onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Müsilaj Kâbusu Geri mi Dönüyor?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Müsilaj Kâbusu Geri mi Dönüyor?

Deniz Gök
25.04.2022 - 14:02 Son Güncelleme: 25.04.2022 - 14:10

Kadıköy ve Tuzla sahillerinde müsilaj benzeri kirlilik görülmeye başlandı. Uzmanlar deniz sıcaklığının artmasıyla bu yıl da müsilajın görülebileceğini ifade ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi'nce Marmara Denizi'nde yapılan çalışmalarda, havaların ısınmasının ardından su sıcaklığının artmasıyla müsilajın tekrar ortaya çıkma şartlarının oluştuğu tespit edildi.

Deniz Salyası olarak da bilinen müsilaj geçtiğimiz yıl Mart ayında Marmara ve Ege Denizi'nde ortaya çıkmıştı.

"Müsilaj oluşumunu destekleyen belirtileri gördük"

"Müsilaj oluşumunu destekleyen belirtileri gördük"

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, Anadolu Ajansı'na konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

'Marmara Denizi'nde yaptığımız gözlemlere göre, yavaş yavaş hava sıcaklıklarının da artmasıyla su sıcaklığında meydana gelen artış müsilaj oluşumunu tetikleyebilir. Yani Marmara'da müsilaj oluşumunu destekleyen belirtileri gördük. Marmara Denizi'nde şu anda oksijen düşük, klorofil değerleri yüksek ve ne yazık ki biyoçeşitlilik çok düşük.'

"Güney bölgelerinde dipte müsilajın olduğu bilgileri geliyor"

"Güney bölgelerinde dipte müsilajın olduğu bilgileri geliyor"

Okyar, müsilajın daha çok kıyısal alanlar, akıntı ve yenilenme olayının daha sınırlı olduğu körfez bölgelerinde ortaya çıktığını ifade ederek, İzmit, Erdek ve Bandırma körfezleri ile insanların yoğun olduğu güney sahillerinin riskli bölgeler olabileceğini vurguladı.

Müsilajın geçen yıl ilk olarak bu bölgelerde ortaya çıktığının altını çizen Okyar, 'Ayrıca Marmara Denizi'nin güney bölgesinde dipte müsilajın olduğu bilgileri bize geliyor. Üniversitemizden hocaların yapmış olduğu çalışmalarda Prens Adaları civarındaki bilimsel dalışlarda dipte partikül halinde yoğun artışın olduğunu ama geçen yıldaki gibi yoğun müsilaj kitlelerinin oluşmadığını ifade ettiler.' dedi.

Kadıköy ve Tuzla sahillerinde bu sabah çekilen fotoğraflar 📷

Kadıköy ve Tuzla sahillerinde bu sabah çekilen fotoğraflar 📷
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Toprağa dökülen müsilaj da tartışma yarattı

Toprağa dökülen müsilaj da tartışma yarattı

Geçtiğimiz yıl Marmara'dan temizlenen müsilajın bir bölümü, Şile Kömürcüoda Katık Atık Bertaraf Tesislerinde toprağa dökülmüştü. Bu durum uzmanları karşı karşıya getirdi.

Aradan geçen 10 ayda toprakla karışan müsilajın kahverengi renk alması ve üzerinde su birikintileri oluşması toprakta da zararlı olabileceği tartışmalarına neden oldu. 

Müsilaj Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nuray Çağlar, müsilajın toprakta çürüdüğünü ve bunun doğal bir süreç olduğunu belirtirken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Kapıkıran ise müsilajlı toprağın başka yere nakledilmemesi gerektiğini söyledi.

"Taban suyuna karışabilir"

"Taban suyuna karışabilir"

Kapıkıran şöyle konuştu:

'Müsilajın doğaya bırakılması durumunda, içeriğindeki azot, fosfor tuzları ve başka mineraller müsilajın yapışkanlık özelliğinden dolayı yapışma tehlikesi barındırır. Toplanan müsilajın içerisinde mutlaka algler, hayvansal ve bitkisel mikroorganizmalar var. Suda askıda bulunan diğer elementler içerisinde bulunabilir. Doğaya bırakılması durumunda, özellikle taban suyuna karışması söz konusu olabiliyor. Besin tuzları akiferlerdeki sularda tuzluluk yaratıyor. Yeraltı suları aslında tarımın ve insan kullanımının en önemli kaynaklarından birisidir' 

'Bunlar beslenen canlılardır. Beslenecek bir materyal bulamamaları durumunda, elbette orada öleceklerdir. Ancak ölmeleri de yeterli değil, vücutlarında ağır metal birikimleri varsa o birikimler toprak içerisinde mutlaka varlığını sürdürmeyi devam edecektir. Oradan çıkan toprağı kullanılırken veya başka yere nakledilirken dikkat edilmesi gerekir. Hatta nakledilmemesi gerekir'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre Ş.

Merak etmeyin dünyanın en genç denizi her sene pisliğimizi yüzümüze vuracak. Ne olacaktı bir sene görünüp sonra hiçbir şey yapmadan gidecek mi_

Melih Ertaş

Geçen sene seferberlik başlatılmıştı ne oldu o iş :)