onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Selimiye Camii ve Külliyesi: Eşsiz Mimarisiyle Herkesi Büyüleyen Bir Dünya Mirası

Selimiye Camii ve Külliyesi: Eşsiz Mimarisiyle Herkesi Büyüleyen Bir Dünya Mirası

Özge Tepe
11.04.2023 - 23:31

Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi, Mimar Sinan'ın ustalık eseri. Aynı zamanda Osmanlı mimarisinin de en güzel ve önemli örneklerinden biri. Eşsiz mimarisi ile gören herkesi kendine hayran bırakan Edirne Selimiye Camii,  Osmanlı padişahı II. Selim döneminde yapılmış. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı bu eserin mülkiyeti Sultan Selim Vakfı’ndadır. 

Bu içeriğimizde Selimiye Camii'nin tarihini öğrenebilir; bu eşsiz eser hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

İşte Selimiye Camii hakkında merak edilenler:

Selimiye Camii Hakkında Bilgi

Selimiye Camii Hakkında Bilgi

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'a yaptırdığı eserdir. Burası Osmanlı'nın eski başkenti Edirne'de yer alır. Selimiye Camii'sini Mimar Sinan, 80 yaşında yapmıştır ve bu eseri 'Ustalık eserim' diye nitelendirmiştir.

Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan Selimiye Camii'sinin yapımına kitabeye göre 1568 yılında başlanmıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmıştır. II. Selim'in ölümünün ardından ise 14 Mart 1575 tarihinde ibadete açılabilmiştir.

Mülkiyeti Sultan Selim Vakfı'nda olan Selimiye Camii, 2000'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. 2011'de ise Dünya Mirası olarak tescillenmiştir.

Selimiye Camii Mimarisi

Selimiye Camii Mimarisi

Selimiye Camii, eşsiz mimarisi ile dünyanın birçok yerinde tanınan bir eser. Bir tepe üzerinde bulunan Selimiye'de kendisine özel mimari detaylar kullanılmıştır. Selimiye Camii, 43,25 metre yüksekliğe ve 31,25 metre çapa sahip tek bir lebi ile örtülmüş. Kubbesi de 8 sütuna dayanan bir kasnak üzerine oturtulmuş.

Kasnak, filayaklarına 6 metre genişliğinde kemerlerle bağlı. Bu şekilde tasarlanan iç mekan, bir kerede kolayca anlaşılabilir tasarıma sahip. Caminin dört köşesinde minareler yer alıyor ve her bir minare üç şerefeye sahip. 

Mermer, çini ve hat işçilikleri ile dikkat çeken Selimiye Camii'sinin çinilerinin bir kısmı 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında, Rus generali Mihail Skobelev tarafından sökülmüş ve Moskova'ya götürülmüş.

Kuzeye, güneye ve avluya açılan üç kapıya sahip olan Selimiye Camii'sinin avlusunun ortasında mermerden özenle işlenmiş bir şadırvan yer alıyor. Dış avluda da sıbyan mektebi, darül kurra, darül hadis, medrese ve imaret yer alıyor.

Caminin müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında ters bir lale yer almakta. Bunun rivayetine göre caminin yapıldığı arsada öncesinde laleler vardı. Arsanın sahibi önce arsasının satılmasını istememiş. Son olarak Mimar Sinan'dan camide bir lale motifi olmasını isteyerek arsasını satmış. Lale motifini Mimar Sinan'ın ters yapmasının nedeni sahibinin tersliğini belirtmekmiş.

Selimiye Camii Nerede? Nasıl Gidilir?

Selimiye Camii Nerede? Nasıl Gidilir?

Selimiye Camii, Edirne'de yer alıyor. İstanbul'dan Edirne'ye D-100 karayoluyla veya TEM ile ulaşabilirsiniz. İstanbul'dan Edirne arasındaki mesafe yaklaşık 238 kilometre.

Ege Bölgesi üzerinden de D550 karayolu ile Çanakkale üzerinden gelebilirsiniz. Tekirdağ'dan Edirne'ye 142 kilometrelik yolculukla ulaşabilirsiniz.

Selimiye Camii ulaşım bilgileri için gerekli konuma aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Adres: Meydan, Mimar Sinan Cd., 22020 Edirne Merkez/Edirne

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

Selimiye Camii Şadırvanı

Selimiye Camii Şadırvanı

Müezzinler Mahfeli'nin hemen altında yer alan şadırvan, Selimiye Camii için öneme sahiptir. Bu şadırvan, mermerden yapılmıştır. 

Bu çevrede yaşayan insanlar, Selimiye Camii'nin bu şadırvanından akan suyun zemzem suyu olduğuna inanır.

Selimiye Camii Ziyaretçi Yorumları

Selimiye Camii Ziyaretçi Yorumları

Selimiye Camii'sini ziyaret etmeyi düşünüyorsanız şu gezgin yorumlarından faydalanabilirsiniz:

'Mimar Sinan'ın ustalık eserim diye nitelendirdiği cami. Osmanlı'ya bir dönem başkentlik yapmış olan Edirne'de inşa edilmiş külliye niteliğinde bir yerleşke. İçerisinde Osmanlı döneminde hem tıp fakültesi hem de hastane olarak kullanılan yapılar mevcut. Herkesin mutlaka gezip görmesi gereken bir yer.'

'Mimarlık rütbesini sonuna kadar hak eden mimarlığın ordinaryusu Mimar Sinanın ustalık eseri Selimiye Camii. '

'Edirne’de mutlaka görülmesi gereken bir yer harika huzurlu bir ortamı var ayrıca çok büyük ve içinde küçük küçük odalar şeklinde çok güzel müzeleri vardı medrese müze vardı gezilmesi gerekilen bir yer ayrıca maneviyatı çok yüksek olan bir cami alt kısmında da çok güzel bir çarşısı vardı orayı da gezmeyi unutmayın hatıra olarak alınacak güzel parçalar bulabilirsiniz'

Edirne'ye Gelmişken Gezmeniz Gereken Yerler

Edirne'ye Gelmişken Gezmeniz Gereken Yerler

Hazır Selimiye Camii'sini görmeye gelmişken Edirne çevresinde mutlaka şu yerleri de ziyaret etmelisiniz:

  • Eski Cami

  • Burmalı Cami

  • Büyük Sinagog

  • II. Bayezid Külliyesi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
6
2
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bitli Pire

Kendisi Doğu Roma (rum) kökenlidir,soyu karamanlı ortodokslardan devrişildiği tarihi kayıtlarda yazmaktadır. Roma kiliselerindeki klasik dome (kubbe) mimari... Devamını Gör

Ebru

Sinan öncesi camilerde kubbeye rastlanır tabii ki kubbe var fakat merkezi kubbeye çok az sayıda rastlanır. Geçiş örneği Elbistan Ulu Cami ve Edirne Eski Cami... Devamını Gör