Mehmet Ayvalıtaş Davası'nda Neler Oldu?
Duruşmada Sanık da Tanık da Yok
Gezi direnişi eylemlerinde hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş ile ilgili davanın ikinci duruşması bugün Kartal’daki Anadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, saat 13:50’de başladı.
Deliller kayıp mı?
Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak, dosyaya konmayan evrakları tesadüfen UYAP sisteminde bulduklarını söyledi.
Öztabak, 'Ekspertiz raporu, dört sayfalık CD incelemesi, tanık ifadesi polis amirliğindeki biyolojik ve kimyasal inceleme raporunun dosyaya konmamış olduğunu gördük. bu evrakların sicil numarası yazılı memura teslim edildiği ve dava dosyasına konduğu ifade ediliyor ancak deliller dosyada yok. Bu deliller nerede? Mahkeme evrakların akıbetini araştırsın' dedi.
Saat 15:00'te dışarıda müdahale olduğu haberi alınması üzerine avukat Can Atalay, polis saldırısının durdurulması için mahkemenin ara karar vermesini istedi. Mahkeme heyeti beş dakikalık bir toplantının ardından hem müdahaleye müdahale edemeyeceklerini açıkladı hem de davayla ilgili kararı açıkladı.
Mahkemenin, avukatların taleplerini dinlemeden, konuşmalarını bile dinlemeden karar vermesi üzerine salonda arbede çıktı. Hakime pet şişe atıldı, sloganlar ve alkışlar başladı.
Mahkeme heyeti polisler eşliğinde salondan çıkarıldı.
Adliye önünde dayanışma
Adliye girişinde TOMA bekletilirken bina içinde de çevik kuvvet polisleri ve barikatlar var.
Adliye önünde dayanışma için toplanan bine yakın kişi 'Katil polis hesap vercek', 'Polis simit sat onurlu yaşa' sloganları atıyor. Gezi'de çocuklarını kaybedenlerin aileleri ile Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan'da duruşmayı izlemeye geldi.
Ayvalıtaş'ın anneannesi: Bunun hesabını kim verecek!
Adliye'ye Mehmet Ayvalıtaş'ın anneannesi Neslihan Karagöz elinde torununun fotoğrafı ile girip 'Bunun hesabını kim verecek' diye bağırdı. Özel güvenlik görevlileri, Adliye koridorlarında yasak olmamasına rağmen, basın mensuplarının bu sırada fotoğraf çekmesini engellemeye çalıştı.
İzleyiciler duruşma salonu dışında kaldı
Duruşma salonuna girişte izdiham yaşandı, Ayvalıtaş'ın anneannesi baygınlık geçirdi.Çok sayıda izleyici dışarı kalırken yaklaşık 50 avukat duruşma salonuna girdi. Küçük ve kliması çalışmayan salonda sıkışık bir şekilde duruşma başladı. Hakim avukatları susturuyor.
Tanık da yok sanık da
Sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş duruşmaya gelmezken, tanık Mahmut Aktaş da tebligat yapılmadığı için duruşmaya gelmedi.
Mahkeme heyeti Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nin müdahil olma talebini reddetti.
'Adaletsizlik öldürüyormuş'
Duruşmanın başında söz alan avukat Öztabak şunları söyledi:
'Müvekkilimiz Fadime Ana'yı kaybettik. Gördük ki adaletsizlik insanı öldürebiliyormuş. Geçen celse burada Fadime Ana'ya gaz sıkıldı. Adalet aramaya gelmiş bir anneye. Geçen celse talepler dikkate alınmadı. Olayda devletin sorumluluğu görmezden gelindi. Bu olay tarihe trafik kazası olarak geçmeyecek.'
Avukat Öztabak, olayda yaralanan Ayvalıtaş'ın kuzeni SK'nın yaşı 18'den küçük olduğu için psikolog eşliğinde ifadesinin alınması gerektiği ancak bunun yapılmadığını söyledi. İfadenin tekrar psikolog eşliğinde alınması için talepte bulundu.
Hakimden 'acil karar'
Mahkeme dosyaya girmeyen evraklar hakkında araştırma yapılarak ve bu hususta gereğinin bilahare ikmaline, salon dışındaki olayların mahkemenin görev alanında olmadığına, sanık ve tanıkların zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı 21 Mayıs’a erteledi.
Ayça Söylemez | Bianet
Ayvalıtaş Davasına Desteğe Gidenlere Plastik Mermiyle Müdahale
Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş ile ilgili davanın ikinci duruşması Kartal'daki Anadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma gergin geçerken, adliye önünde bekleyenlere müdahale edildi. Sanıkların katılmadığı duruşma 21 Mayıs'a ertelendi.
Adliye girişinde TOMA bekletilirken bina içinde de çevik kuvvet polisleri barikat kurdu. Davaya destek vermek isteyen yüzlerce kişi adliyeye geldi ancak duruşma salonuna az sayıda kişi alındı. Duruşma salonuna girişte izdiham yaşandı, Ayvalıtaş'ın anneannesi baygınlık geçirdi.Çok sayıda izleyici dışarı kalırken yaklaşık 50 avukat duruşma salonuna girdi. Adliye önünde toplanan yaklaşık 500 kişi 'Katil polis hesap vercek', 'Polis simit sat onurlu yaşa' sloganları attı. Gezi'de çocuklarını kaybedenlerin aileleri ile Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan'da duruşmayı izlemeye geldi.
AİLENİN İSYANI
Mehmet Ayvalıtaş'ın anneannesi Neslihan Karagöz elinde torununun fotoğrafı ile girip 'Bunun hesabını kim verecek' diye bağırdı. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş ise 'Yine bizimle dalga geçecekler. Adalet dolarları olanlar için var. Bize yine adalet çıkmayacak' dedi. Baba Ayvalıtaş, adliye önündeki polislere, 'Utanıyorum sizin gibi polisimiz olmasından...' diye isyan etti.
İçeride duruşma sürerken adliye önünde toplanan ve slogan atmayı sürdüren gruba polis zaman zaman 'ses bombası' atarak müdahale ediyor. Adliye önünde TOMA'lar da hazır bekletiliyor. Bu arada dışarıdaki müdahale nedeniyle duruşmada da gerilim yaşandı. Avukat Can Atalay, 'Duruşma salonunun devamı niteliğindeki alanda sert polis müdahalesi var, bunun durdurulması için talimat verin' dedi.
DURUŞMA ERTELENDİ
Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, davadaki eksik belge ve delillerin araştırılmasına karar verirken, adliye önündeki polis müdahalesinin durdurulmasına yönelik talebi de 'Görevimiz değildir’ diyerek reddetti. Mahkemenin verdiği karar metnine göre, sanık Cengiz Aktaş'ın ve davetiye gönderilmesine rağmen duruşmaya gelmeyen tanıkların da zorla getirilmesine karar verildi. Avukatların, talepleri olduğunu hatırlatmasına rağmen heyet duruşmanın sona erdiğini bildirdi. Bu sırada izleyici bölümünde bulunan bazı kişiler heyetin bulunduğu bölüme plastik şişe fırlattı. Heyet salonu terk etti... Salondan çıkan izleyiciler koridorda slogan attı.
Karara adliye önünde toplanan grup da tepki gösterdi ve polis bu gruba müdahale etti. Polisin gaz ve ses bombasının yanı sıra plastik mermi de kullandığı belirtiliyor.
Radikal.com.tr
Mehmet Ayvalıtaş davasında polis müdahalesi
Güncelleme: 15:36
Mahkemenin verdiği karar metnine göre, sanık Cengiz Aktaş'ın ve davetiye gönderilmesine rağmen duruşmaya gelmeyen tanıkların da zorla getirilmesine karar verildi.
Güncelleme: 15:33
Polis adliye önündeki kitleye plastik mermilerle saldırıyor. Kitle TOMA önünde barikat kurarak direniyor.
Güncelleme: 15:19
Polis saldırısı yeniden başladı. Adliye girişine gaz bombası atıldı.
Güncelleme: 15:16
Duruşma 21 Mayıs'a ertelendi. Salon boşaltıldı. Salon dışında yoğun protesto sürüyor.
Güncelleme: 15:11
Mahkeme Başkanı savcının mütaalasını bile almadan duruşmayı sonlandırdı. Avukatlar 'Sanık yoklaması yapmadınız' diyerek itiraz etti. Hakim kimseyi dinlemeden kararı yazdırmaya devam ediyor. Salon yuhalıyor, tansiyon yükseldi.
Güncelleme: 15:03
Polis saldırısı durdu ancak adliye önünde gerginlik sürüyor.
Güncelleme: 14:54
Salonun dışında bekleyen kitleye polis saldırdı. Avukat Can Atalay:
'Duruşma salonunun devamı niteliğindeki alanda sert polis müdahalesi var, bunun durdurulması için talimat verin.'
Güncelleme: 14:41
Avukat Sezer Özkan, geçen duruşmaya silahlı olarak giren polisler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Duruşmada polislerin kimliklerinin salondaki kameralar aracılığıyla tespit edilmesi istenmiş, hakim 'Kameralar çalışmıyor' demişti.
Güncelleme: 14:35
Özgürlükçü Hukukçular Derneği'nin müdahil olma talebini heyet reddetti.
Güncelleme: 14:32
Avukat Sevgi Evren salonun koşulları, havasizligi ve salonda yaşlılar bulunması nedeniyle salona sağlık görevlisi getirilmesini istedi.
Güncelleme: 14:30
Sanık Cengiz Aktaş'ın duruşmaya katılmadığını belirten müdahil vekili 'Artık tutuklama kararı verin' dedi.
Güncelleme: 14:32
Avukat Sevgi Evren salonun koşulları, havasizligi ve salonda yaşlılar bulunması nedeniyle salona sağlık görevlisi getirilmesini istedi.
Güncelleme: 14:30
Sanık Cengiz Aktaş'ın duruşmaya katılmadığını belirten müdahil vekili 'Artık tutuklama kararı verin' dedi.
Güncelleme: 14:27
Ayvalıtaş'ın kuzeni Seyit Kartal: Eklemek istiyorum, önce 10-15 kişiydik, sonra sayımız çok arttı. Bu şekilde düzeltilsin. İlk ifademde hep 10-15 kişi gibi geçmiş zapta.
Güncelleme: 14:24
Duruşma salonunda mikrofon da klima da çalışmıyor.
Güncelleme: 14:13
Müdahil vekili: 'Asli sorumlu olan devletin sorumluluğu mahkemece görmezden gelindi. Mehmet halk nezdinde Gezi parkı şehididir. Siz ne yaparsanız yapın bu olay tarihe bir trafik kazası olarak geçmeyecek. Yeni salon talebimiz ve görüntü kaydedilmesi talebimiz değerlendirilmedi.'
Güncelleme: 14:06
Avukat: Fadime anayı kaybettik. Görüyoruz ki adaletsizlik de insan öldürebiliyormuş. Taşa, sopaya, silaha, arabayla çarpmaya gerek yokmuş.
Güncelleme: 14:02
Sanıklar duruşmaya katılmadı.
Güncelleme: 13:58
Mahkeme Heyeti Başkanı müdahil vekillerine 'yeteri kadar müsamaha gösterdim, sığmayan çıksın' diye bağırdı.
Güncelleme: 13:54
Salon girişinde arbede yaşandı. Çok sayıda kişi salona girmeyi başaramadı.
Güncelleme: 13:52
Duruşma salonunun çok küçük olması nedeniyle izdiham yaşanıyor. Dava görülmeye başlandı avukatların kimlik tespiti yapılıyor.
Gezi Parkı eylemleri esnasında yaşamını yitiren genç işçi Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüyle ilgili davanın 13:30'da başlayacak ikinci duruşması öncesinde Ayvalıtaş ailesini desteklemeye gelen yurttaşların Kartal Anadolu Adliyesi önündeki bekleyişi sürüyor. Çevik kuvvet ekipleri ise adliye binası önünde barikat kurdu.
Duruşma öncesinde konuşan baba Ali Ayvalıtaş, 'Bir tane milletvekili bir kere telefon açıp sormadı. İnsanlık bu kadar zor mu? Yine bizimle dalga geçecekler. Adalet dolarları olanlar için var. Bize yine adalet çıkmayacak. Bizim suçumuz insan olmamız. Bizim suçumuz dürüst olmamız' dedi.
Adliye önünde barikat kuran polislere seslenen Mehmet Ayvalıtaş'ın kardeşi Muharrem Ayvalıtaş ise 'Adalet adliye sarayının önüne polis barikati kurmak değildir' ifadesini kullandı. Baba Ali Ayvalıtaş da polislere 'Daha kac gencimizi öldüreceksiniz. Yazıklar olsun size' diyerek tepki gösterdi.
Duruşmaya izlemeye gelen CHP Milletvekili Mahmut Tanay ise Emniyet amiri ile konuştu ve polisin istisnai varlığının her durumda kalıcı hale getirildiğini söyledi.
Sol Haber