onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mahkeme, Şirket Faturalarına Yansıtılan Kaçak Elektrik Bedelini Hukuksuz Buldu

Mahkeme, Şirket Faturalarına Yansıtılan Kaçak Elektrik Bedelini Hukuksuz Buldu

ATKN
11.12.2014 - 15:28

Muğla'nın Fethiye ilçesinde avukatlık yapan Sabire Sanem Yılmaz tarafından Fethiye Asliye Ticaret Mahkemesine açılan kayıp kaçak bedeli ile ilgili dava, Yargıtay 3. Hukuk Dairesince karara bağlandı. Mahkeme tarafından verilen karar neticesinde şirket elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak elektrik bedelinin hukuka aykırı olduğu belirlendi.

Daha önce Mavikart uygulaması, kişisel bilgilerin başkalarına verilmemesi gibi toplumsal konularda halk yararına açtığı davaları kazanan Av. Sabire Sanem Yılmaz, bu kez de ticari işletmelerin ‘Kayıp-kaçak’ bedeli ödemesinin hukuka aykırı olduğu kararıyla büyük bir zafere imza attı. Muğla Barosu avukatlarından Yılmaz, Fethiye Asliye Ticaret Mahkemesine kayıp-kaçak elektrik bedeli ile ilgili dava açtı. Yılmaz'ın açtığı dava Yargıtay 3. Hukuk Dairesi tarafından karara bağlandı. Mahkeme, Türkiye’de ilk defa şirketlerin de kayıp-kaçak bedeli ödemesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, alınan bedel ile elektrik dağıtım şirketlerinin kaçağa karşı önlem almasını engelleyeceğini de belirtti.

'Elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından hırsızlanmak sureti ile kullanılan elektrik bedellerinin kaçak kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmek hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmamaktadır.' kararını alan mahkemenin karar yazısında şu ifadelere yer veriliyor: 'Hem bu hal, parasını her halukarda tahsil eden davalı kurumun çağın teknik gelişmelerine ayak uydurmasına engel olur, yani davalı kendi teknik alt ve üst yapısını yenileme ihtiyacı duymayacağı gibi elektriği hırsızlanmak suretiyle kullanan kişilere karşı önlem alma ve takip etmek için gerekli girişimlerde de bulunmasını engeller. Oysaki elektrik kaybını önleme ve hırsızlıkları engelleme veya hırsızı takip edip, bedeli ondan tahsil etme görevi de bizzat enerjinin sahibi bulunan davalıya aittir.'

Kararı değerlendiren Avukat Sabire Sanem Yılmaz, idarenin her yaptığı işlemin denetime elverişli ve şeffaf olması ve tüketiciler için hangi hizmet karşılığında ne ödediğinin bilinmesinin önemli olduğunu açıkladı. Yargıtay'ın kararında bu hususu çok isabetli olarak dile getirdiğini belirten Yılmaz, 'Daha önce birçok gerçek kişi hakkında verilen bu karar tüzel kişilerin de tüketici olduğu ve kayıp kaçak bedellerini ödemesinin hukuka aykırı olduğu noktasında bir ilktir. Bu anlamda sivil toplum kuruluşları ile odalara çok iş düşmektedir. Özellikle Ticaret Odaları yüksek kayıp kaçak bedeli ödeyen turizm şirketlerini korumalıdır. Bu karar herkese emsal olacaktır.' dedi.

CİHAN

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam