Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Aynı Anda Elli Tane İşle Uğraşarak IQ’yu Katletme Sanatı: ‘Multitasking’
İş hayatında bilgisayar, akıllı telefonlar, e-mailler ve susmak bilmeyen bildirimler yüzünden günün büyük bir kısmında aynı anda çok sayıda şeyle uğraşmaya mecbur kalıyoruz. Multitasking adıyla bildiğimiz bu merette tam bir usta olduğunuzu iddia etseniz bile, aslında çok da öyle olmayabilir. Çünkü multitasking'in övünülecek bir 'beceri' olmadığını ve beyne epey negatif etkiler yaptığını kanıtlayan araştırmalar var:
1. Araştırmalar beyinlerimiz bunun için yaratılmamış diyor.
2. Aslında yaptığımız şey multitasking'den ziyade, alakasız şeyler arasında hızlıca geçiş yapmaya çalışmak.
3. Görevler arası geçiş rutin hale geldiğinde, beyin de kötü kötü alışkanlıklar geliştirmeye başlıyor.
Örneğin herhangi küçük, basit bir işi tamamladığımızda (email göndermek, mesaj cevaplamak vb) kısa süreli bir dopamin akışı yaşarız. Beynimiz bu durumda sürekli bizi kısa kısa küçük görevler arasında geçiş yapmaya teşvik etmeye başlıyor ki dopamin akışı sık sık ortaya çıksın.
4. Böylelikle pek de bir şey başarmamış olduğumuz halde başardığımıza dair yanıltıcı bir geri bildirim döngüsüne giriyoruz.
'Hah, bunu da hallettim.' Twitter, Facebook gibi aslında gün içerisinde dikkatimizi dağıtan sitelerdeki hiç de acelesi olmayan mesajlarımızı, bildirimlerimizi de kontrol edip durmamızın sebebi bu. Beyin oradan bile kendine dopamin salgısı yaratıyor.
5. Hem ortaya koyduğumuz işin kalitesi, hem de verimliliğimiz düşüyor.
Multitasking düşünceleri organize edip sıraya koymayı, gereksiz ve alakasız düşünceleri filtreleyebilmeyi zorlaştırıyor. Bu da elbette yaptığımız işin kalitesine ve verimimize düşüş olarak yansıyor.
6. Multitasking'i alışkanlık haline getirmiş kişilerin efektif IQ’larında ciddi düşüş var.
Londra Üniversitesi’nde yapılan çalışmanın bulguları bu yönde. 2 gece üst üste sabahladıktan sonra ertesi gün her şeyi ne kadar zor algılayabildiğiniz hatırlayın; araştırmacılar tam olarak buna benzer bir düşüşten bahsediyor.
7. Kortizol adı verilen stres hormonunu arttırıyor.
Beynimize algılaması için aynı anda birden çok şey yüklemek ve sürekli vites değiştirmeye mecbur etmek bize bol bol kortizol salgılatıyor. Tabii bu da beyin yorgunluğu yaratıyor ve böylece daha günün ortasına gelmeden zihnen bitmiş hissedebiliyoruz.
8. Multitasking’in en azılı tetikleyicisi posta kutularımız.✉️
Durmak bilmeyen posta kutusu bildirimleri efektif IQ’muzu 10 puana kadar düşürebiliyor! Kesintisiz bir gönder-al hali, sağ alt köşede çıkan önizlemeler, telefonlara gelen bildirimler sebebiyle asla tam olarak dikkatimizi ve zekamızı toparlayamıyoruz.
McKinsey Global Institute Study’ye göre, insanlar bir iş haftasının %28’ini sadece e-posta kontrol ederek geçiriyor, inanılmaz...
9. Zihninizde yaptığı katliamdan korunmanın önemli bir yolu, posta kutusu kontrolünü zaman planına oturtmak.
Diyelim günde yalnızca 3 kez; sabah işe gelince, öğlen yemekten dönüşte ve çıkmadan 1 saat önce. Ancak dediğimiz gibi, aklınızın orada kalmaması için tüm masaüstü ve telefon bildirimlerini kapatın. Ayrıca telefonunuzdaki mesaj bildirimlerini de. Mesajlarınızı da örneğin 2 saatte bir kontrol edin.
10. E-posta problemli evet, ama mesajlaşmak daha da beter.
Çünkü e-postadan çok daha fazla aciliyet talep ediyor; hatta okuyup yanıt yazmazsanız akabinde telefonu geliyor. Hele de iş What’s App gruplarına düştüyseniz yandığınızın resmi...
11. Erkeklere kötü haber ☹️
Erkeklerde multitasking’in IQ’yu 15 puana kadar düşürebildiği özellikle gözlemlenmiş. Bu da bir müddet sonra 8 yaşındaki halinizin bilişsel becerilerine kadar gerilemek demek. Bir gün aniden canınız patlayan şeker çekerse şaşırmayın diye söylüyoruz...
12. Hasar kalıcı olabilir.
Araştırma multitasking’e bağlı kavrama ve algılama becerilerindeki gerilemenin zamanla idrak kabiliyetinde kalıcı hasar bırakabileceğini gösteriyor.
13. Bir başka araştırmada, aynı anda birden fazla işle uğraşmayı alışkanlık haline getirmiş kişilerin beyin MR’ları çekilmiş.
İngiltere’deki Sussex Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın sonunda, aynı anda birden fazla işle uğraşmayı alışkanlık haline getirmiş kişilerin tamamında, ön singulat kortekste beyin yoğunluğu normalin altında çıkmış. (Burası beynimizin empati ve duygu kontrolünden sorumlu kısmı).
14. Yine de araştırma şuna cevap veremiyor:
Bu kişilerin söz konusu kortekslerinde beyin yoğunluğundaki düşüş mü multitasking'e bağlı, yoksa hali hazırda beyin yoğunluğu düşük kişiler multitasking'e daha mı yatkın? Bu kısım için halen araştırmalar devam etmekte. Her halükarda, ortada beyinsel bir anomali olduğu söylenebilir.
15. İşin özeti şu;
Multitasking CV’ye eklemelik bir “yetenek” olmaktan çok, terk edilmesi
gereken kötü bir alışkanlık gibi duruyor. Bildirimleri kapatın, e-mailinize otomatik
değil, saat ayarlı gönder-al yapın, ve kafanızı şu an önünüzde olan işe verin...
Yorum Yazın
Bunlar hep aldatmaca, hangi sektörde tek işi yapıyorsun ki? Yeri geliyor fotokopi çeken bir müdür oluyorsun ya da telefonu açan sekreter. Özel sektörde tek ... Devamını Gör
Ben bir işle uğraşırken başka tek bir şey düşünmeyen, başka hiçbir şeye odaklanamayan ve hatta o iş bitene kadar evrenin geri kalanına kendini kapatan bir in... Devamını Gör
Lan 2 tane proje almıştım.Hem sözel hem sayısal.Almasamıydım lan acaba?