Meme Kanserinde Belirti, Teşhis ve Tedavi: Pqueen’in de Önerdiği Evde Elle Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Meme Kanserinde Belirti, Teşhis ve Tedavi: Pqueen’in de Önerdiği Evde Elle Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?
Twitch yayınlarıyla tanıdığımız Pelin 'Pqueen' Bağnazoğlu, geçtiğimiz günlerde meme kanserine yakalandığını fakat erken tanı sayesinde tedavi sürecinde başarılı olduğunu açıkladı. İstedik ki sizin için meme kanserinin öyküsünü, belirti ve bulgularını, tedavi sürecini, erken tanının önemini ve evde meme kontrolünü nasıl yapabileceğinizi anlatalım!
Önce kendi doktorunuz olmalı ve işlerin ters gittiğini anladığınızda hemen bir uzmana başvurup düzenli kontrollerinizi yaptırmayı unutmayın.
Unutmayın ki erken teşhis hayat kurtarır...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Twitch yayınlarıyla hepimizin sempatisini kazanan Pelin "Pqueen" Bağnazoğlu, geçtiğimiz günlerde hepimizi üzen bir açıklama yaptı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Meme kanseri teşhisi aldığını söyleyen Pelin, erken teşhis sayesinde hızlıca tedavi sürecine başladığını ve durumunun iyiye gittiğini söyledi.
Öncelikle şunu belirtelim; meme kelimesi ayıp değildir. Tıbben adı memedir. İçeriğimizde meme kanserine dair merak edilen ve bilinmesi gereken her şeyi anlatacağımız için bol bol temsili meme görseli ve meme kelimesi kullanacağız.
Maalesef kanser, günümüzün en yaygın hastalıklarından biri. Özellikle de Çernobil Faciası sonrası, uçuşan radyoaktif maddeler sonucu Karadeniz bölgesinde sıkça rastlanan kanser türleri, aile genetik bağlarıyla bir sonraki nesillere de aktarıldı.
Kadınlar arasında en çok görülen kanser türlerinden birisi de meme kanseri. Peki meme kanseri belirti ve bulguları nedir?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Meme kanseri şüphesinde bakılacak ilk şey aile öyküsüdür. Anne, hala, teyze, anneanne/babaanne gibi ailedeki kadınlarda meme kanseri geçmişi olup olmadığı kontrol edilir.
Sigara, alkol, uyuşturucu/uyarıcı madde kullanımı. Aşırıya kaçan bağımlılık yapan maddeler, tüm kanser türlerinin ortak bulgularından birisidir.
Çok eşlilik veya düzensiz/korunmasız cinsel ilişkiler, rahim kanseriyle birlikte meme kanserinde de bulgular arasında yer alıyor.
Bedenden büyük ya da küçük sütyen kullanımı da kanser etkisini tetikleyen öğelerden birisi. Bu yüzden bedene göre sütyen kullanımı çok önemli.
Peki meme kanseri belirtileri nasıl anlaşılır?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
En çok görülen 6 belirti ise ele gelen kitle, meme ucunda çekilme, meme dokusunda çukurlaşma, kanlı ya da sümüksü akıntı, kızarıklık veya döküntü ve ciltte yer alan düzensiz değişiklikler.
Peki bir kadın evde kendi kendini el yordamıyla memesini nasıl muayene eder?
Öncelikle tüm kıyafetlerinizi çıkartın, burada ufak bir nüans olarak sütyen kullanan kadınlar, muayenenin daha verimli ve doğru sonuçlar vermesi için sütyen izinin geçmesini beklesinler.
Ayna karşısında ellerinizi görseldeki şekilde ensenin biraz üstünde birleştirin. Enseden yukarda olması, başınızın öne doğru itilmesine ve tüm boyun/göğüs kaslarınızın çalışarak gerilmesini sağlayacak.
Şimdi tam tersi bel çukurunuzun altına ellerinizi yerleştirip omuzlarınızı öne doğru itin. İki duruş arasında memelerde bir farklılık olup olmadığına dikkat edin.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ayaktayken sol kolunuzu başınızın üstüne çıkartın, sağ el parmaklarınızla ufak ufak daireler çizerek ele gelecek büyük/küçük bir kitle, sertlik ya da anormal bir durum olup olmadığını anlamaya çalışın.
Meme ucunuzu hafifçe sıkıp bırakın. Bu süreçte akıntı, kan, sıvı ya da sümük kıvamında beyaz akıntı gelip gelmeyeceğini kontrol edin.
Şimdi sıra geldi yatarak muayeneye. Büyük memeli kadınlar bir yakınlarından sarkıklık durumları için yardım alabilir.
Tüm bu süreç sonrası meme kanseri teşhisi aldınız; şimdi sıra tedaviye geldi. Amelliyat, mastektomi ya da radyoterapi en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasında...
Kanser hücreleri ameliyat edilebilecek boyuttan daha büyük ya da fazla alana yayıldıysa öncelikle radyoterapi uygulanır. Peki radyoterapi nedir?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı, moral ve motivasyon en önemli unsurlardır. Bununla beraber her kadının bilmesi ve hayatları boyunca ihmal etmemesi gereken bazı kontrolleri var.
Mamografi, bu kontrollerin başında yer alıyor. Ailede meme kanseri öyküsü var ise 25-30 yaştan itibaren başlanması gereken tarama türüdür. Yılda 1 kez yaptırılması gerekir.
Bir de ultrason var. Ailede meme kanseri öyküsü olanlar 25'inden itibaren yıllık ultrason taraması yaptırmalı, 30 yaşa geldiklerinde ise mamografi taramalarına başlamalı.
Tüm içeriğimizi kadınlara yönelik yapsak da erkeklerde de nadir de olsa meme kanseri görülüyor. Erkek meme kanserinde yüksek seviyede ve uzun sürede östrojen hormonuna maruz kalma ve düşük androjen hormonu etkendir.
Erken teşhisin hayat kurtardığını bir kez daha hatırlatıp gerekli uyarı ve kontrollere zamanında gitmenizin önemini belirterek içeriğimizi sonlandırıyoruz...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın