösterdiği üzere, aslında o fazladan 5 dakikada vücudumuz ve zihnimiz 1 gram fazla dinlenmiyor. Tam tersine, beynin ilk alarmda geçtiği uyanma sürecini yavaşlatıp bozmuş oluyoruz. Erteleme tuşunu devre dışı bırakın; ve telefonu / çalar saati, kapatmak için yataktan çıkmanızı gerektirecek bir mesafeye koymayı deneyin.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

7. İşleri hatalı bir sırada önceliklendirmek.

Yine aslında biraz, kolay görevleri yapıp kendimizi iyi hissetme ihtiyacıyla bağdaşan bir alışkanlık. Warren Buffet'in meşhur öğretisinden gidelim: Bu hafta boyunca yapılacaklar listenize 20 tane madde yazın. 

Şimdi bu listedeki en önemli 5 maddeyi belirleyip işaretleyin.

Ve geri kalan her şeyi unutun şimdilik. Yapacak tonla işiniz olabilir; ama sizin önceliğiniz işte o 5 maddedir.

8. Her şeyi yapmaya çalışırken zamanın çoğunu değersiz işlerle ziyan etmek.

9. Çalışma masasında çok fazla dikkat dağıtıcı barındırmak.

Başka bir konunun dosyası, yanıtlanması gereken bir fax, diğer dersin notları; aslında herhangi bir şey olabilir. Dikkatinizi bir anlığına önünüzdeki işten başka bir işe kaydıracak şeyleri, bir işe odaklanmanız gerektiği zaman gözünüzün önünden kaldırmayı deneyin. Geçici olarak çekmeceye koyabilirsiniz; ya da görüş alanınız dışındaki herhangi bir yere.

10. Uyumadan önce en son gördüğünüz şeyin telefon ekranı olması.

Uyumadan önce gözün gördüğü en son şey, parlak bir LED ekrandan yayılan mavi ışık olmamalı. Bu ışığın uykuya dalmaya yardımcı olan melatonin hormonu salınımını azalttığı ve beynin 'işleme' modundan 'dinlenme' moduna geçmesini zorlaştırdığı biliniyor. 

Böyle olduğunda verimsiz uyuyup; ertesi güne bunun mutsuzluğuyla başlamanız mümkün. Böyle böyle depresyon riskinin arttığını da söyleyelim.

11. Toplantı...

12. Fazla planlamak.

Günün ve haftanın her dakikasını planlamanız, genellikle o günün ve o haftanın sonunda bir çok yapılmamış halde duran işi görüp moralimizin bozulmasına sebep olur. Çünkü biz ne kadar planlarsak planlayalım; araya daima beklenmedik bir şeyler girecektir.

Bunun yerine, 3'er 4'er saat gibi, daha kısa süreleri güzelce planlamak daha iyi verimlilik getirir.

13. Az planlamak.

Bir boşvermişlik, bir 'akışına bırakıyorum'culuk, bir 'bakarız'cılık; arkadaşlar maalesef iş yaparken plansızlık verimsizliği de beraberinde getiriyor. Yoksa zamanınızın çoğunu 'önce onu mu yapsam buna mı baksam' diye geçirmeniz mümkün. Başlamadan ufak da olsa bir plan çıkartarak strateji belirlemek çok daha faydalı olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

14. Ve de molaları planlamayı unutmak.

Şahane planlarımızda mola sürelerini es geçmek de büyük bir hata. Beyninizden saatlerce kesintisiz çalışıp halen başlangıç performansını korumasını bekleyemezsiniz. 

Yarım saatte bir 5'er dakika; birkaç saatte bir yarımşar saat ara verip ayağa kalkıp şöyle bir dolaşın. Pencereye çıkıp hava alın, kaslarınızı esnetin. 5 dakikalık molanın bile beyne ve vücuda ne kadar iyi geldiğine çok şaşıracaksınız.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
322
45
27
20
16
11
8
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
iremoy

Mesela şuanda onedio'da dolanmayı bırakın

Bekleyen Kız

Belki de hayatınızda yanlış olan şey yaptıklarınız değil, doğrudan sizsinizdir. Belki de bu hayat sizin değildir, yanlış hayatı yaşıyorsunuzdur...Önce kendin... Devamını Gör

Suedika

Brrrrravoooo!!!!!

Suedika

Onedionun böyle içerik yapmaması gerekir. insanlar hayatlarından verimliliği katleden şeyler çıkarmaya başlasa onedio da çıkarılır