Görüş Bildir
Haberler
Mısır Filmleri Ulusal Sinema Festivali’nde Yarışıyor

Mısır Filmleri Ulusal Sinema Festivali’nde Yarışıyor

Mısır Bülteni
08.12.2014 - 22:55 Son Güncelleme: 09.12.2014 - 10:24

Mısır Filmleri Ulusal Sinema Festivali’nde Yarışıyor

Mısır’da 18 yıldır düzenlenen ve yerli filmlerin sinemaseverlerle buluştuğu festival bu yıl 5-12 Aralık tarihlerinde gerçekleşiyor. Festival süresince filmler Kahire Opera Evi ve İskenderiye’de gösterilecek.

Bu yılki festivalin açılış filmi Mısırlı Salah Abu Seif’in yönettiği Irak filmi yapımı Al-Qadissiya (Kadisiye) (1981) idi. Kahire Opera Evi’nde 5 Aralık’ta başladı. Ali Ahmed Bakasir’in romanından uyarlanan film adını İslam’ın genişleme döneminde 636 yılında yapılan Al-Qadisiya (Kadisiye) savaşından almaktadır.

Festivalde 2012 ve 2013 yıllarında gösterilen 24 Mısır yapımı film yer alıyor. Bu filmler arasında Muhammed Han’ın Fabrika Kızı (Factory Girl), Ayten Amin’in Villa 69, Muhammed Şakir’in Hatouly Ragel, Maggie Morgan’ın Asham, Yusri Nasrallah’ın Savaştan Sonra (After the Battle), Ahmad Abdullah’ın Paçavra ve Çaput (Rags and Tatters) ve Sameh Abdülaziz’in Halawet Al Rouh yer alıyor.

Uzun metrajlı filmlerin jüri heyeti başkanlığını Yahya El-Fakharani’nin yapacağı festivalde, film eleştirmeni Kemal Remzi de kısa film, belgesel ve animasyon türündeki filmlerde jüri başkanlığı yapacak.

Festival organizatörlerinden yapılan açıklamada festivalin Mısır sinemasına yön veren ve iz bırakan 5 sinema figürünü özellikle andığı belirtildi: Yönetmen Rafet El-Meyhi, aktör Samir Sabri, kadın oyuncu Maali Zayed, film eleştirmeni Yusuf Şerif Rizkallah ve yönetmen Fuad El-Tohami gibi sinema sektöründe iz bırakan Mısırlı isimleri ağırlamaktan onur duyduklarını belirtti.

Festival Başkanı yönetmen Samir Seif de bu yılki festivali geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Lübnanlı ikonik şarkıcı Sabah’a adadıklarını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0