Mehmet Şimşek Daha Önce de Yaptı: Türkiye'nin FATF Gri Listesinden Çıkması Ne Anlama Geliyor?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Mehmet Şimşek Daha Önce de Yaptı: Türkiye'nin FATF Gri Listesinden Çıkması Ne Anlama Geliyor?
Türkiye, yaklaşık 20 aydır Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne bağlı (OECD) Mali Eylem Gücü'nün (FATF) gri listesinde bulunuyor. Gri listede yer almak, dış finansmanın önündeki en önemli engellerden biri olurken, listede yer alan ülkelerin 'kara para'yla ilişkisi yakından takip ediliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, FATF'in 20 Temmuz’da yayımlanan son raporunda, Türkiye'nin 40 FATF standardının 39'una uyumlu olduğunu belirterek, gri listeden çıkmaya kararlı olduklarını belirtmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarda çalışma arkadaşları olan Bakanlara da teşekkür etmişti.
FATF, 21 Ekim 2021 tarihinde "kara para aklama ve terörizmin finansmanını engellenmekte" Türkiye'nin "yetersiz kaldığı gerekçesiyle" gri listeye almıştı. Türkiye'nin gri listeden çıkması neden bu kadar önemli?
FATF, yılda üç kez değerlendirme toplantıları yaparak, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanıyla mücadelede "yetersiz kalan ülkeleri" açıklıyor.
FATF, Türkiye'yi Ekim 2021'de gri listeye aldı. 2022'deki değerlendirmelerde Türkiye, gri listede kalmaya devam etti. Bu değerlendirmelerde Zimbabve listeden çıkmayı başarmıştı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Türkiye'nin listede yer almasının nedenlerinin içinde, varlık barışı düzenlemeleri ve yabancıya konut satışlarının etkili olduğu düşünülüyor. Ayrıca yargı bağımsızlığı bu liste için önemli kriterlerden biri olarak görülüyor.
2011 yılında da gri listeye giren Türkiye, düzenlemeler sonrası o dönem yine Maliye Bakanı olarak görevde bulunan Mehmet Şimşek'in görev süresinde 2014 yılında listeden çıkmıştı.
Uzmanların belirttiğine göre, gri listede yer almaya devam etmek, Dünya Bankası gibi kuruluşların da bir süre sonra finansmanda zorluk çıkarmasına neden olabiliyor.
Raporda, Türkiye kâr amacı gütmeyen kuruluşlar üzerindeki kontrolleriyle "kısmen uyumlu"dan "büyük ölçüde uyumlu"ya çıktı.
"Gelişmeler olumlu ancak hala alınacak yolumuz var" olarak görünüyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Listede beraber olduğumuz ülkeler 🤦🏻
Türkiye yüzyılı oleyyyy :D
Ulan bu Avrupa ülkeleri Amerika İsrail her pisliğin altından çıkar her türlü sömürü terör örgütü kurma ülkeleri karıştırma bunlardadır ama kendilerini öyle b... Devamını Gör