onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Maydanoz Ne Zaman Ekilir? Evde Maydanoz Nasıl Yetiştirilir?

Maydanoz Ne Zaman Ekilir? Evde Maydanoz Nasıl Yetiştirilir?

Müge Kakşi
28.01.2022 - 10:37

Ülkemizde sıkça tüketilen maydanozun insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Genellikle salatalara katılan, yemeklere tat veren ve pek çok çeşit yemekte kullanılan maydanoz vitamin ve mineraller bakımından da zengin bir bitkidir. Bilimsel adı Petroselinum crispum olan maydonoz aynı zamanda antioksidan içeriği bakımından da üst sıralarda yer almaktadır. Sağlıklı beslenmenin önem kazanması ile sık tüketilen besinler arasına giren maydanoz aynı zamanda fit bir vucuda kavuşmak isteyenlerinde ilk tercihi oluyor. Bununla birlikte özellikle doğal beslenmenin popülerleşmesi insanları kendi besinlerini kendilerinin yetiştirmesine itti. Birçok kişi gün içerisinde sık tükettiği ve sağlık açısından da oldukça faydalı olan maydanozu evinde yetiştirmek istiyor. Peki, maydanoz ne zaman ekilir? Evde maydanoz nasıl yetiştirilir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Maydanozgiller familyasına ait olarak bilinen maydanoz her mevsim yetiştirilebilen bir bitkidir. Geçmişten günümüze şifalı bitkiler arasında değerlendirilen maydanozun insan sağlığına saymakla bitmeyen faydası bulunmaktadır. Hemen hemen tüm yemeklerde kullanılabilen maydanoz daha çok salatalara tat katmak amacıyla da tüketilmektedir. Kahvaltılarda sade olarak yenilebilen maydanozun yaprakları da sapı da tüketilebilmektedir. Ödem söktürücü özelliği ile bilinen maydanoz özellikle fit kalmak isteyenlerin tercihi oluyor. Bununla birlikte maydanozun kalp, damar sağlığına, böbrek/safra taşına, idrar yolu enfeksiyonuna, kabızlık ve hazımsızlığa iyi geldiği bilinmektedir. Bunlar gibi daha pek çok yararı bulunan maydanozu evinde yetiştirmek isteyenler de bir o kadar fazladır. Maydanozu yetiştirmeden önce verimli sonuçlar almak için maydanozun ekim zamanını bilmek gerekiyor. Maydanozun ne zaman ekileceğine ve maydanoz bakımının püf noktalarına dair tüm detaylara haberimizde sizler için yer verdik...

Maydanoz Ne Zaman Ekilir? Evde Maydanoz Nasıl Yetiştirilir?

Maydanoz Ne Zaman Ekilir? Evde Maydanoz Nasıl Yetiştirilir?

Sağlık açısından birçok yararı bulunan maydanozu bu özelliğinden dolayı evlerinde yetiştirmek isteyenlerde bir o kadar fazla. Maydanoz yetiştirecek kişiler direkt olarak yetişmiş fide alabilirler. Fakat fide yerine en baştan büyümesine şahit olmak isteyenler ise tohum alarak ekim yapmak istiyor. Maydanozunuzun verimli olması için kaliteli ve organik tohum almanızı tavsiye ederiz. Her mevsim yetişebilen maydanozu yinede şansa bırakmamak için Mart sonu ve Nisan ayı gibi ekebilirsiniz. Bu maydanozunuz için sıcaklık açısından elverişli bir zaman olacaktır.  Maydanoz yetiştirmenin püf noktaları ise şu şekildedir;

  • Maydanoz ekimi için püf noktalardan biri de daha verimli olması için tohumu bir gece önceden kağıt havluya koyup sıcak suyla ıslatın. Bir gün bekledikten sonra tohumu toprak ile buluşturun.

  • Maydanozu yetiştirirken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri saksının dibinde çıkabilecek farklı yabani otlardır. Böyle otlara denk geldiğinizde onları kopararak uzaklaştırın.

  • Ayrıca maydanozun daha sağlıklı büyümesi için saksının derin olmasına özen gösterin.

  • Maydanozlar fazla suyu sevmez toprağın nemli kalması yeterli olacaktır. Eğer gereğinden fazla su verirseniz yaprakları sararabilir. Bu gibi bir durumda sarı yaprakları temizlemeli ve bir süre sulamamalısınız.

  • Maydanozları hasat ederken elle koparmak maydanozlara zarar verebilir bunun yerine makasla düzgün bir şekilde hasat etmelisiniz.

  • Maydanozu sabah güneşi gören bir yere konumlandırmanız onu mutlu ve verimli kılacaktır.

  • Ayrıca maydanozun toprağını nemlendirirken direkt sulamak yerine spreyli bir şişe yardımıyla sulamanız daha sağlıklı olacaktır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın