Görüş Bildir
Haberler
Muhalifler Sınırda IŞİD ile Çatışıyor

Muhalifler Sınırda IŞİD ile Çatışıyor

adem kara
28.06.2014 - 15:19

Fotoğraf: AP

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ülkenin Irak sınırındaki Ebu Kemal kasabasında Nusra Cephesi ve diğer muhalif grupların, bölgedeki IŞİD mensuplarıyla şiddetli çatışmalara girdiğini duyurdu.

El Kaide'nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi, sahada rejime karşı savaşan en güçlü gruplar arasında yer alıyor. Nusra Cephesi Suriye'de aynı zamanda Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı da savaşıyor. El Kaide lideri Eymen Zevahiri, iki grup arasındaki çatışmaların sonlandırılması çağrısında bulunmuş ancak bu çağrı karşılık bulmamıştı. El Kaide şubat ayının başında Suriye’de muhalif gruplara karşı savaşan IŞİD ile bir bağlantısının bulunmadığını ve grubun eylemlerinden sorumlu olmadığını ilan etmişti. Örgüt genel komutanlığının bazı internet sitelerinde yer alan mesajında, “IŞİD, El Kaide’nin bir kolu değildir ve El Kaide, IŞİD’in gerçekleştirdiği hiçbir eylemden dolayı sorumluluk kabul etmez” ifadeleri kullanılmıştı. Muhalifler ayrıca IŞİD ile Esed rejiminin rejim karşıtı grupları zayıflatmak için birlikte çalıştığını da öne sürüyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin Direktörü Rami Abdurrahman, şiddetli çatışmaların cuma gecesinden bu yana sürdüğünü ve Nusra Cephesi’nin kasabadaki iki önemli noktayı IŞİD’den geri aldığını açıkladı.

Nusra’nın IŞİD’e saldırısına ülkedeki diğer muhalif gruplar da destek verdi.

IŞİD, Suriye’nin Deyr Ez Zor kenti içinde yer alan Ebu Kemal kasabasını geçtiğimiz hafta Nusra Cephesi’nden almıştı.

Bölgedeki iki Nusra komutanı ise “Daha fazla Müslüman kanı dökülmemesi için’ IŞİD’e biat ettiklerini açıklamıştı.

IŞİD 10 Haziran’da Musul’u ele geçirdikten sonra Fırat ve Dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve Suriye ile Irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Washington’un Suriye'deki 'ılımlı muhalefete' 500 milyon dolarlık yardım planını açıklamasının ardından muhaliflerin hem Suriye hem de Irak’ta IŞİD’e karşı mücadelede rol alabileceğini söyledi.

Musul'a ilk hava saldırısı

Bu arada Irak’ın en büyük ikinci kentine, bölgenin IŞİD kontrolüne girmesinden bu yana ilk kez hava operasyonu düzenlendi. Irak ordusu bölgeyi vurduğunu açıklarken, Al Jazeera kaynakları olayda İran ve Suriye ordusu izi olduğunu öne sürüyor.

Resmi devlet kanalı Irakiye Televizyonu, Irak Hava Kuvvetleri'nin Musul’un batısında IŞİD mensuplarının konuşlandığı bir bölgeyi bombaladığını duyurdu.

Al Jazeera muhabiri Abdülazim Muhammed ise, Musul’un IŞİD’in eline geçişinden bu yana ilk kez hava saldırısına maruz kaldığını belirtirken, “Ancak saldırının kim tarafından gerçekleştirildiğini söylemek gerçekten çok zor” ifadelerini kullandı.

Abdülazim Muhammed, saldırının İran’a ait bir insansız hava aracı da olabileceğini de aktardı.

Al Jazeera’ye konuşan Musul’dan bir kaynak, saldırının Suriye uçakları tarafından da gerçekleştirilmiş olabileceğini öne sürdü.

Tikrit'te yoğun çatışma

Ülkede çatışmaların en şiddetli olduğu bölgelerin başında ise Saddam Hüseyin’in memleketi Tikrit var.

Irakiye televizyonu ordunun, bir süredir IŞİD’in elinde olan Tikrit kentinde kontrolü tamamen ele geçirdiğini iddia etti.

Bu arada Anadolu Ajansı’na göre emniyet kaynakları, Anbar vilayetine bağlı Felluce kentinde ordu ile IŞİD militanları arasında meydana gelen çatışmalarda 7 IŞİD mensubunun öldüğünü aktardı.

Havadan desteklenen ordu birlikleri, Felluce'nin doğusundaki köylerde IŞİD ile çatışmaya girdi. Çatışmada 7 IŞİD mensubu öldürülürken, örgüte ait 3 araç da ateşe verildi.

Ülkede uzun süredir devam eden kaos, Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/muh...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0