Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası Faizi İndirdi

Merkez Bankası Faizi İndirdi

adem kara
24.06.2014 - 14:08 Son Güncelleme: 24.06.2014 - 14:57
İçeriğin Devamı Aşağıda

Merkez Bankası Faizi 75 Baz Puan İndirdi: %8,75

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini 75 baz puan indirerek yüzde 8,75′e çekti. The Wall Street Journal anketine katılan 12 ekonomistin 11′i 50 baz puan indirim beklediğini açıklamıştı. Faiz koridorunda bir değişiklik yapılmadı. Banka, bir önceki toplantısında da faizleri yarım puan indirmişti.

Bankadan karar sonrası yapılan açılamada, Haziran’dan itibaren enflasyonda baz etkisinin de etkisiyle kayda değer bir düşüş görüleceği belirtilirken şöyle dendi: “Kurul, küresel likidite koşullarındaki iyileşmeyi de dikkate alarak bir haftalık repo faizinde ölçülü bir indirime gitmiştir”.

Merkez Bankası son olarak para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini kaydetti.

Karara piyasaların ilk tepkisi sınırlı oldu. Dolar kuru kararın açıklanması ile 2,13′ün bir miktar altına indi. Gösterge tahvil faizi ise yüzde 8,35′den işlem görüyor.

Ekonomistler faiz indirimlerinin devam edeceğini tahmin ediyor.

Kararı yorumlayan Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, faiz indirimlerinin devam etmesini beklediğini kaydederek şöyle yazdı: “Şu anda piyasada 6-9 aylık vadede beklenen toplam 150 baz puanlık indirimden ziyade 300 baz puana kadar yaklaşan bir indirim daha olası”.

Capital Economics’ten William Jackson, “Veriler, bir miktar gevşek politika izlemesini desteklese de Merkez Bankası bir taraftan piyasalarındaki kredibilitesi korumaya diğer yandan ise hükümetin faiz baskısına cevap veriyor. Daha ne kadar faiz indirimine gideceğini kestirmak zor. Ancak hükümetin giderek artan agresif söylemi ve piyasaların kararlara zayıf tepkisi göz önüne alınırsa faizde gevşeme güçlü olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

WSJ Türkiye

Kaynak: http://realtime.wsj.com/turkey/2014/0...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0